Vestingdriehoek

Slot loevestein Een actief dagje cultuur snuiven? Bezoek de Vestingdriehoek!

De Vestingdriehoek is het gebied tussen de vestingen Gorinchem, Woudrichem, Zaltbommel, Slot Loevestein en Fort Vuren. Pak je fiets, stap op de pont, en je avontuur kan beginnen!

Met de fiets kun je alle plaatsen in één dag bezoeken. Doe je liever wat rustiger aan? Fort Vuren heeft overnachtingsmogelijkheden, van kampeerplaats tot hotelkamer of Bed & Breakfast.

Onze storyteller Prisca Visser schreef een blog 'Wandelen door Akkers van Altena'. Ze komt met het OV en beschrijft haar route vanaf het treinstation in Gorinchem tot busstation de Tol in Sleeuwijk.

Veerpont en voetveer

Alle locaties in de vestingdriehoek zijn met elkaar verbonden door water. Vaar met de ponten van Riveer over de Maas, Waal, Linge en Merwede van vesting naar fort naar vestingstad. In het hoogseizoen stap je vrijwel ieder half uur op, en je fiets mag gratis mee.

Boot gemist? De watertaxi staat voor je klaar, of neem het voetveer: een klein bootje, speciaal voor wandelaars. Het brengt je van Woudrichem naar Slot Loevestein en weer terug.

Wandelen en fietsen in de Vestingdriehoek

De vestingdriehoek is niet alleen de moeite waard vanwege zijn forten en vestingen, het rivierlandschap is heerlijk om in te wandelen en fietsen. Maak een stadswandeling door het historische Woudrichem, wandel van fort naar vesting over het Liniepad, of fiets door de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Tip!

Rondje Pontje Vestingdriehoek

Fiets een Rondje Pontje door de Vestingdriehoek! 

Combineer de fietsknooppunten en een dagkaart voor de Veerponten, en fiets de hele Vestingdriehoek in een dag rond.

Routekaartjes zijn verkrijgbaar bij het VVV Gorinchem, of te downloaden op hun website.

De Vestingdriehoek: één dag, vijf plaatsen, drie provincies

Woudrichem

Een pittoresk vestingstadje, waar de geschiedenis nog volop leeft. Maak een rondwandeling op eigen gelegenheid, of laat je alles vertellen over de rijke historie door een stadsgids.

Gorinchem

Gorinchem is de grootste vestingstad waar de stadswallen nog compleet van zijn. Maak een wandeling over de wallen, langs de Dalempoort, kanonnen en molens. Maar breng ook zeker een bezoek aan het bruisende stadscentrum!

Fort Vuren

Dit Torenfort werd gebouwd in 1845, als deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het fort is onlangs volledig gerestaureerd, en sindsdien in gebruik als horeca- en overnachtingsgelegenheid. Rondleidingen zijn mogelijk op afspraak.

Tip: Breng in het fort een bezoek aan WOII & Vliegeniersmuseum. Dit museum is onderdeel van de Route Tweede Wereldoorlog: Eerbetoon Geallieerde Vliegers Lingewaal

Slot Loevestein

Het beroemde kasteel waar Hugo de Groot uit ontsnapte. Met je persoonlijke sleutel kom je er alles te weten over het Slot, zijn geschiedenis en bewoners.

Zaltbommel

Ook Zaltbommel is een bezoek waard. Dwaal door het centrum, bezoek de St. Maartenskerk of het Stadskasteel. Sla in dit museum ook zeker de tentoonstelling over Fiep Westendorp niet over: de beroemde tekenaar van Jip, Janneke, Otje, Pluk van de Pettenflat en Pim & Pom.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram