Persbericht: Ode aan het landschap van Altena

Persbericht

10 juni 2021

In 2021 brengt VVV Biesboschlinie een ‘Ode aan het landschap’ van Altena. In heel Nederland staat deze zomer het Hollandse landschap in de schijnwerpers. Dat landschap is ontzettend afwisselend. Nergens ter wereld is er zoveel verscheidenheid in zo’n klein gebied als hier. Eén van de blikvangers in dit afwisselende landschap is de Hollandse Waterlinie. Door de eeuwen heen is het water hier ingezet als bondgenoot, en dat viert ook onze regio met tal van activiteiten.

Fortensafari
2 juli Fort Bakkerskil – In het zuidelijke puntje van de Nieuwe Hollandse Waterlinie organiseert Brabants Landschap een actieve safari bij zonsondergang. Samen met de boswachter ga je met een kano het water op. Je kan er genieten van de stilte en het zacht ruisende riet. Voorbij scherende ijsvogels, duikende aalscholvers en knagende bevers zouden je zomaar kunnen vergezellen tijdens de kanotocht. Onderweg zorgt de boswachter voor een hapje en drankje, zodat je met nieuwe energie weer verder kan.
11, 18 en 25 augustus Fort Giessen – Tijdens de fortensafari neemt de fortwachter van Fort Giessen je mee op ontdekkingstocht door de natuur rond het fort. Je zult ontdekken dat de natuur er nog steeds dier en mens van noodzakelijke vitamines, voedingsstoffen en indien nodig verbandmateriaal kan voorzien.

Pop-up restaurant Sterk Water
SterkWater is een reizend restaurant dat de geschiedenis en het toekomstige gebruik van de Nieuwe Hollandse Waterlinie vertelt. Op allerlei locaties langs de linie slaan we kampement op. Op forten, kastelen, tussen bijzondere bouwwerken en omringd door prachtige flora en fauna, ervaar je de linie optimaal. Proef de speciale gerechten die een link hebben met het verdedigingswerk en beleef de geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie op een bijzondere manier. Vanaf 8 juli slaat Sterk Water kampement op op Fort Giessen.

Fietsroute langs de forten van de Biesboschlinie
Wie Waterlinie zegt, zegt forten. Hoe leuk is het om die tijdens een fietstocht te bekijken? Een speciale route van 70 km voert je door het groene landschap van de Biesboschlinie, langs vier forten, twee inundatiesluizen en vestingstad Woudrichem. Onderweg kom je verschillende groepsschuilplaatsen en kazemattentegen. Op de forten Bakkerskil, Altena en Giessen kun je een kijkje nemen.

We sluiten de linies
In de avonduren van 3, 4, 10 en 11 september 2021 sluiten we de linies, letterlijk. In samenwerking met Rijkswaterstaat en de waterschappen testen we zoveel mogelijk onderdelen van de Hollandse waterlinie. Op verschillende locaties kun je terecht voor een diner of borrelplank, waarna je met licht, beeld en geluid de geheimen van de waterlinie ontdekt. In Woudrichem sluiten we de 11 september de Loevesteinse poort, en maken een verhalenverteller en projectie op de vestingmuur de avond compleet. Dineren kan in Slot Loevestein of de vesting van Woudrichem.

Liniepadfestival
Dit jaar brengt ook het Liniepadfestival een Ode aan het landschap van de Hollandse Waterlinie. Het festival vindt plaats van 11 t/m 19 september, tussen het weekend van Open Monumentendag en het eerste kunstweekend van stichting Kunst in Almkerk. Het Liniepadfestival laat je genieten van het landschap langs de waterlinie met muziek, theater, erfgoed en landschapskunst. Een speciale fiets- en wandelroute verbindt het gemeentehuis met het Liniepad en de forten van de Hollandse Waterlinie.

Informatie over de activiteiten via www.biesboschlinie.com


linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram