Verhalen uit de regio

Prisca Visser is een fotograaf met als voorliefde het buitenleven en de natuur. Voor de Biesboschlinie gaat zij regelmatig op pad om verhalen vast te leggen. Ze neemt je mee door de polders, gaat op bezoek bij ondernemers en natuurlijk het water op! Hier schrijft ze korte stukjes over, zodat jij de verborgen parels in Altena leert kennen. Hieronder vind je alle verhalen over de regio.

Rijk verleden en versgebakken vis, de visafslag van Woudrichem!

Net binnen de poort van Woudrichem staat een bescheiden gebouw wat ooit de visafslag was. Dit gebouw was het centrum van de visserij van het ‘Woerkum’. Vissers uit het gebied voeren tot ver op de rivieren, zelfs tot in Duitsland, en brachten hun vangst hier om te veilen. Het geboden bedrag klonk door het gebouw, de spanning steeg, en de beste vis ging naar de hoogste bieder. Prisca stapt de visafslag binnen om deze geschiedenis met eigen ogen te zien.

Op pad in de Struikwaard met Kelly van Brabants Landschap

De Struikwaard is een natuurgebied langs de Afgedamde Maas waar de natuur vrij spel heeft. Het bestaat uit velden die worden doorkruist door lange hagen. Het buitendijkse gedeelte bestaat uit twee grote poelen die omringd worden door bomen en struikgewas. Met hoog water stroomt het water hier binnen. Een dier dat daar flink van profiteert is de bever! Brabants Landschap beheerder Kelly vertelt Prisca alles over de Struikwaard.

Plukgeluk in de Biesboschlinie

In de Biesboschlinie is er genoeg gelegenheid om zelf te oogsten. Van groenten en fruit tot het opvrolijken van je huis of caravan met een mooie bos bloemen. Prisca bezoekt de pluk- en oogsttuinen, ontmoet de eigenaren die hart en ziel stoppen in hun stuk grond, ontdekt streekproducten en komt op de leukste plekjes.

Natuurweetjes en archeologie in Fort Giessen

Fort Giessen richt zich op natuurbescherming en educatie. Tijdens Prisca haar rondleiding, komt ze alles te weten over de Eerste Wereldoorlog in dit gebied. Ze bezichtigt de loopgraven en de kruitkamers, en ontdek de bijzondere natuur op en rondom het fort. Fort Giessen is ook een thuis geworden voor vleermuizen. De omstandigheden voor deze diertjes zijn er ideaal: het is er vochtig, rustig en donker.

Ontdek vestingstad Woudrichem

Vestingstad Woudrichem, of Woerkum, zoals de bewoners zeggen, is de enige stad van de Biesboschlinie. Het stadje is strategisch gelegen aan de samenvloeiing van Maas en Waal, op de kruising van 3 provincies, en staat bekend om de zalmvisserij (en van Dokter Tinus ;)). Prisca neemt een kijkje bij het varende erfgoed, beklimt de Martinustoren en krijgt een rondleiding met een stadsgids. Ze luncht in een kazemat en ontdekt de leukste winkeltjes.

Varend erfgoed in vesting Woudrichem

De gulheid van Altena

Altena is rijk aan natuur en cultuur, maar heeft daarnaast een bloeiend platteland. Prisca fietst de route Smakelijke streek, een route van 32 kilometer dwars door de polders en over de dijken, die haar langs lokale landgoedwinkels en stalletjes voert. Ze maakt kennis met al het mooie wat onze boeren te bieden hebben - zowel mooie streekproducten als prachtige landschappen.

In de ban van de Koude Oorlog

De oorlog die maar geen oorlog wilde worden, maar wel zorgde voor enorme spanningen en angst bij burgers voor een Derde Wereldoorlog. De periode tussen 1945 en 1991 noemen we ook wel de Koude Oorlog.

Ook in de Biesboschlinie vind je overblijfselen uit deze tijd. Prisca ontdekt de sporen van de Koude Oorlog en krijgt een rondleiding van vrijwilliger Arie Schouten op Fort Altena.

In de voetsporen van Jan Claesen

Het is een oud volksverhaal en we kennen het allemaal. Hij was trompetter in het leger van de prins, hij had geen geld, hij was geen held en hij hield helemaal al niet van krijgsgeweld. We hebben het natuurlijk over... Jan Claesen!

Wist je dat er een Jan Claesen begraven ligt bij de Romboutstoren van Andel? Dat niet alleen, op zijn grafsteen is duidelijk te lezen dat hij vermoord werd door 'ene van Breda en zijn groep'. Zou het gaan om dezelfde Jan Claesen uit het bekende liedje van Rob de Nijs? Mogelijk! Prisca ging langs bij het graf van Jan Claesen.

Vlechtwerk van wilgentenen

Prisca ging op pad om meer te weten te komen over de meest voorkomende boom in de Biesbosch: de wilg! Ze bracht een bezoekje aan het Biesbosch MuseumEiland en leerde daar hoe de mensen vroeger wilgen aanplanten om de lange tenen te gebruiken voor vlechtwerk zoals manden en visfuiken. Ze bezocht de vlechtwerkers in buitenmuseum de Pannekoek en nam een kijkje bij mandenmaker Versteeg uit Wijk en Aalburg.

Ontdek Wijk en Aalburg: buffels en historie

Prisca gaat op bezoek bij Buffelgaard Verschure, een buffelboerderij die wordt gerund door Richard en Monique. Ze laten van hun melk diverse producten maken die te koop zijn in het winkeltje en in de boerderijautomaten die buiten in een schuurtje staan. Daarna maakt ze een historische wandeling door Het Wijkerzand.

Wandelen door Akkers van Altena

Prisca liep een wandeltocht van acht kilometer door het mooie polderlandschap, waar je niet alleen kon genieten van de natuur, maar ook van heerlijke, lokale lekkernijen onderweg. Ze besloot deze culinaire ontdekkingsreis niet alleen vast te leggen met haar camera, maar ook zelf deel te nemen. En handig, ze komt met het OV en beschrijft haar route vanaf het treinstation in Gorinchem tot het busstation bij Sleeuwijk de Tol.

Biesbosch ontdekkingsreis

De Biesbosch; dat waterrijke paradijs waar we vroeger alleen maar over leerden tijdens saaie topografielessen. Maar achter dat educatieve jargon schuilt een fascinerend verhaal. Zonder een woeste storm en een dijkdoorbraak zou de Biesbosch niet de betoverende plek zijn die het vandaag is. Met nieuwsgierigheid en een avontuurlijke geest, duikt Prisca in het verleden, speurt ze naar de sporen van bevers en brengt ze een nacht door in een hut diep verborgen in de natuur.

Terug in de tijd

Prisca ontdekt de verborgen juweeltjes van Altena. Van een klompenmakerij die van generatie op generatie werd doorgegeven, tot een lokaal cafeetje waar de tijd heeft stilgestaan. Prisca neemt je mee op een reis terug in de tijd door de Biesboschlinie.

Met de wind in de rug langs de forten

Prisca maakt een fietstocht langs de vier forten van de Biesboschlinie. Deze forten zijn onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie welke op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan. Achter deze waterlinie gaat een bijzonder historisch verhaal schuil. Naast de inundatie (onderwaterzetting om vijanden te verhinderen), bouwde men een reeks forten. Ieder fort had zijn eigen doel om de linie te versterken.

Bourgondisch genieten in Altena

Altena was vroeger onderdeel van het Hertogdom Brabant waar aan het hof het bourgondische leven is ontstaan. Het hofleven draaide om luxe en overdaad maar heeft het bourgondische genieten zich aangepast aan het verstrijken van de tijd? Prisca gaat op pad om te ontdekken of het nog terug te vinden is in het dagelijkse leven op Altena.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram