Tussen de rivieren Maas en Merwede ligt de Biesboschlinie, een eiland van rust tussen Holland en bourgondisch Brabant. De Biesboschlinie is weids, verstild en ruig en kenmerkt zich door de rijke variatie aan erfgoed. Je vindt er eeuwenoude boerderijen, kerken, molens en het meest zuidelijke deel van het grootste monument van Nederland: de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Mede door de rijke historie is het een fantastisch gebied om te fietsen, te wandelen en te varen. Door de centrale ligging biedt de streek een goede uitvalsbasis voor dagtrips naar bijvoorbeeld grote steden als Den Bosch, Utrecht of Breda. En wat te denken van een dagje Efteling of Kinderdijk? Wat ook je plannen zijn: voel je welkom! Hier begint jouw avontuur!
Nationaal Park De Biesbosch ligt voor een groot deel op ons eiland. Je kunt er lopend, op de fiets of met de auto naartoe, zonder het water over te steken. In de afgelopen jaren is een groot gebied grenzend aan het nationale park op de schop gegaan om ruimte voor het rivierwater te creëren. Dit gebied is een prachtige aanloop naar het Nationale Park, zo goed gelukt eigenlijk dat je niet precies weet waar de grens van het park nu eigenlijk begint. In het hart van De Biesbosch is het Biesbosch Museum Eiland te vinden waar u meer informatie krijgt over het ontstaan van het Nationaal Park en over de delta. Onze regio kent ook diverse andere mooie plekken om van de natuur te genieten. Zoals de uiterwaarden tussen Sleeuwijk en Woudrichem of die langs de afgedamde Maas, de Kornsche Boezem, ook wel de kleine Biesbosch genoemd, met haar molen en het Pompveld nabij Waardhuizen. Allemaal pareltjes waar we je graag op wijzen. Maar, ook als je ‘gewoon’ een leuke route wandelt of fietst kan je genieten van prachtige akkerranden, oude bomenlanen, grote roofvogels, ooievaars en patrijzen.
Omgeven door water is de Biesboschlinie een eiland binnen de provincie Noord-Brabant. En als eilandbewoners zijn we toch weer net even anders! De boeren bewerken de kleiige akkers die herwonnen zijn op het water. Na de Sint Elisabethsvloed in 1421 was er veel werk aan de winkel, grote delen stonden onder water. Toen is eigenlijk dit eiland ontstaan. De strijd tegen en het leven met het water is nog altijd onderdeel van ons leven. Bruggen en (snel)wegen ontsluiten ons nu en maken ons goed bereikbaar. Daarnaast varen tal van ponten op en neer over de verschillende rivieren om mensen naar de andere kant te brengen (en weer terug). Bijzondere veerverbindingen zijn: De vesting-3-hoek een dagtocht langs onderdelen van de Nieuwe en Oude Hollandse Waterlinie, op de elektrische fiets naar Nationaal Park De Biesbosch en oversteken met pontje Steur (en je steekt nog een lekker stukje af ook!) of het voetveer naar Slot Loevestein vanaf Woudrichem.
Niet weg te denken iconen in het landschap zijn het erfgoed in de Biesboschlinie. Een baken langs een route, een punt in de verte, een verrassing onderweg. Ons erfgoed vertelt het verhaal van wie we zijn en hoe dat zo gekomen is. De molens maalden de polders droog en het meel voor de bakker. De boerderijen waren opslagplaats voor hooi, stro, dier en mens die het land bewerkte om de monden te voeden. De Nieuwe Hollandse Waterlinie, een verdedigingslinie, zorgde voor veiligheid van de Randstad en heeft mooie forten en kazematten achter gelaten. In een van die forten kan je slapen, in een ander wonen, in de derde lekker lunchen en feestvieren en de vierde is gewijd aan WOI. En al dit moois is te bezoeken!