Ode aan het landschap

Ode aan het Landschap

In 2021 brengen we een 'Ode aan het landschap'. Vanaf 8 mei 2021 staat tijdens een themajaar het Nederlandse landschap in de schijnwerpers. Dat landschap is ontzettend afwisselend. Nergens ter wereld vind je zoveel verscheidenheid in zo'n klein gebied als hier.

Eén van de blikvangers in dit afwisselende landschap is de Hollandse Waterlinie. Door de eeuwen heen is het water hier ingezet als bondgenoot, en dat vieren we met tal van activiteiten.

Fortensafari

Ga mee op fortensafari: een spannend avontuur op de meest bijzondere plekken in de Hollandse Waterlinies. Onder begeleiding van een boswachter zoek je eetbare planten, ontdek je de donkere winterverblijven van vleermuizen, maak je een kanotocht in het donker of verken je een onbewoond eiland. Er zijn safari’s voor alle leeftijdsgroepen, maar voor sommige safari’s moet je wél een goede conditie hebben.

Let op: alle fortensafari’s zijn onder voorbehoud van de geldende coronamaatregelen.

Hollandse Waterlinies fietstour

Op 19 en 20 juni ontdek je de Hollandse waterlinie vanaf de fiets. Zaterdag 19 juni is de recreatieve fietsdag. Vanaf verschillende startpunten verken je het landschap in fietstochten van 40 of 60 km. Onderweg geniet je van de natuur, kan je forten bezoeken en deelnemen aan rondleidingen of bezichtigingen. In de Biesboschlinie is Gorinchem het dichtstbijzijnde startpunt.

Op zondag 20 juni zijn de racefietsers aan de beurt. Zij fietsen een tour van 85-300 km, ook door de Biesboschlinie. Voor wie niet zulke stevige fietsbenen heeft, is aanmoedigen ook toegestaan!

Pop-up restaurant Sterk Water

SterkWater is een reizend restaurant dat de geschiedenis en het toekomstige gebruik van de Nieuwe Hollandse Waterlinie vertelt. Op allerlei locaties langs de linie slaan we kampement op. Op forten, kastelen, tussen bijzondere bouwwerken en omringd door prachtige flora en fauna, ervaar je de linie optimaal. Proef de speciale gerechten die een link hebben met het verdedigingswerk en beleef de geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie op een bijzondere manier.

Vanaf 8 juli slaat Sterk Water kampement op op Fort Giessen.

Fietsroute langs de forten van de Biesboschlinie

Wie Waterlinie zegt, zegt forten. Hoe leuk is het om die tijdens een fietstocht te bekijken? Deze route van 70 km voert je door het groene landschap van de Biesboschlinie, langs vier forten, twee inundatiesluizen en vestingstad Woudrichem.

Onderweg kom je verschillende groepsschuilplaatsen en kazematten tegen. Op de forten Bakkerskil, Altena en Giessen kun je een kijkje nemen.

We sluiten de linies

In de avonduren van 3, 4, 10 en 11 september 2021 sluiten we de linies, letterlijk. In samenwerking met Rijkswaterstaat en de waterschappen testen we zoveel mogelijk onderdelen van de Hollandse waterlinie. Op verschillende locaties kun je terecht voor een diner of borrelplank, waarna je met licht, beeld en geluid de geheimen van de waterlinie ontdekt. In Woudrichem sluiten we de Loevensteinse poort, en maken een verhalenverteller en projectie op de vestingmuur de avond compleet. Dineren kan in Slot Loevenstein of de vesting van Woudrichem.

Liniepadfestival

Dit jaar brengt het Liniepadfestival een Ode aan het landschap van de Hollandse Waterlinie. Het festival vindt plaats van 11 t/m 19 september, tussen het weekend van Open Monumentendag en het eerste kunstweekend van stichting Kunst in Almkerk. Het Liniepadfestival laat je genieten van het landschap langs de waterlinie met muziek, theater, erfgoed en landschapskunst. Een speciale fiets- en wandelroute verbindt het gemeentehuis met het Liniepad en de forten van de Hollandse Waterlinie.

search linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram