Kanoroute Fortenroute (24 km)

Kanoroute Fortenroute (24 km)

Het rondje om Almkerk is 14 km varen, maar wil je echt niets missen, neem dan de route naar Giessen ook nog even mee en vaar van fort naar fort!

De route over de Alm gaat langs opmerkelijk erfgoed en ligt tussen Fort Altena en Fort Giessen. Op de driesprong van de watertjes, nabij het pittoreske dorpje Uitwijk, passeer je een aquaduct. Dit, inmiddels gemeentelijke monument, werd in de jaren 60 van de vorige eeuw aangelegd om twee peilgebieden te kunnen scheiden. Hier is een botenoverzet aangebracht, zoals ook noordelijk van Fort Altena bij Uppel. Met een botenoverzet werd een onderhoudsboot over de stuw getakeld. Voor je kano heb je iets dergelijks niet nodig, maar het is wel bijzonder om een zeldzaam landschapselement als dit op deze tocht maar liefst twee maal tegen te komen.

Nog even terug naar het aquaductje: het gaat er op dit kruispunt maar net om welke kant je op wilt varen. Je tilt je kano in de juiste vaargeul en kunt je route vervolgen. De route volgt voor een groot deel rivier de Alm, die in de Romeinse tijd aftakte van de Waal.

Op de stroomrug zijn Romeinse artefacten teruggevonden. Vanaf de middeleeuwen was de Alm een zijarm van de Maas. De Alm staat tegenwoordig niet meer in directe verbinding met de grote rivieren.

Je start bij Fort Altena en kunt dwars door de polder tot vlakbij Fort Giessen varen. Beide forten maken deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie; een 85 kilometer lange linie met 45 forten, 6 vestingen en 2 kastelen.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is het grootste rijksmonument van Nederland waar ook Fort Steurgat, Fort Bakkerskil, Slot Loevestein, Fort Vuren en de vestingsteden Woudrichem en Gorinchem deel van uitmaken.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram