Nieuwe Hollandse Waterlinie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een eeuwenoude, unieke verdedigingslinie. Een verdedigingswerk dat de moeite van het bezichtigen waard is: het is niet alleen het grootste rijksmonument van Nederland, maar sinds 2021 ook Unesco Werelderfgoed. De Nieuwe Hollandse Waterlinie bestaat uit 45 forten, 6 vestingen, 2 kastelen, 85 mitrailleur kazematten, meer dan 700 schuilplaatsen en ruim 100 militaire sluizen. Ze zijn allemaal verbonden door water.

De Waterlinie strekt zich uit over meer dan 85 kilometer van noord naar zuid, van het eiland Pampus bij Amsterdam tot aan de Biesbosch. Het zuidelijkste puntje van de linie vind je hier, in de Biesboschlinie.

Luchtfoto Fort bij Giessen

De Waterlinie: De verdediging van Holland

De linie werd gebouwd als vervanging van de Hollandse Waterlinie. Deze beschermde het belangrijke Holland. De Nieuwe Waterlinie vormde ook een verdediging voor Utrecht. Het gebied van de waterlinie is een strook land van 3 tot 5 kilometer breed, die zich uitstrekt van Muiden naar de Biesbosch. Tussen al deze verdedigingswerken, is het mogelijk om het land onder te laten lopen. Een kniehoge laag water was de perfecte verdediging tegen invallen vanuit het oosten: te ondiep om te varen, maar te diep om doorheen te waden en oorlogstuig te verplaatsen.

Bezoek de Nieuwe Hollandse Waterlinie

De 4 forten, 2 sluizen, diverse kazematten en één vesting van de Nieuwe Hollandse Waterlinie zijn, op één na, allemaal te bezoeken. Onze storyteller Prisca Visser maakte een fietstocht langs de 4 forten en schreef hier een blog over.

Fort Altena

Fort Altena is één van de natuurpoorten van Brabant. Het is het oudste fort in de Biesboschlinie en je kunt er genieten van een hapje of drankje in de Brasserie. Ook kun je er terecht voor informatie over de natuur, cultuur en recreatieve routes. Het fort is op afspraak beschikbaar voor vergaderingen, evenementen en outdooractiviteiten.

Wandelen en fietsen

Verken het fort en de omgeving met de wandelroute Rondje Fort Altena. Met de fietsroute Fortentocht van 70 km fiets je langs Fort Altena en de andere forten in de Biesboschlinie.

Luchtfoto van Fort Giessen

Fort Giessen

Fort Giessen richt zich op natuurbescherming en educatie. Tijdens je bezoek kom je er alles te weten over de Eerste Wereldoorlog in dit gebied. Bezichtig de loopgraven en de kruitkamers , of ontdek de bijzondere natuur op en rondom het fort. Fort Giessen is ook een thuis geworden voor vleermuizen. De omstandigheden voor deze diertjes zijn er ideaal: het is er vochtig, rustig en donker.

Wandelen op Fort Giessen

Verken het fort en de omgeving met de wandelroute Rondje Fort Giessen.

Fort Bakkerskil en de Papsluis

Fort Bakkerskil is een klein fort dat sinds 2012 dienst doet als Bed & Breakfast en zomerterras. In dit Rijksmonument kun je overnachten in de oude keuken, de officierskamers, in de ziekenboeg of kruitkamer. In de zomermaanden kun je ook op het terras terecht voor een lunch, een ijsje of drankje.

De Papsluis is een inundatiesluis vlakbij het fort. Door deze sluis te openen wordt een strook land over een paar kilometer breedte onder water gezet: geïnundeerd. Dit water vormde een barrière voor een oprukkende vijand, en beschermde zo het achterland. Daarmee was de sluis een strategisch belangrijke locatie in de Waterlinie.

Wandelen op Fort Bakkerskil

Verken het fort en de omgeving met de wandelroute Rondje Fort Bakkerskil.

Fort Bakkerskil

Fort Steurgat

Fort Steurgat werd in de jaren 1881-1882 gebouwd. Het diende als afsluiting van de rivier en de dijk langs de Merwede. Het fort huisvest nu luxe appartementen in de kazerne en in de fortwal. Het wordt bewoond en is daarmee privéterrein. Dit fort is niet te bezichtigen.

Woudrichem: Sluis en Vesting

Ook vestingstad Woudrichem behoort tot de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Als vesting natuurlijk, maar de sluis bij de Schapendam speelde ook een grote rol als verdedigingswerk. Als je Woudrichem bezoekt, parkeer dan op de parkeerplaats Schapendam. Op weg naar de parkeerplaats kom je over de sluis.

Woudrichem is een goed bewaard gebleven vesting die nog steeds wordt bewoond. Met een gezellige mix van cultuur, horeca en winkeltjes, is het stadje zeker een bezoek waard.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram