Als je wandelt kun je heerlijk de tijd nemen om de wereld om je heen te ontdekken. Je vertraagt en komt de mooiste dingen tegen. Of het nu natuur is, erfgoed of de bedrijvigheid op het water of het boerenland. In de Biesboschlinie ligt een netwerk van wandelknooppunten. Je stippelt gemakkelijk je eigen route uit langs de genummerde bordjes en kiest zo de afstand die bij je past.
In elke afzonderlijke kern van de gemeente Altena is óók een uitgestippelde route te vinden langs de wandelknooppunten. Deze zijn verzameld in het gidsje ‘Pluk- en Picknickroutes’ dat gratis te verkrijgen is bij de VVV Biesboschlinie folderposten of digitaal op deze pagina.

Tussen de rivieren Maas en Merwede ligt de Biesboschlinie, een eiland van rust tussen Holland en bourgondisch Brabant. De Biesboschlinie is weids, verstild en ruig en kenmerkt zich door de rijke variatie aan erfgoed. Je vindt er eeuwenoude boerderijen, kerken, molens en het meest zuidelijke deel van het grootste monument van Nederland: de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Mede door de rijke historie is het een fantastisch gebied om te fietsen, te wandelen en te varen. Door de centrale ligging biedt de streek een goede uitvalsbasis voor dagtrips naar bijvoorbeeld grote steden als Den Bosch, Utrecht of Breda. En wat te denken van een dagje Efteling of Kinderdijk. Wat je plannen ook zijn: voel je welkom! Hier begint jouw avontuur!

Je kunt een (elektrische) fiets huren bij verschillende verhuur-locaties. Neem contact op met de desbetreffende partij voor de beschikbaarheid en het huren van de fiets.

Op deze kaart van de Noordwaard staat het vaarwater aangegeven met nummers. Je kunt een eigen route uitstippelen langs deze knooppunten.

De Noordwaard is een doorstroomgebied. De waterstanden zijn onderhevig aan de toevoer van rivierwater. Bij hoogwater stromen de daarvoor bestemde akkers vol water en zal de stroming sterker zijn. Het is dan aan te raden rustiger vaarwater te kiezen. 

De Noordwaard is een bijzonder gebied dat er door de eeuwen heen heel verschillend uitzag. Van platteland vol kleine gehuchtjes, tot binnenzee na de Sint Elisabethsvloed van 1421. En daarna, via ingepolderd land, naar doorstroomgebied om ruimte te maken voor de rivier. 

Hier kun je de stilte opzoeken en vanaf het water genieten van bijvoorbeeld een kudde grazende waterbuffels of een vissend ijsvogeltje. De kreekjes kronkelen zich door het landschap waardoor het uitzicht telkens verrassend anders is. 

Je bent hier zomaar niet uitgevaren, want er ligt in dit gebied een kleine dertig kilometer aan vaarroute en je hoeft geen ervaren kanoër te zijn om hier op ontdekking te gaan. Houd er wel rekening mee dat er bij de startplaats geen kanosteiger aanwezig is. Hierdoor is het misschien wat lastig om op het water te komen.

Je kunt een kano huren bij Fort Bakkerskil in Nieuwendijk, Jachthaven Van Oversteeg in Werkendam of bij DOCKS vissershang in Hank. Neem contact op met de desbetreffende partij voor de beschikbaarheid en het huren van de kano.

ALTENAROUTE

RUITER- EN MENPADEN

De route biedt variatie in landschap, het samenspel tussen lucht en water enerzijds en aan de andere kant de groene velden met rechte polderwegen, afgewisseld door fraaie uitzichten over het wuivende koren en stroken akkerrand ingezaaid met kleurrijke bloemenmengsels.

Laat je verrassen door de vele vogelsoorten die hier voorkomen en nestelen, zoals de patrijzen en andere akker- en weidevogels. Er lopen diverse succesvolle projecten in dit gebied om in samenwerking met boeren, de ANV -en andere natuurverenigingen die meedoen aan agrarisch natuurbeheer- de vogels en hun nesten te beschermen.

De route loopt vanaf Sleeuwijk bovenlangs over de dijk met mooie vergezichten over de uiterwaarden.

Ook is het mogelijk onderlangs een stuk door de grienden aldaar te rijden. Er loopt een slingerend pad , welke geschikt is voor ruiters en menners. Dit is een ruiger stuk natuur waar je soms verrast wordt door een omgevallen boom. De dijk op en af is voor menig paard of aanspanning al een hele uitdaging, vooral vanwege de te overwinnen hoogte, maar eenmaal beneden kom je wel even in een andere wereld waar het licht wordt gefilterd door de bladeren van de uitgeschoten wilgen.

Eenmaal weer bovenop de dijk word hoor je het geluid van het veerpontje dat vaart tussen Gorinchem en Sleeuwijk.

De dijk biedt een levendig schouwspel over de brede uiterwaarden en de rivier. Is het lekker weer, rijd dan door naar Woudrichem. Daar is een waadplaats voor paarden om af te koelen op een warme zomerse dag.

Een ander pareltje tijdens de route is het Almbos, alleen toegankelijk voor ruiters.

In dit bos rijd je naast de aangelegde paden.

Hier klinkt de roep van de koekoek. Even verderop ligt fort Giessen.

Je nadert een ander dorpje, Uitwijk, met zijn dorpsplein en karakteristieke sfeer.

Let goed op je medegebruikers op het fietspad, want op een mooie  zomerdag kan het druk zijn. Hier vind je licht hellende oevers en heel veel groene natuur. Het pad slingert mee met de Alm.

Vanuit Uitwijk kun je verder rijden richting het Pompveld. Een prachtig natuurgebied, dat in het verleden is aangelegd als jachtveld. Nu kun je langs de rand over een brede kade rijden. Het lijkt of de tijd hier heeft stilgestaan, maar schijn bedriegt want hier vinden volop nieuwe natuurontwikkelingen plaats.

Vervolg je route richting Almkerk. Er is onderweg van veel natuurschoon te genieten. Je passeert het nieuwe landgoed Klootwijck en steekt hier de Woudrichemseweg over en rijdt richting de Omloop. In de verte doemt de watertoren van Uppel op.

Rijd je nog verder dan kom je uiteindelijk bij fort Altena uit. Hier kun je  met paard en wagen over de ophaalbrug het fortterrein op en eventueel een verdiende rustpauze inlassen voor mens en dier.

Hiervandaan is het nog een flinke tippel richting de parkeerplaats bij Sleeuwijk. Voor de veiligheid maak je hier gebruik van het brede fietspad, wat loopt langs de rand van het bos.

Aangekomen bij de rotonde kunnen ruiters naar rechts afslaan om daar ter plekke in de bocht een mooie route over boerenland te rijden, tussen de patrijzen door.

Ruiters kunnen hier over een brede grasstrook rijden en aangekomen bij de molen is het een paar stappen verder tot de smalle brug. Hier kun je met je paard over de brug gaan en het water weer oversteken richting Uppel, of je kunt onderweg even afstappen en genieten van het weidse uitzicht aldaar.

Welk rondje je ook kiest, je wordt verrast door de grote verscheidenheid die de gemeente Altena te bieden heeft.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram