Wandel- & Vaarroute door de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Wandelroute met veerpont-overtocht

Deze wandeling is één van de Hollandse-Waterlinie-wandelingen in de Biesboschlinie:

De wandel- en vaarroute voert je door twee provincies en twee vestingsteden van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Om de rivier die hen scheidt te overbruggen, vaar je tweemaal met de pont over.

Je kunt de wandel- en vaarroute hier downloaden.

Startpunten

Je kunt de route vanaf verschillende plaatsen beginnen:

  • Startpunt Gorinchem
    Buiten de Waterpoort, Gorinchem
  • Startpunt Sleeuwijk
    Hoekeinde 24, 4254 LN Sleeuwijk
  • Startpunt Woudrichem
    Waterpoort, Woudrichem

Kom je met de auto?

Let dan op, want in Gorinchem betaal je parkeerkosten. In Woudrichem kun je vrij parkeren en is parkeerplaats Schapendam aan te raden.

Wandelroute door Woudrichem én Gorinchem

De wandel- en vaarroute is een wandeling die je in twee vestingsteden en in twee provincies brengt. Je bezoekt het Noord-Brabantse Woudrichem en het in Zuid-Holland gelegen Gorinchem. Deze twee vestingsteden zijn door de eeuwen heen met elkaar verbonden geweest, ondanks de brede Merwede die de steden scheidt. Of... misschien wel dankzij die rivier.

Woudrichem en Gorinchem maken zowel deel uit van de Oude als de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In deze steden is het haast onmogelijk om te verdwalen. Wijk dus gerust van de route over de stadswallen af en slenter door de idyllische straatjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Daarna zoek je de vestingwal weer op om je route te vervolgen.

Als tegenhanger voor het stedelijke nemen we je op deze route ook mee over de Groesplaat, een uiterwaard tussen Sleeuwijk en Oudendijk. Bij hoogwater stromen deze uiterwaarden vol en geven ruimte aan de rivier. Tref je tijdens deze wandeling hoogwater, loop dan tussen knooppunt 57 en 67 over de dijk.

Als kers op de taart steek je tijdens dit tochtje twee keer rivier de Merwede over. Het varen is een belevenis op zich, omdat de pont niet recht heen en weer vaart, maar stroomaf- of opwaarts de rivier op moet om je naar de overkant te brengen.

Kijk voor het actuele vaarschema op:

www.riveer.nl

De startpunten liggen nabij de op- en afstapplaatsen van de veerponten. We tippen de veelzijdige horeca in Woudrichem en Gorinchem. In Sleeuwijk is Restaurant Boven de Rivieren een fijn startpunt waar je ook vrij kunt parkeren.

Eigenlijk is dit een verwenroute voor alle zintuigen!

Je geniet van de stilte in de natuur en de bedrijvigheid in de stad. Je voelt de wind door je haren op het water en dat alles smaakt naar meer!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram