Nieuwe Hollandse Waterlinie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een eeuwenoude verdedigingslinie, ruim 85 kilometer lang. Een verdedigingswerk dat de moeite van het bezichtigen waard is: het is het grootste rijksmonument van Nederland. Bovendien is de Waterlinie genomineerd voor de Unesco Werelderfgoedlijst.
Er loopt een wandelpad langs de hele Waterlinie. Vind je dat te ver? Bezoek dan alleen het zuidelijkste puntje ervan. Dat vind je hier, in de Biesboschlinie.

De Waterlinie: De verdediging van Holland

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een uniek verdedigingswerk. Het bestaat uit 45 forten, 6 vestingen, 2 kastelen, 85 mitrailleur kazematten, meer dan 700 schuilplaatsen en kazematten en ruim 100 militaire sluizen. Ze zijn allemaal verbonden door water.

Het gebied van de waterlinie is een strook land van 3-5 kilometer breed, die zich uitstrekt van Muiden naar de Biesbosch. Tussen al deze verdedigingswerken is het mogelijk het land onder te laten lopen. Een kniehoge laag water was de perfecte verdediging tegen invallen vanuit het oosten. Te ondiep om te varen, maar te diep om doorheen te waden en oorlogstuig te verplaatsen.

Bezoek de Nieuwe Hollandse Waterlinie

De Biesboschlinie, het gebied rondom Woudrichem in de gemeente Altena, herbergt 4 forten, 2 sluizen, diverse kazematten en één vesting van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ze zijn, op één na, allemaal te bezoeken.

Fort Altena

Fort Altena ligt pal aan de A27. Het is een karakteristieke verschijning, met zijn combinatie van moderne en historische elementen. Om het fort van binnen te bekijken, boek je een rondleiding met een gids. Fort Altena herbergt een brasserie, voor een heerlijke lunch. Het is ook het startpunt van diverse fiets- en wandeltochten.

Fort Bakkerskil

Aan de rand van Nationaal Park De Biesbosch ligt fort Bakkerskil, op loop- en fietsafstand van vestingstad Woudrichem. Het ligt op een prachtige plek in de regio, de stilte is er oorverdovend. Bakkerskil is tegenwoordig een overnachtingslocatie: Er is een Bed & Breakfast in gevestigd. Wil je niet blijven slapen? Stap dan zeker even binnen voor een drankje of lunch.

Fort Giessen

Van verdedigingswerk tot natuurbescherming; dat is Fort Giessen in een notendop.

Het fort werd in de jaren 1878-1881 gebouwd als bescherming voor vestingstad Woudrichem. Rondom het fort kwam geen prikkeldraad, maar werden meidoornhagen geplant. Die hagen zijn nu de broedplaats van veel vogels. De bomvrije bijgebouwen, zijn nu overwinteringsplaats en kraamkamer voor vleermuizen.

Ook voor de mens is er plaats. Van april t/m september is het fort op iedere laatste zaterdag van de maand geopend. Bezoek de expositie over de eerste wereldoorlog, en het belevingspark over hetzelfde thema.

Natuurbeschermingsvereniging Altenatuur heeft, samen met de Archeologische vereniging Land van Heusen en Altena het hoofdgebouw in gebruik. Het fort is eigendom van Brabants landschap en een geliefde plaats voor excursies van scholen uit de regio.

Woudrichem: Sluis en Vesting

Ook vestingstad Woudrichem behoort tot de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Als vesting natuurlijk, maar de sluis bij de Schapendam speelde ook een grote rol. Als je Woudrichem bezoekt, parkeer dan op de parkeerplaats Schapendam. Op weg naar de parkeerplaats kom je over de sluis.

Woudrichem is een goed bewaard gebleven vesting: de stad wordt nog steeds bewoond. Met een gezellige mix van cultuur, horeca en winkeltjes, is de stad zeker een bezoek waard.

search linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram