Rondje Fort Bakkerskil

We starten bij Fort Bakkerskil (Kildijk 143 in Nieuwendijk), een unieke bed & breakfast met een fijn terras en liggend aan het randje van Nationaal Park De Biesbosch. Het fort is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en even verderop ligt de Papsluis uit 1815, een inlaat die bij dreiging het land onder water kon zetten.

We lopen een klein stukje over de dijk richting 13 om daar af te dalen (hekje door) richting 15. Deze wandeling is onderdeel van een door agrariërs uitgezette route genaamd ‘Oostwaardpad’. 

Een mooi initiatief waar trotse boeren hun akkerranden beschikbaar stellen voor wandelaars. Onderweg komen we dan ook verwijzings- en informatieborden tegen. Wel zo handig als we soms de pijltjes van het knoop- puntennetwerk voorbijlopen! Bij 15 aangekomen slaan we linksaf richting 11. Links zien we de Papsluis liggen. Een imposant bouwwerk en we kunnen ons voorstellen hoe belangrijk deze sluis was in het strategisch plan van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. We wandelen langs het riviertje de Bakkerskil, soms langs een akker, soms door een klein bos. 

Na 11 volgen we de bordjes naar 85, waar een trekpontje naar de overkant ligt. Hoewel we aan deze kant van het water blijven, proberen we het pontje toch even uit om een paar foto’s te maken. Van 85 wandelen we naar 84 (de route is hier ook te verlengen naar 83) en houden rechts aan richting 10. We genieten van het typisch Hollands polderlandschap met, afhankelijk van de maand, zicht op suikerbieten, uien en aardappelen. We volgen 17. Het oversteken van de akkers is hier en daar best taai. Richting 15 is de route een leuke afwisseling van bosschages en vergezichten. De schaduw van de bomen geeft verkoeling in de zomer en maakt nieuwsgierig naar de rest. We lopen weer in een rechte lijn langs akkerland, met op het eind een haakse bocht naar links. Na 17 lopen we terug via 15 en 13 en zijn we weer op Fort Bakkerskil waar we van een welverdiend kopje koffie met lekkers genieten. Veel plezier!

Honden zijn niet toegestaan op deze route in verband met het doorkruisen van boerenland. Het zomerterras van Fort Bakkerskil is van mei t/m september de hele week van 10.00 - 16.00 uur open voor koffie en gebak. Van donderdag t/m zondag kun je er ook lunchen. Let op, bij veel regen zijn de onverharde paden modderachtig. Trek dus goede schoenen/laarzen aan.

Overzicht van al onze routes in de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Activiteit: Wandelen

Afstand: 8km - 12km
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram