Knooppunten: 8 - 2 - 4 - (27) - 11 - 10 - 22 - 30 - 22 - 10 - 29 - 15 - 18 - 16 - 21 - 22 - 20 - 8
Aantal km: 27 km

Startpunt: Biesbosch MuseumEiland, Hilweg 2 in Werkendam

Je parkeert bij het Biesbosch MuseumEiland waar gratis parkeergelegenheid is en een oplaadpunt voor elektrische fietsen. Je volgt de route richting de Spieringsluis die de Biesbosch en de Nieuwe Merwede verbindt.

Geniet onderweg van de ruige natuur en de kronkelende fietspaden. Stap halverwege af voor een lunch of om wat drinken. Onderweg zijn er tal van picknickplaatsen. Je komt langs Fort Steurgat. Dit fort is inmiddels bewoond en diende ter afsluiting van de Nieuwe Merwede en het Steurgat. Zin om te shoppen en even de benen te strekken? Maak een uitstap naar knooppunt 30. Dan kom je in het centrum van Werkendam met een gezellige winkelstraat op de Hoogstraat. Vervolgens eindig je de route weer bij het Biesbosch MuseumEiland. Je kunt hier het hele jaar door terecht voor koffie of lunch in het restaurantgedeelte. Of plak een museumbezoek achter je fietstocht aan en leer over de geschiedenis van de Biesbosch: hoe het zoetwatergetijdengebied ontstond na de Sint Elisabethsvloed van 1421 en over de bewoners en hun ambachten.

Knooppunten: 8 - 2 - 4 - 27 - 11 - 10 - 29 - 15 - 18 - 17 - 19 - 20 - 8
Aantal km: 23 km

Startpunt: Biesbosch MuseumEiland, Hilweg 2 in Werkendam

Je parkeert bij het Biesbosch MuseumEiland waar gratis parkeergelegenheid is en een oplaadpunt voor elektrische fietsen.

Tijdens deze route door de Biesbosch fiets je door verwilderde grienden, over eilandjes en langs kreken. Hij brengt je langs de Spieringsluis die de Biesbosch en de Nieuwe Merwede verbindt. Fiets door prachtige natuur en rust onderweg uit met een kopje koffie. Op de route kom je langs Fort Steurgat, aan de rand van de Biesbosch. Dit (inmiddels bewoonde) fort diende ter afsluiting van de Nieuwe Merwede en het Steurgat. Vervolgens fiets je weer terug richting het Biesbosch MuseumEiland, dat het hele jaar door geopend is. Hier kun je terecht voor een kop koffie of een heerlijke lunch in het restaurantgedeelte of een leerzaam museumbezoek.

Knooppunten: 85 - 82 - 81 - 16 - 11 - 10 - 93 - 94 - 62 - 97 - 98 - 50 - 60 - 58 - 57 - 13 - 56 - 55 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 14 - 59 - 60 - 50 - 80 - 95 - 94 - 93 - 10 - 11 - 15 - 85
Aantal km afhankelijk van startpunt: 21,8 km als je start bij het Biesbosch MuseumEiland. 16,9 km als je start bij Jachthaven van Oversteeg.

Startpunt: Biesbosch MuseumEiland, Hilweg 2 in Werkendam of Jachthaven van Oversteeg, Spieringsluis 5 in Werkendam.

Je parkeert bij het Biesbosch MuseumEiland of Jachthaven van Oversteeg waar gratis parkeergelegenheid is. Bij het Biesbosch MuseumEiland is ook een oplaadpunt voor elektrische fietsen. Je wandelt eerst een rondje over de Jantjesplaat. Je komt hier langs oude en nieuwe delen van de Biesbosch: het oude deel bestaat uit een doorgeschoten wilgenbos met veel ruigte, en het nieuwe deel is ontstaan na hoogwater in de jaren '90. Grond die nodig was om de dijken te verbeteren, werd daar afgegraven. Inmiddels is er een prachtig, waterrijk gebied ontstaan met kraakhelder water dat drukbezocht wordt door vogels.

Vervolgens loop je via de Deeneplaatweg naar de Deeneplaat. Deze bestaat uit 2 delen: het westelijke deel bestaat uit een ruig wilgenvloedbos (delen van het gebied lopen bij hoge waterstanden nog steeds onder water), het oostelijke deel bestaat uit grienden die nog onderhouden worden zoals dat eeuwenlang is gedaan.

Na het verkennen van de Deeneplaat, vervolg je je weg terug naar het Biesbosch MuseumEiland. Het museum is het hele jaar door geopend. Ook kun je hier terecht voor een kop koffie of een heerlijke lunch in het restaurantgedeelte.

Korte route, 8 km
Dit dorp heeft zo’n 250 inwoners, een echte kleine kern dus. Je bewandelt dan ook bijna alle straten van deze kern. Langs de Waardhuizenseweg staan fruitbomen aan de niet bebouwde kant van de straat, als het fruit rijp is mag je het plukken/rapen. Je loopt langs riviertje De Alm met rustbanken ontworpen, door kunstenaars uit de streek, verder naar het eindpunt. 

Lange route 15,5
Bij deze route kom je ook langs de plukbomen aan de Waardhuizenseweg. Als je het dorp bent doorgelopen, ga je rechtsaf richting Pompveld. Deze weg wandelt niet fijn, er wordt hard gereden door auto’s, maar het is de enige manier om bij het prachtige natuurgebied te komen. Je kuiert langs de randen van dit natuurgebied, de kern van het gebied is voor de natuur. Een prachtig rustpunt met schitterende plaatsen om te picknicken en te genieten!

Vanaf het startpunt loop je richting Werkendam. Een uitgestrekt, rustig stuk met zicht op de diverse polders die grenzen aan het Nationaal Park De Biesbosch. Je loopt langs Fort Bakkerskil, een fort dat behoort tot de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een bijzondere rustplaats! 

Je wandelt langs molen De Vervoorne Polder naar de andere zijde van de A27, waar Fort Altena ligt. Ook dit fort maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en is je bezoek meer dan waard. De weg vervolgt over een meanderende dijk door het dorp Uppel richting het zuiden . Onderweg kom je een aantal molens tegen en als een molen draait kan je een bezoekje brengen. De molenaars laten u graag zien hoe alles werkt. Op deze route kom je boerderijen tegen waar producten verkocht worden. Net voor Dussen ga je weer westwaarts en loop je terug naar Nieuwendijk. 

Bij het startpunt kun je vooraf een extraatje reserveren door te bellen naar 018-3403274. Er ligt dan een knapzak voor je klaar, gevuld met broodjes, fruit en lekkers. De kosten zijn  € 7,50 en Marie geeft je  er een gratis flesje water bij. 

Dussen ligt dicht bij de Bergsche Maas. Deze rivier is begin vorige eeuw met de hand gegraven om ’t Hertogenbosch te behoeden voor overstromingen. Vanaf het dorp loopt je richting deze rivier. Onderweg komt je een gratis veer tegen. Zelfs na meer dan een eeuw is dit nog altijd een geste om de boeren tegemoet te komen voor het feit dat ze door de rivier gescheiden werden van hun akkers aan de overkant. Iedereen mag daarvan meegenieten, want overvaren kost niets.

Richting Meeuwen komt je een lieflijke picknickplaats tegen. Je steekt de provinciale weg over (goed opletten) en loopt dan het landelijke deel van Dussen weer in. Na knooppunt 70 loop je langs de molen het natuurgebied Kornsche Boezem in, ook wel de Kleine Biesbosch genoemd. Ook hier is het heerlijk picknicken. Via een oude dijk met monumentale boerderijen en een klompenmaker loop je naar het eindpunt.

Als je wandelt, kun je heerlijk de tijd nemen om de wereld om je heen te ontdekken. Je vertraagt en komt de mooiste dingen tegen. Of het nu natuur is, erfgoed of de bedrijvigheid op het water of het boerenland.

In de Biesboschlinie ligt een netwerk van wandelknooppunten. Je stippelt gemakkelijk je eigen route uit langs de genummerde bordjes en kiest zo de afstand die bij je past.

In elke afzonderlijke kern van de gemeente Altena is óók een uitgestippelde route te vinden langs de wandelknooppunten. Deze zijn verzameld in de wandelgids dat gratis te verkrijgen is bij de VVV Biesboschlinie folderposten of digitaal op deze pagina.

De Gijster is één van de drie spaarbekkens in de Biesbosch. 

Hier wordt water uit rivier de Maas opgeslagen. Het wordt gebruikt voor drinkwater en voor industrie. 

Voor het varen van deze route heb je ervaring nodig. Je vaart een groot deel van de route over rivier de Amer, waar je beroepsvaart tegen zal komen. 

Het leuke van deze route is dat je slechts enkele kilometers verderop door smalle kreekjes peddelt, waar bevers je pad kunnen kruisen. Het water is hier zo helder dat je de vissen naast je kano ziet zwemmen. In de smalste kreken is het soms laveren over en tussen boomstammetjes en overhangende takken door. Dat maakt het contrast met het varen op de rivier alleen nog maar groter en de tocht avontuurlijker. 

In het Slootje van Sint Jan vaar je onder het Bruggetje van Sint Jan door. Toen aan het einde van WO2 het zuiden van Nederland bevrijd was, maar het noorden nog niet, speelde dit bruggetje een belangrijke rol. De bezetter gebruikte de brug om van zuid naar noord te gaan en vluchtelingen gingen juist zuidwaarts. Zij werden geholpen door de linie-crossers die het gebied op hun duimpje kenden.

Het verzet onderschepte in de buurt van het bruggetje veel Duitsers. De linie-crosser Piet van den Hoek (? 2015) uit Werkendam is onderscheiden met de Willemsorde voor zijn aandeel in het verzet bij de eenheid Partizanen van de Biesbosch. Een rondje Gijster is een route vol contrasten en juist dat maakt deze tocht zo bijzonder.

Let op: kom je met je eigen kano of sup, start dan vanaf de kanosteiger voor de parkeerplaats van Jachthaven Vissershang. Je hoeft dan dus niet de trap op.

Je kunt een kano huren bij Jachthaven Van Oversteeg in Werkendam of bij DOCKS vissershang in Hank. Neem contact op met de desbetreffende partij voor de beschikbaarheid en het huren van de kano.

De Doolhof is een wilgenvloedbos in het hart van de Biesbosch. Het is alleen over water te bereiken. In de winter waan je je in een mysterieus moeras.

Een wilgenvloedbos -zoals de Doolhof- is niet alleen in Nederland, maar in heel Europa, zeldzaam te noemen. Ze ontstaan door verwildering van een griend waaruit hout gehakt werd dat werd bewerkt tot bijvoorbeeld stelen voor gereedschap of werd verwerkt in zinkstukken die onder andere werden afgezonken om erosie aan dijken te voorkomen. Voor dat laatste werd vooral rijshout gebruikt; de tenen en twijgen van wilgenhout.  

Je zou je kano kunnen verlaten voor een wandeling door het wilgenvloedbos, maar kijk uit dat je niet verdwaalt. Het is er ruig en zompig. In de donkere poelen hangt de geur van rottende boomstronken. Je bevindt je hier in de grienden des doods. Een ruig stuk Biesbosch waar de natuur de baas is. Maar, o, wat is het hier mooi! Lissen, balsemien, mossen, varens, paddestoelen, kruiden. Je kijkt je ogen uit. In dit gebied kun je zomaar een vos tegenkomen, of een lepelaar, terwijl er ook reeën en ratten rondsnuffelen. 

Vogelliefhebbers komen hier net zo graag als de vrolijke fluiters zelf. Binnen de Biesboch is dit een uniek stukje natuur dat je in alle rust kunt ontdekken.  De Doolhofroute gaat grotendeels door smalle kreekjes. Voor de hele route en de wandeling mag je gerust een dag reserveren, want er is genoeg te zien en het gebied verdient het om er rustig de tijd voor te nemen. Al is het alleen maar omdat je dan nóg meer kans hebt om een zeldzame vogel te spotten of een bever tegen te komen.

Let op: kom je met je eigen kano of sup, start dan vanaf de kanosteiger voor de parkeerplaats. Je hoeft dan dus niet de trap op.

Je kunt een kano huren bij Jachthaven Van Oversteeg in Werkendam of bij DOCKS vissershang in Hank. Neem contact op met de desbetreffende partij voor de beschikbaarheid en het huren van de kano.

Deze tocht is aan te raden als kaartlezen niet je sterktste kant is. Verdwalen is onmogelijk en dat terwijl je toch het ultieme weg-van-alles gevoel ervaart.

Wanneer je nog niet zoveel kano-ervaring hebt, is dit heen-en-weertje echt iets voor jou. Je kunt er rustig varen en bent gemakkelijk een halve dag onderweg. Je start bij Fort Bakkerskil en al peddelend tussen rietkragen en langs een nostalgisch hand-trekpontje ga je zuidwaarts. Je vaart langs eilandjes, buurtschapjes, weideland en door een jungle-achtige sloot in één van de zijarmen van de Bakkerskil. Laat je hier niet tegenhouden door overhangende takken, maar vaar onder het overwoekerde bruggetje door tot aan de griendwerkershut. Dit plekje is de kers op de taart. Zulke spookjesachtige en stille plekjes moet je met een lantaarntje zoeken, maar deze verklappen we graag. Hier kun je even de benen strekken en uitrusten.

Het heen-en-weertje op de Bakkerskil is een prachtige route voor echte natuurliefhebbers. Hoewel het watertje door de Oostwaardpolder stroomt, ervaar je ook hier de Brabantse jungle. Maak vooral de uitstapjes in de dode armen die op de kaart zijn aangegeven. Die halverwege de tocht brengt je op een sprookjesachtige plek waar je ook nog eens in alle rust kunt afmeren en picknicken.

Je kunt een kano huren bij Jachthaven Van Oversteeg in Werkendam of bij DOCKS vissershang in Hank. Neem contact op met de desbetreffende partij voor de beschikbaarheid en het huren van de kano.

Overzicht van al onze routes in de Nieuwe Hollandse Waterlinie

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram