Erfgoed in de Biesboschlinie

Daar waar (Unesco Wereld-) erfgoed, natuur en water samenkomen. Waar je de rijke geschiedenis van Hollandse Waterlinies beleeft. Van molens tot forten, van vestingen tot kastelen. Waar je wandelt, fietst of vaart door polders, bos en langs rivieren. De Biesboschlinie: thuis van eeuwenoud erfgoed en prachtige natuur.

Laat je inspireren en ontdek dit unieke gebied!
Tip: Bezoek op Open Monumentendag onze regio.

Fort Altena

Fort Altena is één van de natuurpoorten van Brabant. Het is het oudste fort in de Biesboschlinie en je kunt er genieten van een hapje of drankje in de brasserie. Ook kun je er terecht voor informatie over de natuur, cultuur en recreatieve routes. Het fort is, samen met Fort Bakkerskil en Fort Giessen, in beheer van Brabants Landschap.

Wandelen

Verken het fort en de omgeving met de wandelroute Rondje Fort Altena van 12 km.

Biesbosch fortentocht

Fiets langs erfgoed en door de Biesbosch met deze fietsroute van 70 km. Je start bij Fort Bakkerskil. Vervolgens fiets je langs Fort Altena, Fort Giessen en Fort Steurgat. Je komt door de vestingstad Woudrichem en eindigt bij de inundatiesluizen (het belangrijkste onderdeel van de waterlinie).

Een mooie route om al het erfgoed in de Biesboschlinie te bewonderen. Onze Prisca ging op pad en fietste een deel van deze route, lees haar ervaringen in de blog 'Met de wind in de rug langs de forten'.

Fort Giessen

Fort Giessen is een echte verborgen parel, het ligt letterlijk begraven onder de natuur. Het is gebouwd om een directe aanval op vestingstad Woudrichem te voorkomen. Nu ontdek je in een betoverende omgeving het fort met één van de grootste intacte artillerieloodsen van Nederland.

Wandelen

De wandeling Rondje Giessen start bij Fort Giessen en leidt je door Giessen, richting de Wilhelminasluis, over de dijk en het Almbos (plukken mag) naar het eindpunt.

Molens

De molens in de Biesboschlinie zijn niet weg te denken iconen van dit mooie gebied. Ooit zorgden ze voor droge voeten, vandaag de dag malen ze nog altijd het meel voor de bakker, en vertellen ze ons het verhaal van een rijke geschiedenis.

Molens bezoeken

De molens zijn op afspraak te bezoeken én als de wieken draaien. De molenaars zijn stuk voor stuk trots op 'hun' molen. Met veel plezier en enthousiasme vertellen ze alles over wat met hun molen en het beroep van molenaar te maken heeft. Loop dus zeker even binnen, je bent van harte welkom!

Wandelroute 'Het Liniepad'

De wandelroute 'Het Liniepad' is een route van 10,4 km en is een unieke combinatie van erfgoed en natuur. Volg de bordjes langs de wandelroute en kom langs de mooiste plekjes van de Biesboschlinie. Forten, sluizen, molens, akkers en polders; van de Papsluis tot in de vesting Woudrichem. Onderweg kijk je je ogen uit!

Tip!

Een leuke stop is de vogelkijkhut 'Het Vinkenestje'. Hier kun je grazers en vogels spotten!

Liniepad

Fort Bakkerskil

Fort Bakkerskil is Unesco Werelderfgoed dat de Papsluis moest beveiligen. Je wordt er ondergedompeld in de tijd van toen met de luxe van nu. Dit mooie erfgoed is de ideale uitvalsbasis voor wandel- en fietstochten, maar ook perfect als rustplaats voor onderweg. Je kunt er overnachten in het fort en er is een hoorspel waar je je verdiept in de historie door middel van QR-codes.

Rondje Fort Bakkerskil

Deze route brengt je langs (Wereld-)erfgoed en door de polder: een leuke wandeling van 8 km lang door het Brabantse Waterlinielandschap!

Vestingdriehoek Fietstocht

De Vestingdriehoek: één dag, vijf plaatsen, drie provincies. De Vestingdriehoek is het gebied tussen de vestingen Gorinchem, Woudrichem, Zaltbommel, Slot Loevestein en Fort Vuren. Download de route, pak je fiets en stap op de pont. Je avontuur kan beginnen! Een actief dagje cultuur proeven.

Veerpont

Alle locaties in de vestingdriehoek zijn met elkaar verbonden door water. Vaar met de ponten van Riveer over de Maas, Waal, Linge en Merwede van vesting naar fort naar vestingstad.

Kastelen in de Biesboschlinie

Kasteel Dussen

Het 13e eeuwse kasteel heeft een rijke geschiedenis. Nu staan de poorten wagenwijd open voor rondleidingen en worden er verschillende activiteiten georganiseerd.

Slot Loevestein

Al sinds 1361 waakt Slot Loevestein over Maas en Waal. Van tolpost tot Staatsgevangenis en hét militaire fort van de Hollandse Waterlinie. Dit stoere kasteel was er één met tal van functies. Nu is Slot Loevestein onderdeel van Unesco Werelderfgoed, er zijn tentoonstellingen, je kunt er overnachten en lekker lunchen.

Eten en drinken

Fijne tussenstops om even op te laden en bij te tanken: horeca in overvloed! In de zomermaanden (en bij mooi weer in het voor- en naseizoen) zijn theetuinen geopend. Zij geven dit aan met een bescheiden bordje langs de weg.

Overnachten

In onze gastvrije overnachtingslocaties ben je van harte welkom. Hier zie je dat de keuze groot is. Slaap in een kruitkelder, een trekkershut, een luxe B&B of meer aan met je boot in een jachthaven. Slaap lekker en tot morgen!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram