Het Liniepad is een wandelroute die start bij de Papsluis en eindigt in de vesting Woudrichem. Onderweg kom je de zuidelijkste forten van Unesco Werelderfgoed Hollandse Waterlinies tegen. Zij zijn in eigendom van Brabants Landschap. Bakkerskil en Altena hebben een recreatieve functie. Maar je komt ook sluizen en molens tegen en je wandelt door prachtige natuurgebieden en een nieuw landgoed. De gerestaureerde kazematten hebben een bijzondere functie gekregen als vogelkijkhut of winterverblijf voor vleermuizen.

De Pannenkoekenbakker is het startpunt (en eindpunt, lekker). Deze wandeling laat zowel het oude (onderdeel Nieuwe Hollandse Waterlinie!) en het nieuwe Woudrichem zien, loopt door het dorp Oudendijk en gaat via de dijk langs de Boven Merwede terug naar de vesting. Het is een korte route waardoor je tijd overhoudt om het vestingstadje te bezoeken. De VVV in de Wereldwinkel (Kerkstraat 7) heeft voor de liefhebber een stadswandeling voor € 1,- te koop. 

Je kunt vanzelfsprekend ook gewoon zelf je weg zoeken, zo groot is het niet en er is genoeg te zien en te beleven. Vergeet niet de historische haven te ontdekken of verleng je wandeling met een bezoek aan Slot Loevestein (ligt aan de overkant) en neem het voetveer. De verschillende winkeltjes, de molen en het Visserijmuseum in de vesting zijn zeer zeker een bezoekje waard!

Overzicht van al onze routes in de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Dit dorp heeft een bijzonder verhaal te vertellen! De molen in het dorp, de Twee Gebroeders, maalt het meel voor de bakkerij van Gerard & Suus: een biologische bakkerij met een creatieve bakker die de prachtigste en lekkerste broden maakt. En deze bakkerij is uw startpunt!

Je loopt voor de kerk langs richting de Bergstraat. Daar ga je linksaf en volgt de aanwijzingen van het knooppuntennetwerk. Je loopt naar knooppunt 76. Tussen knooppunt 76 en 64 staan (oude rassen) fruitbomen, mits rijp mag u de vruchten plukken of rapen. Je komt hierna nog diverse bankjes tegen om rustig te smikkelen van al het lekkers. Via het dorp kom je weer bij  Gerard & Suus, het eindpunt van deze route, uit.

De wandeling begint bij Fort Altena, een fort dat behoort tot de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Vergeet niet dit fort te verkennen voor of na je wandeling! Je wandelt richting het dorp Werkendam, waar vroeger en nu nog steeds de binnenvaartschipperij een belangrijke rol speelt. Je loopt richting molen De Vervoorne Polder, als hij draait, is hij open om bezichtigd te worden. De molenaars vertellen je graag hun verhaal! Daarna ga je richting de Boven Merwede, een drukbevaren rivier. Vanaf de dijk heb je hierop goed zicht. Via de onderdoorgang van de A27 loop je naar het eindpunt. Vlak bij het fort staan twee molens die als ze draaien te bezoeken zijn.  Volg hiervoor het Liniepad vanaf het fort, dan kom je er vanzelf langs.

Overzicht van al onze routes in de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Korte route, 8 km
Dit dorp heeft zo’n 250 inwoners, een echte kleine kern dus. Je bewandelt dan ook bijna alle straten van deze kern. Langs de Waardhuizenseweg staan fruitbomen aan de niet bebouwde kant van de straat, als het fruit rijp is mag je het plukken/rapen. Je loopt langs riviertje De Alm met rustbanken ontworpen, door kunstenaars uit de streek, verder naar het eindpunt. 

Lange route 15,5
Bij deze route kom je ook langs de plukbomen aan de Waardhuizenseweg. Als je het dorp bent doorgelopen, ga je rechtsaf richting Pompveld. Deze weg wandelt niet fijn, er wordt hard gereden door auto’s, maar het is de enige manier om bij het prachtige natuurgebied te komen. Je kuiert langs de randen van dit natuurgebied, de kern van het gebied is voor de natuur. Een prachtig rustpunt met schitterende plaatsen om te picknicken en te genieten!

Je begint bij de molen van Veen. Een enthousiast team van molenaars zorgt met hart en ziel voor deze molen. Zij maken de heerlijkste mixen zodat je thuis iets lekkers kunt bakken. Met uitzicht op de rivier loop je richting knooppunt 20. Hier wandel je de bebouwde kom van Veen binnen. Onderweg kom je diverse bankjes voor een lekkere picknick tegen. Je loopt langs museum De Wolfsburcht, waar luchtgekoelde Volkswagens de collectie bepalen; een bijzondere stop langs de route! Via de Maasdijk loop je terug naar de molen. 

Je start bij de muziektent in dit knusse dorp. De kerk in dit dorp is een bezichtiging waard. Je wandelt langs het riviertje de Wijde Alm richting Rijswijk om via het Almbos (plukken mag) uit te komen bij Fort Giessen, het meest zuidelijk gelegen fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Als het hek open is, neem dan een kijkje! Het is pas gerestaureerd en een vrijwilliger zal jou het fort met plezier laten zien. Via de landelijke weg richting Waardhuizen kom je weer bij de muziektent in Uitwijk uit. 

Je kunt de route verlengen door bij knooppunt 11 rechtdoor richting knooppunt 34 en 35 te lopen. Een mooie route langs de Wijde Alm in de natuur. Bij knooppunt 35 ga je rechtsaf richting punten 37, 36 en 13. Dan bent je weer terug op het punt waar deze route begon.

Overzicht van al onze routes in de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Je start bij brasserie Boven de Rivieren, een drijvend restaurant in de haven van Sleeuwijk. Achter dit restaurant vormen de uiterwaarden een prachtig natuurgebied De Groesplaat. De entree hiervan is een hekje rechts achter het restaurant. Je loopt richting Woudrichem langs de rivier, waar je in de zomer heerlijke bramen plukt. Voor Woudrichem verlaat u de uiterwaard en loop je de polder in. Bij de twee molens volg je het Liniepad, een wandelpad dat van Fort Bakkerskil naar Slot Loevestein loopt. De molens zijn te bezoeken als de molenaar aanwezig is en de wieken draaien. Langs het Liniepad staan diverse kazematten die met enig klauterwerk ook van binnen te bezichtigen zijn. Er staan diverse banken in dit stukje natuur waarin cultureel erfgoed rijk vertegenwoordigd is. Via de rand van Sleeuwijk gaat deze route terug naar de uiterwaard en kom je bij het eindpunt uit.

Overzicht van al onze routes in de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Je start op de parkeerplaats langs de dijk met zicht op de Afgedamde Maas. Het eerste stuk van de wandeling volg je deze dijk en kun je genieten van het mooie uitzicht richting de provincie Gelderland dat aan de overkant van het water ligt. Tussen de bomen door zie je Slot Loevestein liggen en soms kun je ook grote grazers aan de oever van de rivier zien. Je wandelt over het Petterpad, vernoemd naar de voormalig burgemeester Frank Petter die er ook om bekend staat dat hij een hoogbejaarde vrouw uit de brede sloot naast het pad van de verdrinkingsdood redde. In de volksmond wordt het Petterpad met een glimlach dan ook Spetterpad genoemd. Je wandelt verder via de Veldweg om terug in Rijswijk te komen. Deze wandeling combineert uitstekend met de wandeling rond Woudrichem!

Vanaf het startpunt loop je richting Werkendam. Een uitgestrekt, rustig stuk met zicht op de diverse polders die grenzen aan het Nationaal Park De Biesbosch. Je loopt langs Fort Bakkerskil, een fort dat behoort tot de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een bijzondere rustplaats! 

Je wandelt langs molen De Vervoorne Polder naar de andere zijde van de A27, waar Fort Altena ligt. Ook dit fort maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en is je bezoek meer dan waard. De weg vervolgt over een meanderende dijk door het dorp Uppel richting het zuiden . Onderweg kom je een aantal molens tegen en als een molen draait kan je een bezoekje brengen. De molenaars laten u graag zien hoe alles werkt. Op deze route kom je boerderijen tegen waar producten verkocht worden. Net voor Dussen ga je weer westwaarts en loop je terug naar Nieuwendijk. 

Bij het startpunt kun je vooraf een extraatje reserveren door te bellen naar 018-3403274. Er ligt dan een knapzak voor je klaar, gevuld met broodjes, fruit en lekkers. De kosten zijn  € 7,50 en Marie geeft je  er een gratis flesje water bij. 

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram