Woudrichem

Vestingstad Woudrichem, of Woerkum, zoals de bewoners zeggen, is de enige stad van de Biesboschlinie. In de 9e eeuw ontstond op een oeverwal een marktplaats. Vandaag de dag is dit de waar de Hoogstraat en de Molenstraat kruisen. Deze plek is nog altijd het hart van de vestingstad.

 

Waar Maas en Waal tezamenvloeit

en Gorcum rijst van ver,

daar ligt het stadje Woudrichem,

gastvrij sinds eeuwen her.

(Vrij naar Hendrik Tollens)

woudrichem stroomt

#Woudrichemstroomt

Woudrichem is volop in beweging. Net als de rivier: elke dag, ieder seizoen anders. Woudrichem Stroomt!

Ontdek de vele gezichten van Woudrichem: virtueel op InstagramFacebook en Twitter, en live met behulp van de stadswandeling in de gids Woudrichem stroomt.

Geschiedenis

Woudrichem is strategisch gelegen aan de samenvloeiing van Maas en Waal, op de kruising van 3 provincies. Het Land van Altena, waar Woudrichem toe behoort, hoorde vanaf 1322 bij het Graafschap Holland. Pas in 1815 werd het bij de nieuwe provincie Noord-Brabant ingedeeld.

Woudrichem kreeg stadsrechten in 1356. In dat jaar werd ook de grafelijke riviertol van Niemandsvriend van Sliedrecht naar Woudrichem verplaatst. Een paar jaar later kreeg de stad ook visserijrechten, en kwam tot bloei. De Martinuskerk en stadsmuren stammen uit deze tijd.

In 1420 werd de tol verplaatst naar Gorinchem. Deze gebeurtenis, de Sint Elizabethsvloed van 1421 en de vele militaire conflicten waar het stadje vanwege zijn ligging bij betrokken was, zorgden voor het verval van de stad.

De vele belegeringen hebben in Woerkum hun sporen nagelaten. In 1573 staken de Geuzen de stad in brand. Ze beschouwden haar als onverdedigbaar. Er werd daarna een nieuwe stadswal opgeworpen, die een kleiner gebied beschermde dan de oude stadsmuur had gedaan. Deze stadswal is de vestingmuur die nog altijd het centrum omsluit.

In 1814 werd Woudrichem onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Er mocht vanaf die tijd niet meer in het omringende land gebouwd worden. Pas in 1955 werd de vesting opgeheven en zijn er nieuwe woonwijken rondom het stadje aangelegd.

De historische stadskern is een beschermd stadsgezicht.

Lights? Camera? Action!

Filmset Woudrichem

Woudrichem is fotogeniek. Dat vinden wij niet alleen, ook regisseurs weten de weg naar ons stadje te vinden. 

De straten en het buitengebied van Woudrichem zijn het décor geweest van bekende films en televisieseries. Scènes van de jeugdserie Floris, de film Oorlogswinter, en recent nog de film Hart op de juiste plek en de populaire televisieserie Dr. Tinus.

Mocht je fan zijn van Dr. Tinus,  de Dr. Tinus-route voert je langs alle bekende en onbekende plekken uit deze serie.

Bezienswaardigheden

De vesting van Woudrichem is klein, perfect om te voet te verkennen. Dwaal door de oude straatjes en langs alle historische hoogtepunten: de Martinuskerk, de molen, de stadswallen, de historische haven en de gevangenenpoort. Wil je wat meer informatie? Ga dan zelf op pad met onze stadswandeling, loop een speurtocht of laat je rondleiden door één van de gidsen van ons Stadsgidsengilde. Ook voor een beklimming van de Martinustoren kun je bij hen terecht.

Kanone Woudrichem

Overnachten & Culinair genieten

Na een dag wandelen, fietsen en ontdekken is het tijd om te eten en te rusten.

In Woudrichem komt iedere gast aan zijn trekken. Dineer in de Gevangenenpoort en slaap in een kruitkelder, of kies voor een knus B&B na een stevige pannenkoek. In Woerkum kan het.

Evenementen

Woudrichem; knus, klein, warm en gemoedelijk. Maar een aantal keer per jaar schudt de vesting op haar grondvesten. Want dan is het tijd voor een aantal regelmatig terugkerende evenementen.

Visbakwedstrijd

Hemelvaartsdag is de dag van de jaarlijks terugkerende Nationale Visbakwedstrijd. Op die dag genieten de talloze bezoekers van zalm en poon, die op straat op vuurduveltjes gebakken worden. Shantykoren, kraampjes en een kermis maken het feest compleet.

Visserijdagen

Eens per jaar verandert Woudrichem in de oude vissersstad van weleer. De authentieke vissersvloot maakt zijn opwachting, en de vesting is gevuld met demonstraties van oude ambachten en vistechnieken. Roeiwedstrijden op de Maas en visserskoren op straat maken de Visserijdagen een evenement dat je niet mag missen.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram