Nieuwe Hollandse Waterlinie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een eeuwenoude verdedigingslinie, ruim 85 kilometer lang. Een verdedigingswerk dat de moeite van het bezichtigen waard is: het is het grootste rijksmonument van Nederland. Bovendien is de Waterlinie genomineerd voor de Unesco Werelderfgoedlijst.
Er loopt een wandelpad langs de hele Waterlinie. Vind je dat te ver? Bezoek dan alleen het zuidelijkste puntje ervan. Dat vind je hier, in de Biesboschlinie.

Luchtfoto Fort bij Giessen

De Waterlinie: De verdediging van Holland

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een uniek verdedigingswerk. De linie werd gebouwd als vervanging van de Hollandse Waterlinie. Deze beschermde het belangrijke Holland, de Nieuwe Waterlinie vormde ook een verdediging voor Utrecht. De Nieuwe Hollandse Waterlinie bestaat uit 45 forten, 6 vestingen, 2 kastelen, 85 mitrailleur kazematten, meer dan 700 schuilplaatsen en kazematten en ruim 100 militaire sluizen. Ze zijn allemaal verbonden door water.

Het gebied van de waterlinie is een strook land van 3-5 kilometer breed, die zich uitstrekt van Muiden naar de Biesbosch. Tussen al deze verdedigingswerken is het mogelijk het land onder te laten lopen. Een kniehoge laag water was de perfecte verdediging tegen invallen vanuit het oosten: te ondiep om te varen, maar te diep om doorheen te waden en oorlogstuig te verplaatsen.

Bezoek de Nieuwe Hollandse Waterlinie

De Biesboschlinie, het gebied rondom Woudrichem in de gemeente Altena, herbergt 4 forten, 2 sluizen, diverse kazematten en één vesting van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ze zijn, op één na, allemaal te bezoeken.

Fort Altena

Fort Altena is het oudste van de vier forten in de Biesboschlinie. Je kunt er terecht voor een hapje of drankje in de Brasserie. Het fort is ook beschikbaar voor vergaderingen, evenementen en outdooractiviteiten.

Fort Giessen

Van verdedigingswerk tot natuurbeschermings- en educatiefort; dat is Fort Giessen in een notendop. Het fort richt zich op natuureducatie en cultureel is er speciale aandacht voor de Eerste Wereldoorlog

Fort Bakkerskil en de Papsluis

Een klein fort, dat nu dienstdoet als Bed & Breakfast en zomerterras.

Fort Steurgat

Fort Steurgat wordt bewoond en is daarmee privéterrein. Dit fort is niet te bezichtigen.

Woudrichem: Sluis en Vesting

Ook vestingstad Woudrichem behoort tot de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Als vesting natuurlijk, maar de sluis bij de Schapendam speelde ook een grote rol. Als je Woudrichem bezoekt, parkeer dan op de parkeerplaats Schapendam. Op weg naar de parkeerplaats kom je over de sluis.

Woudrichem is een goed bewaard gebleven vesting: de stad wordt nog steeds bewoond. Met een gezellige mix van cultuur, horeca en winkeltjes, is de stad zeker een bezoek waard.

search linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram