De gulheid van Altena

Prisca Visser is een fotograaf met een voorliefde voor het buitenleven en de natuur. Voor de Biesboschlinie gaat zij regelmatig op pad om verhalen vast te leggen. Deze maand is het Meimaand Fietsmaand. Prisca fietst de route Smakelijke streek, een route van 32 kilometer dwars door de polders en over de dijken, die haar langs lokale landgoedwinkels en stalletjes voert.

De zon schijnt al voorzichtig door de nevel heen als ik met mijn fiets van boord stap bij het veer in Woudrichem. Het is nog vroeg, maar toch lopen er al wat mensen door de vestingstad. Al fietsend door Woerkum word ik zo nu en dan begroet met een vriendelijk 'mogguh'. Vandaag ga ik de smakelijke streek fietsroute door Altena afleggen. Een fietsroute van 32 kilometer die dwars door de prachtige polders en over dijken slingert. De route is zo gemaakt dat ik langs lokale landgoedwinkels en stalletjes bij de weg zal navigeren.

Door de prachtige polders
Het eerste stuk gaat door de gezellige straatjes van Woudrichem en langs de historische haven met Museumwerf D'n Huig. Al snel wordt de horizon breder en fiets ik over de dijk langs de uiterwaarden. Ik stap af bij de ingang van de Groesplaat en beklim de trap van de vogelkijkhut. Ik kan begrijpen dat je fantastisch vogels kunt spotten vanaf deze beschutte hoogte. Mijn fietsroute buigt af, het pittoreske Oudendijk in. Het doet nog slaperig aan, zo op de zaterdagochtend. Er passeert een enkele andere enthousiaste fietser. Het is de Meimaand Fietsmaand dus ik zal zeker veel medefietsers treffen vandaag. Langs de weg staat een frisgroen geverfd hokje met kippengaas voor het deurtje. 'Te koop, verse uitloop eieren' lees ik op het krijtbord. Er ligt inderdaad een doos met kakelverse eitjes, geld kan je deponeren in het bijbehorende blik. Na Oudendijk fiets ik naar Landgoed Kraaiveld. Tussen het groene gras van de prachtige polders liggen de restanten uit de oorlog. Ik fiets over het pad langs de bunkers en hoor de scherpe roep van de kievit. Meneer kievit heeft het op mij voorzien en maakt duikvluchten vlak over mijn hoofd. Ik denk dat hun nest in de buurt moet zijn, gauw doorfietsen maar. Op Landgoed Kraaiveld tref je een landgoedwinkel waar je doordeweeks je hart op kunt halen aan vers brood van bakker Hardeman, groenten van eigen grond en nog meer heerlijks. Buiten is een terras waar je uit kunt puffen naast de kippen, ondertussen kun je je fiets van stroom voorzien bij het oplaadpunt aan de muur.

Kopen in de korte keten
De wieken van de Uitwijkse en Zandwijkse molen draaien al vrolijk rondjes als ik aan kom rijden. Beide molens deden vroeger dienst om de polders te bemalen. Aan de zijkant is een groot waterrad te zien wat in beweging wordt gezet door het draaien van de wieken. Ik mag van de molenaar een kijkje nemen binnen. Het is klein en het hout boven mij kraakt door de kracht van de wind. Al ruim honderd jaar oud, en nog steeds in een goede staat. De molenaar geeft nog een demonstratie hoe het remmen van de wieken in zijn werk gaat. Met zijn hele gewicht hangend aan een dik touw zorgt hij ervoor dat de wieken tot stilstand komen. Knap staaltje vakmanschap! Er komen meer belangstellenden aan en ik fiets verder. Ineens voel ik nu zelf ook de wind door mijn wielen fluiten. Of zou ik er nu meer op letten? Ik wijk een klein stukje van de route af zodat ik bij de boerderijwinkel Uppel's weidevlees langs kan gaan. Aan de Bloemweg zie ik uit de verte al een vrolijk wapperende banner langs de kant staan. Het is een boerderij met voor de deur een gezellige zithoek. Op de tafels staan potten met uitbundig bloeiende bloemen. Een witte dubbele deur met vierkante ruitjes geeft toegang voor de kleine winkel. Binnen liggen de schappen vol met allerlei heerlijkheden en snuisterijen. Je ziet al snel waar het hier om draait, achterin de winkel staan grote koelvitrines die vol staan met prachtige stukken vlees. Het grootste deel is van eigen land, lokaler kopen in de korte keten wordt het niet.

Gulheid van bewoners
De eigenaresse heeft even een minuutje de tijd om samen een kop koffie te drinken met mij. Of ze de koffie ook verkoopt aan passanten? "Nee hoor, iedere bezoeker kan een kop koffie van mij krijgen. Melk en suiker erin?" vraagt ze terwijl ze bedrijvig rondloopt. Als stedeling ben ik niet anders gewend dan dat je grof geld betaalt voor een koffie onderweg. Met een beetje geluk mag je dan gratis gebruik maken van het toilet, terwijl dat soort dingen hier vanzelfsprekend zijn. De gulheid van Altena komt niet alleen van eigen bodem, maar zit ook verankerd in de mensen die de grond bewerken. Dat is mij wel duidelijk nu.

Fietsen voor je eten

Wie zich ook sterk maakt voor lokaal eten kopen is zogenaamde voorfietser Jacoline Peek-Hamoen. Ze beheert op de site van Fietsen voor mijn Eten Jacoline de pagina voor de regio Altena. Daarnaast onderhoudt ze een actieve Facebookpagina. Ik vroeg aan haar waarom het zo belangrijk is om te kopen in de korte keten. "Het is goed voor je gezondheid, en lekker! Je vindt bij stalletjes puur voedsel. Daarbij, je ontmoet de producent en die krijgt zo meer waardering voor zijn werk. Als je op de fiets langs de winkeltjes gaat zijn de beweging en buitenlucht extra fijn. Je ontdekt zo heerlijke en lekkere boodschappen in je buurt. Het aanbod is heel divers." Nou, met die buitenlucht en beweging zit het vandaag wel snor!

Vers van het land
Met een boog fiets ik weer terug naar de route en kom ik op de Provinciale Weg Noord uit. Deze volg ik een tijd en bij fietsknooppunt 56 rij ik een klein stukje door. Aan mijn linkerhand tref ik daar Wim en Co, een kraam waar je aardappels en uien kunt kopen. Voor een paar euro laad je je fietsmand vol met Frieslanders of Melody aardappels. Betalen gaat simpel via een QR-code. Een klein stukje verder op de route fiets je langs Hof van Heden. Een oogsttuin waar op biologische wijze de lekkerste groenten en fruit gekweekt worden. Ik zet mijn fiets in de schaduw en loop rond over de tuin. Er is een grote kas, bedden vol met nog kleine groenteplantjes en een heus ecotoilet. Bij een tuinhuisje staan plantjes te koop zodat je thuis zelf aan de slag kunt in de tuin. De aardbeienbedden staan vol in bloei, dat belooft veel goeds voor over een paar weken!

Honing van Landgoed Clootwijck
De weilanden wijken voor het dorp Almkerk. Hier maak ik een wat ruimere afwijking van de route, want ik wil dolgraag een bezoek afleggen aan Landgoed Clootwijck. In plaats van rechtsaf de Kerkstraat in te rijden, fiets ik rechtdoor de Woudrichemseweg op. Het landgoed is makkelijk te vinden, een statig hek staat uitnodigend open. Landgoed Clootwijck is veelzijdig. Je kunt er overnachten op de prachtige camping met uitzicht op de weilanden. Er zijn veel dieren, net als ik aan kom fietsen worden de duiven, eenden en kippen gevoerd. Jan Hak komt op mij toelopen met een lege emmer in zijn hand. Op de vraag of ik wat over zijn bekende honing te weten mag komen wijst hij naar de grote schuur. "Ga maar vast naar binnen, ik kom er zo aan!" De honing is afkomstig van de duizenden bijen die op het terrein rond zoemen. Jan heeft vanmorgen een bijenkast leeggehaald en laat mij de dikke raten zien. "Hier kan wel een kilo in zitten, tijdens de bloesemperiode vullen bijen dat in een paar dagen!" Op houten planken staan de gevulde potjes honing voor de verkoop. Buiten loop ik nog even langs de rij bijenkasten. Imposant om al die bijen continu af en aan te zien vliegen!

Langs rivieren en door dorpjes
Om weer terug te keren naar de oorspronkelijke route fiets ik over de Koppel, langs de Koppelhoeve. Inmiddels is het middaguur aangebroken en staan de fruitbomen te zinderen in de zon. Ik hoef amper gebruik te maken van navigatie, de bordjes met routenummers zijn onderweg goed te volgen. Het mooiste stuk is langs de rivier de Alm. Fluitenkruid omzoomt het smalle fietspad dat het water een tijdje volgt. De bomen geven schaduw en mooie doorkijkjes op de prachtige polders. Mijn fiets brengt mij bij Uitwijk waar ik een kijkje neem bij Landgoed de Enghoeve. Naast een paar kakelende kippen is een klein tuinhuisje te vinden. Hier kan je ook weer verse groenten en fruit scoren. De fietsmand wordt steeds meer gevuld! Buiten staan nette rijen met kleine plantjes die je kunt kopen. Ik ontdek goudbessen, die zijn zeker de moeite waard om te proberen thuis. Na de Enghoeve voert de route verder langs het Pompveld. Het is drukker geworden, er hangt een gemoedelijke sfeer tussen de fietsers. Iedereen begroet elkaar valt mij op. Een tractor pruttelt tussen de rijen aardappelplanten door.

Geitenijs als traktatie
Lekker Gemekker is een geitenboerderij aan de Middenweg. Je hoeft er maar een heel klein stukje voor van de route af te wijken. Ik heb veel gehoord over het heerlijke ijs wat je daar kunt kopen, dus ik ga langs bij ze. Een hond slaat aan als ik het pad oprijd. Het is even zoeken welke deur ik moet hebben. Vriendelijk word ik te woord gestaan door de boerin. "Ja, al het ijs wat we hebben, wordt gemaakt van eigen geitenmelk. Behalve het sorbetijs natuurlijk, daar zit geen melk in." Er staan grote vriezers vol met bakjes ijs. Ik zie citroen, karamel-zeezout en pistache. De keuze valt uiteindelijk op een bakje cookies ijs. Ik tref het, de geiten zijn begonnen met lammeren en ik mag een kijkje nemen bij de pasgeboren geitjes. Onder een paar warmtelampen liggen de nog wankele diertjes. Zo pril dit nieuwe leven!

Woudrichem aan de horizon
Algauw laat ik nu de polders en landerijen achter mij en fiets ik over de dijk. Het blauwe water van de Afgedamde Maas schittert onder de zon. Mensen zijn duidelijk aan het genieten van de mooie omgeving. Ik zie pleziervaart en tref veel fietsers op de dijk. Een lokale ondernemer maakt er handig gebruik van. Langs de weg staat een stalletje met bossen pioenrozen te koop. Een vrolijk gestreepte parasol met linten houdt de tere bloemen uit de zon. De route meandert verder over de dijk en maakt uiteindelijk een scherpe bocht de Struikwaard in. Dit is duidelijk een geliefde fietsroute. Koeien staan kalm te grazen in de polder beneden mij. Alles is zo groen en rustig hier. Voor ik het weet nader ik mijn eindpunt Woudrichem. Hier kun je nog een bezoek brengen aan korenmolen Nooit Gedagt waar je bloem en meel kunt kopen. Voor mij zit deze route erop. Het was niet alleen mooi onderweg, maar ik merk ook dat het een voldoening geeft om producten direct bij de boer te kopen. Zo heb ik meerdere mensen gesproken die de stalletjes langs de weg beheren. Ik leerde over hun werkwijze en over hun producten. Ook weet ik dat mijn geld direct bij de boer terechtkomt! Een investering in mijzelf en de lokale economie.

Wil je dezelfde route fietsen als Prisca? Hieronder vind je alle links.

- Fietsroute Smakelijke streek
- Facebookpagina Fietsen voor m'n eten Altena. Volg onze voorfietser in de regio Jacoline Peek-Hamoen op Facebook. In de besloten groep worden nog meer lokale adressen en tips met elkaar gedeeld.
- Website Fietsen voor m'n eten Altena
- Wandel door de Akkers van Altena. Bekijk de wandeling van vorig jaar speciaal voor de Week van ons Eten.

Ben je geïnteresseerd in het kopen van eten in de korte keten? Zet dan 5 tot en met 12 oktober in je agenda. Die dagen vindt de 'Week van ons Eten' plaats.

Tekst en foto's: www.priscavisser.nl. Hier vind je alle blogs van Prisca.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram