Ontdek vestingstad Woudrichem

Prisca Visser is een fotograaf met een voorliefde voor het buitenleven en de natuur. Voor de Biesboschlinie gaat zij regelmatig op pad om verhalen vast te leggen. Dit keer verkent ze Woudrichem. Ze neemt een kijkje bij het varende erfgoed, beklimt de Martinustoren en krijgt een rondleiding met een stadsgids, luncht in een kazemat en ontdekt de leukste winkeltjes.

Omgeven door de sterke stromingen van drie rivieren ligt daar al decennialang de middeleeuwse stad Woudrichem. Regelmatig pak ik het pontje vanaf Gorinchem om dan snel door de vestingstad te fietsen. De aankomst met de pont bij Woudrichem is iedere keer weer een feestje. Of het nu mistig is of de zon net boven de horizon piept, de huizen, oude poort en deinende masten zijn iedere keer weer indrukwekkend. Deze keer neem ik de hele middag de tijd om Woudrichem zelf te bekijken.

Haven Woudrichem
Riveer pont bij Woudrichem
Haven Woudrichem
Varend erfgoed

Net buiten de stadswallen vind je de historische haven waar ik een begin maak. Deze haven bestond honderden jaren geleden al, maar ze raakte dichtgeslibd. Omdat we in de jaren 90 meer ruimte voor de rivier zochten, ontstond het plan om de historische haven in ere te herstellen. In 1998 was de haven van Woudrichem gereed. Nu liggen er prachtige oude schepen die je van dichtbij kunt bekijken. Vanaf de veerpont wandel ik over de Rijkswal. In het hoge gras is een wandelpad uitgesleten. Hier sta ik hoog boven de haven met mijn rug naar de huizen gekeerd. Er staat een straffe wind, ik hoor het door de tuigage van de masten fluiten. Vier, vijf, zes, ik tel minstens tien schepen beneden mij. Meer naar links liggen de kleine zalmschouwen keurig op een rijtje aangemeerd.

Het weer is onstuimig vandaag, de golven zorgen voor een aardige deining. Deze schepen zijn het varende erfgoed en de trots van de historische haven. Bijna allemaal zijn ze bewoond, een enkele heeft de haven van Woudrichem al vanaf de opening als ligplek. Eenmaal beneden wandel je langs museumscheepswerf D'n Huig. In de werfschuur is een werkplaats die je kunt bekijken. Volledig ingericht zoals dat er vroeger aan toeging, zeker een bezoek waard. Enkele tientallen meters verder kun je langs de historische schepen lopen. Op de kade hangen bordjes met een stukje geschiedenis over het betreffende schip. Sommige meer dan 100 jaar oud en nog steeds in gebruik! Eentje heeft zelfs flinke schade in de romp opgelopen tijdens de oorlog wat ik nog goed kan zien.

Uitgewaaid wandel ik terug naar het 'Woerkum' binnen de stadswallen. Opvallend hoe groen het hier is. Kleine geveltuintjes liggen er keurig onderhouden bij. Hortensia's voeren de boventoon met hun dieproze kleuren en verhogen de pittoreske sfeer in de smalle straatjes. Gevels leunen schuin tegen elkaar aan, het rode baksteen glinstert nog na van een regenbui.

Varend erfgoed in vesting Woudrichem
Zalmschouw in vesting Woudrichem
Varend erfgoed in vesting Woudrichem
Vesting Woudrichem
Vestingstad Woudrichem met de Martinustoren op de achtergrond
Stadswandeling met gids

Wil je de stad echt goed ontdekken, dan kan dat met een stadsgids. Woudrichem heeft een heus stadsgidsengilde! Deze groep mensen vertellen vanuit hun passie en kunde alles over hun geliefde stad. Ik heb afgesproken bij de St. Martinuskerk met Peter, stadsgids in hart en nieren. Samen beginnen we als eerste aan de klim van de Martinustoren om daarna een ronde door Woudrichem te lopen. Peter is een geboren Woerkummer en vertelt honderduit onderweg.

Tegenover de kerk is het Visserijmuseum gevestigd in het voormalige Arsenaal. In Woudrichem is nog veel te vinden over de visserijgeschiedenis van de stad. Kijk alleen al naar de straatnamen 'Spieringstraat, Vissersdijk'. Bij de geboortewoning van Peter maken we een wat langere stop. Hier stond vroeger een klooster. De poort en een deel van de muur zijn nu onderdeel van het huis ernaast. Iets waar je zo aan voorbij loopt als je hier niet bekend bent. Dat is het leuke van wandelen met een lokale gids, je ontdekt alle verborgen verhalen!

Stadsgids in vesting Woudrichem
Trappen in de Martinustoren in Woudrichem
Muurschildering in vestingstad Woudrichem
De Gevangenpoort in Woudrichem
Met liefde gemaakt

Terug bij de kerk nemen we afscheid en ga ik op zoek naar een plek voor de lunch. Verstopt in een voormalig kazemat zit Brasserie Zus. Als ik over de drempel stap, is het eerste wat ik zie een grote vitrine met allerlei soorten taart. Hier wil ik straks zeker iets van proberen. Binnen is het knus, de gebogen gewelven en het zachte licht geven je het gevoel dat je in het buitenland beland bent. Alles hier ademt geschiedenis. Omdat het al gezellig druk is binnen, kies ik een beschut plekje op het terras. Ik val voor de dikke boterhammen met een pittige bal gehakt en daarna natuurlijk de taart, een heerlijke citroen merengue variant. Esther is eigenaresse en is zo vriendelijk om even bij mij aan te schuiven. Ze vertelt over haar liefde voor het creëren van heerlijke gerechten. Alles op de kaart is zelfgemaakt en dat proef je!

Korenmolen Nooit Gedagt en Brasserie Zus in Woudrichem
Taart bij Brasserie Zus
Taart bij Brasserie Zus
Martinustoren in Woudrichem
Bezoek lokale ondernemers

De heerlijke maaltijd geeft energie voor een laatste ronde door de stad. Net boven Brasserie Zus vind je molen Nooit Gedagt. Hier kun je in de winkel je hart ophalen aan verse bakproducten. Bij goed weer mag je naar boven klimmen en heb je een prachtig uitzicht op de stad. Ben je inmiddels wel klaar met sightseeing? Woudrichem biedt genoeg leuke winkels om de middag te beëindigen met een rondje shoppen.

Bij boekenwinkel Tante Bethje kan ik mijzelf vermaken met het uitkiezen van een heerlijk boek voor de vakantie. Wordt het een roman of ga ik toch voor een boek over geschiedenis? Iedere keer tref ik hier weer boeken aan die ik nergens anders tegenkom. Schuin tegenover zit een winkeltje met allerhande naai en brei spullen. Buiten hangen mooie lappen stof uitgestald en staat er een mandje met handgemaakte etuis voor de verkoop. Uniek en een leuk souvenir om mee te nemen. Je steunt er ook nog eens lokale ondernemers mee. Fair van Ver zit een paar deuren verderop, hier vind je fairtrade producten en shop je leuke cadeauartikelen.

De VVV zit in hetzelfde pand gevestigd overigens. Boekjes met routes in de omgeving geven ze je graag mee. Wijd en zijd bekend is 'Oude Liefde', de volgende leuke stop. Gevestigd in een oud pand van meerdere verdiepingen raak je niet uitgekeken op alle antiek en leuke snuisterijen. Ik durf te wedden dat je niet met lege handen weer buiten staat. Nog meer moois shop je bij Dock 60. Hou je van kunst, dan is er in dezelfde straat een atelier gevestigd. Galeriehoudster Johanna verzorgt exposities van kunstenaars en is zelf ook een begenadigd kunstenares.

Korenmolen Nooit Gedagt in Woudrichem
Winkel in vesting Woudrichem
Bordje van wereldwinkel Fair van Ver
Winkelstraat in vesting Woudrichem

Kortom, Woudrichem is niet te onderschatten veelzijdig. Van cultuur snuiven naar lekker eten en shoppen. Voor ieder wat wils! Het lijkt mij een leuk idee om een bezoek te combineren met bijvoorbeeld Slot Loevestein. Met een klein voetveer vaar je van Woudrichem naar het slot aan de overkant. Veel gezelliger dan met de auto toch?! Meer oren naar cityhoppen, maak dan een rondje met de veerpont van Woudrichem naar Gorinchem. Dat het zeker een kwartier varen is, is een leuke bijkomstigheid!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram