Knooppunten fietsroute Galeiweg: 8 - 2 - 4 - (27) - 11 - 10 - 22 - 30 - 22 - 10 - 29 - 15 - 18 - 16 - 21 - 22 - 20 - 8
Aantal km: 27 km

Startpunt: Biesbosch MuseumEiland, Hilweg 2 in Werkendam

Je parkeert bij het Biesbosch MuseumEiland waar gratis parkeergelegenheid is en een oplaadpunt voor elektrische fietsen. Je volgt de route richting de Spieringsluis die de Biesbosch en de Nieuwe Merwede verbindt.

Geniet tijdens de fietsroute Galeiweg van de ruige natuur en de kronkelende fietspaden. Stap halverwege af voor een lunch of om wat drinken. Onderweg zijn er tal van picknickplaatsen. Je komt langs Fort Steurgat (Unesco Werelderfgoed). Dit fort is inmiddels bewoond en diende ter afsluiting van de Nieuwe Merwede en het Steurgat. Zin om te shoppen en even de benen te strekken? Maak een uitstap naar knooppunt 30. Dan kom je in het centrum van Werkendam met een gezellige winkelstraat op de Hoogstraat. Vervolgens eindig je de route weer bij het Biesbosch MuseumEiland. Je kunt hier het hele jaar door terecht voor koffie of lunch in het restaurantgedeelte. Of plak een museumbezoek achter je fietstocht aan en leer over de geschiedenis van de Biesbosch: hoe het zoetwatergetijdengebied ontstond na de Sint Elisabethsvloed van 1421 en over de bewoners en hun ambachten.

Knooppunten fietsroute Biesbosch: 8 - 2 - 4 - 27 - 11 - 10 - 29 - 15 - 18 - 17 - 19 - 20 - 8
Aantal km: 23 km

Startpunt: Biesbosch MuseumEiland, Hilweg 2 in Werkendam

Je parkeert bij het Biesbosch MuseumEiland waar gratis parkeergelegenheid is en een oplaadpunt voor elektrische fietsen.

Tijdens de fietsroute Biesbosch fiets je door verwilderde grienden, over eilandjes en langs kreken. Hij brengt je langs de Spieringsluis die de Biesbosch en de Nieuwe Merwede verbindt. Fiets door prachtige natuur en rust onderweg uit met een kopje koffie. Op de route kom je langs Fort Steurgat, aan de rand van de Biesbosch. Dit (inmiddels bewoonde) fort diende ter afsluiting van de Nieuwe Merwede en het Steurgat. Vervolgens fiets je weer terug richting het Biesbosch MuseumEiland, dat het hele jaar door geopend is. Hier kun je terecht voor een kop koffie of een heerlijke lunch in het restaurantgedeelte of een leerzaam museumbezoek.

Knooppunten Jantjesplaat - Deeneplaat: 85 - 82 - 81 - 16 - 11 - 10 - 93 - 94 - 62 - 97 - 98 - 50 - 60 - 58 - 57 - 13 - 56 - 55 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 14 - 59 - 60 - 50 - 80 - 95 - 94 - 93 - 10 - 11 - 15 - 85
Aantal km afhankelijk van startpunt: 21,8 km als je start bij het Biesbosch MuseumEiland. 16,9 km als je start bij Jachthaven van Oversteeg.

Startpunt: Biesbosch MuseumEiland, Hilweg 2 in Werkendam of Jachthaven van Oversteeg, Spieringsluis 5 in Werkendam.

Je parkeert bij het Biesbosch MuseumEiland of Jachthaven van Oversteeg waar gratis parkeergelegenheid is. Bij het Biesbosch MuseumEiland is ook een oplaadpunt voor elektrische fietsen. Je wandelt eerst een rondje over de Jantjesplaat. Je komt hier langs oude en nieuwe delen van de Biesbosch: het oude deel bestaat uit een doorgeschoten wilgenbos met veel ruigte, en het nieuwe deel is ontstaan na hoogwater in de jaren '90. Grond die nodig was om de dijken te verbeteren, werd daar afgegraven. Inmiddels is er een prachtig, waterrijk gebied ontstaan met kraakhelder water dat drukbezocht wordt door vogels.

Vervolgens loop je via de Deeneplaatweg naar de Deeneplaat. Deze bestaat uit 2 delen: het westelijke deel bestaat uit een ruig wilgenvloedbos (delen van het gebied lopen bij hoge waterstanden nog steeds onder water), het oostelijke deel bestaat uit grienden die nog onderhouden worden zoals dat eeuwenlang is gedaan.

Na het verkennen van de Deeneplaat, vervolg je je weg terug naar het Biesbosch MuseumEiland. Het museum is het hele jaar door geopend. Ook kun je hier terecht voor een kop koffie of een heerlijke lunch in het restaurantgedeelte.

Knooppunten wandelroute De Pannekoek: 85 - 83 - 82 - 81 - 83 - 85
Aantal km: 2 km

Startpunt: Biesbosch MuseumEiland, Hilweg 2 in Werkendam

De Pannekoek is een prachtig gebied vol knotwilgen, misschien wel de meest voorkomende boom in dit gebied. Tijdens deze route kun je op de heen- of terugweg even heerlijk ronddwalen voor je de route vervolgt. Op de Pannekoek ligt ook een zogenaamde snijgriend met verschillende wilgensoorten. Deze griend wordt jaarlijks geoogst en de takken werden vroeger verwerkt tot manden en korven en ook gebruikt om grote bossen hout bij elkaar te binden.

Je parkeert bij het Biesbosch MuseumEiland. Er is ruim gratis parkeergelegenheid en een oplaadpunt voor elektrische fietsen. Het museum is het hele jaar geopend. Je kunt er natuurlijk terecht voor een museumbezoek, maar ook voor een kop koffie of heerlijke lunch in het restaurantgedeelte.

Onze verhalenverteller Prisca nam een kijkje bij het knotten van de wilgen bij De Pannekoek en schreef hier een verhaal over.

Tip!
In de wintermaanden kun je komen kijken bij het knotten van de wilgen in de griend (mits je wat afstand houdt). Juist in de winterperiode is het prachtig wandelen in de omgeving. De rust en stilte zijn uitzonderlijk en onderweg zie je veel dieren zoals hazen en verschillende soorten vogels. Met wat geluk spot je misschien wel een ijverige bever!

Een wielerroute 'Ronde van Altena' langs alle 21 kernen van de gemeente Altena. Toer over dijken, door dorpjes en dwars door de polder, langs de vesting en door de Biesbosch. Spreek af met vrienden, fiets gezellig samen, tank bij op een terrasje en geniet van alles wat onze mooie gemeente te bieden heeft.

Startpunt: Gemeentehuis Altena, Sportlaan 170 Almkerk

Download de routes als GPX 80 km en GPX 105 km (inclusief lus Biesbosch)

Biesboschwandeling 10 – 14 km

De Biesbosch en water horen bij elkaar als een kajak en peddel. Van het eerste ontstaan na de Sint Elisabethsvloed in 1421 tot vandaag de dag wordt het landschap in de Biesbosch bepaald door water. Toch is het landschap de afgelopen jaren behoorlijk getransformeerd. Het Ruimte voor de Rivier-programma veranderde onze kijk op hoe we met water omgaan. We dammen het niet alleen meer in, maar geven het  de ruimte waar het kan. Dat levert droge voeten op, én prachtige natuur.

Struinen door De Pannekoek

Om de griendcultuur van dichtbij te beleven is een wandeling door De Pannekoek een aanrader. Je kunt hier van de knooppunten afwijken om even lekker te struinen over de kleine paadjes. Sommige delen van deze griend worden op traditionele wijze onderhouden, andere delen niet. Daar is de natuur de baas en liet er een woest wilgenbos ontstaan. 

Waterbuffels in de Noordwaard

In de Noordwaard begrazen waterbuffels de buitendijkse gebieden, en dat is uniek voor Nederland. De buffels voelen zich er prima op hun gemak. Het gebied is nat, en ze vinden er ruim voldoende voedsel. De buffels zijn hier uitgezet met een specifiek doel: ze zwemmen graag en leggen daarbij grote afstanden af. Bovendien zijn ze een stuk groter dan Schotse hooglanders of konikpaarden, waardoor ze ruw voedsel kunnen verteren zoals oud riet of lisdodde, op plekken waar de andere grazers niet zo snel komen. Het blijft een hele belevenis om er eentje tegen te komen. Houd wel voldoende afstand. Waterbuffels zijn niet gevaarlijk, maar wel nieuwsgierig.

Polder Jantjesplaat

Deze polder is een stukje ruig wetland waar voor 2013 nog landbouwpolders waren. Een nieuw stukje Biesbosch dat ook al ontdekt is door de visarend en de zeearend die hier graag jagen. 

Biesbosch museumeiland

Op het Biesbosch MuseumEiland kom je alles te weten over hoe we samen met het water leefden en leven. Van het eerste ontstaan na de St. Elisabethsvloed tot smokkelroutes in de 2e Wereldoorlog, het komt allemaal aan bod in de exposities.

Buiten kun je zelf ervaren hoe de Biesbosch voorkomt dat hoger gelegen gebieden overstromen. In het schaalmodel van de Biesbosch Beleving kan je zelf aan schuiven en knoppen draaien om te zien hoe je met polders en dijken de loop van het water beïnvloedt.

Na de wandeling kun je in museumcafé Biesonder bijkomen onder het genot van een kopje koffie of een broodje.

EXTRA UITSTAPJE

Verleng vanaf knooppunt 10 je wandeling met een uitstapje naar De Wassende Maan. Het heen-en-weertje naar dit landschapskunstwerk telt 4 km en is echt een aanrader. De Wassende Maan is een ontwerp van beeldend kunstenaar Paul de Kort. Het kunstwerk is een labyrint van geulen en dijkjes. Het water stroomt er met de getijden in en uit; vanaf de buitenkant, naar binnen. Een dynamisch en natuurlijk kunstwerk dat je zeker niet mag missen.

Om er te komen volg je de knooppunten 10, 68 en 69.

Combineer deze tocht met een wandeling over de Deeneplaat; een gebied dat bestaat uit grienden, ruigten en wilgenvloedbossen. Kenmerkend voor de Deeneplaat zijn de vletsloten. Rijshout werd met griendaken afgevoerd door deze brede sloten. Ook kom je hier klepduikers tegen. Dat klinkt wellicht als een inheemse eendensoort, maar dat is het niet. Een klepduiker is een ijzeren buis met een klep die ervoor zorgt dat water bij eb uit de griend kan, maar er bij vloed niet in kan stromen. 

Als je een route vol afwisseling zoekt, dan is dit een aanrader. Omdat de route door smalle kreekjes en over breder vaarwater gaat, krijg je te maken met stroming. Echt een tocht voor de sportieve kanoër. Je kunt voor deze route een dag uittrekken. Even aanleggen om te picknicken kun je op de strandjes en om de benen te strekken is een wandeling op de Deeneplaat een aanrader. In elk jaargetijde is het er verrassend mooi, zelfs op koude, grijze dagen. Er groeien maar liefst zo’n 130 soorten planten. Sommige met prachtige namen, zoals look zonder look,  vogelmelk en reuzenbalsemien. De laatst genoemde komt van oorsprong uit de Himalaya en kan wel drie meter hoog worden. De paarse bloemen bloeien uitbundig in augustus. 

Vroeger kwamen hier veel denen (een kleine zwanensoort). Dat verklaart wellicht de naam Deeneplaat. Tegenwoordig kom je hier knobbelzwanen tegen die op weg zijn naar het warme zuiden. Dit is ook de plek waar de zeldzame noordse woelmuis nog voorkomt. Het is het enige zoogdier in Nederland dat in een geïsoleerde populatie leeft. Ze zijn vooral ’s nachts actief.

Je kunt een kano huren bij Jachthaven Van Oversteeg in Werkendam of bij DOCKS vissershang in Hank. Neem contact op met de desbetreffende partij voor de beschikbaarheid en het huren van de kano.

Op deze kaart van de Noordwaard staat het vaarwater aangegeven met nummers. Je kunt een eigen route uitstippelen langs deze knooppunten.

De Noordwaard is een doorstroomgebied. De waterstanden zijn onderhevig aan de toevoer van rivierwater. Bij hoogwater stromen de daarvoor bestemde akkers vol water en zal de stroming sterker zijn. Het is dan aan te raden rustiger vaarwater te kiezen. 

De Noordwaard is een bijzonder gebied dat er door de eeuwen heen heel verschillend uitzag. Van platteland vol kleine gehuchtjes, tot binnenzee na de Sint Elisabethsvloed van 1421. En daarna, via ingepolderd land, naar doorstroomgebied om ruimte te maken voor de rivier. 

Hier kun je de stilte opzoeken en vanaf het water genieten van bijvoorbeeld een kudde grazende waterbuffels of een vissend ijsvogeltje. De kreekjes kronkelen zich door het landschap waardoor het uitzicht telkens verrassend anders is. 

Je bent hier zomaar niet uitgevaren, want er ligt in dit gebied een kleine dertig kilometer aan vaarroute en je hoeft geen ervaren kanoër te zijn om hier op ontdekking te gaan. Houd er wel rekening mee dat er bij de startplaats geen kanosteiger aanwezig is. Hierdoor is het misschien wat lastig om op het water te komen.

Je kunt een kano huren bij Fort Bakkerskil in Nieuwendijk, Jachthaven Van Oversteeg in Werkendam of bij DOCKS vissershang in Hank. Neem contact op met de desbetreffende partij voor de beschikbaarheid en het huren van de kano.

De Gijster is één van de drie spaarbekkens in de Biesbosch. 

Hier wordt water uit rivier de Maas opgeslagen. Het wordt gebruikt voor drinkwater en voor industrie. 

Voor het varen van deze route heb je ervaring nodig. Je vaart een groot deel van de route over rivier de Amer, waar je beroepsvaart tegen zal komen. 

Het leuke van deze route is dat je slechts enkele kilometers verderop door smalle kreekjes peddelt, waar bevers je pad kunnen kruisen. Het water is hier zo helder dat je de vissen naast je kano ziet zwemmen. In de smalste kreken is het soms laveren over en tussen boomstammetjes en overhangende takken door. Dat maakt het contrast met het varen op de rivier alleen nog maar groter en de tocht avontuurlijker. 

In het Slootje van Sint Jan vaar je onder het Bruggetje van Sint Jan door. Toen aan het einde van WO2 het zuiden van Nederland bevrijd was, maar het noorden nog niet, speelde dit bruggetje een belangrijke rol. De bezetter gebruikte de brug om van zuid naar noord te gaan en vluchtelingen gingen juist zuidwaarts. Zij werden geholpen door de linie-crossers die het gebied op hun duimpje kenden.

Het verzet onderschepte in de buurt van het bruggetje veel Duitsers. De linie-crosser Piet van den Hoek (? 2015) uit Werkendam is onderscheiden met de Willemsorde voor zijn aandeel in het verzet bij de eenheid Partizanen van de Biesbosch. Een rondje Gijster is een route vol contrasten en juist dat maakt deze tocht zo bijzonder.

Let op: kom je met je eigen kano of sup, start dan vanaf de kanosteiger voor de parkeerplaats van Jachthaven Vissershang. Je hoeft dan dus niet de trap op.

Je kunt een kano huren bij Jachthaven Van Oversteeg in Werkendam of bij DOCKS vissershang in Hank. Neem contact op met de desbetreffende partij voor de beschikbaarheid en het huren van de kano.

De Doolhof is een wilgenvloedbos in het hart van de Biesbosch. Het is alleen over water te bereiken. In de winter waan je je in een mysterieus moeras.

Een wilgenvloedbos -zoals de Doolhof- is niet alleen in Nederland, maar in heel Europa, zeldzaam te noemen. Ze ontstaan door verwildering van een griend waaruit hout gehakt werd dat werd bewerkt tot bijvoorbeeld stelen voor gereedschap of werd verwerkt in zinkstukken die onder andere werden afgezonken om erosie aan dijken te voorkomen. Voor dat laatste werd vooral rijshout gebruikt; de tenen en twijgen van wilgenhout.  

Je zou je kano kunnen verlaten voor een wandeling door het wilgenvloedbos, maar kijk uit dat je niet verdwaalt. Het is er ruig en zompig. In de donkere poelen hangt de geur van rottende boomstronken. Je bevindt je hier in de grienden des doods. Een ruig stuk Biesbosch waar de natuur de baas is. Maar, o, wat is het hier mooi! Lissen, balsemien, mossen, varens, paddestoelen, kruiden. Je kijkt je ogen uit. In dit gebied kun je zomaar een vos tegenkomen, of een lepelaar, terwijl er ook reeën en ratten rondsnuffelen. 

Vogelliefhebbers komen hier net zo graag als de vrolijke fluiters zelf. Binnen de Biesboch is dit een uniek stukje natuur dat je in alle rust kunt ontdekken.  De Doolhofroute gaat grotendeels door smalle kreekjes. Voor de hele route en de wandeling mag je gerust een dag reserveren, want er is genoeg te zien en het gebied verdient het om er rustig de tijd voor te nemen. Al is het alleen maar omdat je dan nóg meer kans hebt om een zeldzame vogel te spotten of een bever tegen te komen.

Let op: kom je met je eigen kano of sup, start dan vanaf de kanosteiger voor de parkeerplaats. Je hoeft dan dus niet de trap op.

Je kunt een kano huren bij Jachthaven Van Oversteeg in Werkendam of bij DOCKS vissershang in Hank. Neem contact op met de desbetreffende partij voor de beschikbaarheid en het huren van de kano.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram