Ruiter- en menpaden in Altena

ALTENAROUTE

RUITER- EN MENPADEN

De route biedt variatie in landschap, het samenspel tussen lucht en water enerzijds en aan de andere kant de groene velden met rechte polderwegen, afgewisseld door fraaie uitzichten over het wuivende koren en stroken akkerrand ingezaaid met kleurrijke bloemenmengsels.

Laat je verrassen door de vele vogelsoorten die hier voorkomen en nestelen, zoals de patrijzen en andere akker- en weidevogels. Er lopen diverse succesvolle projecten in dit gebied om in samenwerking met boeren, de ANV -en andere natuurverenigingen die meedoen aan agrarisch natuurbeheer- de vogels en hun nesten te beschermen.

De route loopt vanaf Sleeuwijk bovenlangs over de dijk met mooie vergezichten over de uiterwaarden.

Ook is het mogelijk onderlangs een stuk door de grienden aldaar te rijden. Er loopt een slingerend pad , welke geschikt is voor ruiters en menners. Dit is een ruiger stuk natuur waar je soms verrast wordt door een omgevallen boom. De dijk op en af is voor menig paard of aanspanning al een hele uitdaging, vooral vanwege de te overwinnen hoogte, maar eenmaal beneden kom je wel even in een andere wereld waar het licht wordt gefilterd door de bladeren van de uitgeschoten wilgen.

Eenmaal weer bovenop de dijk word hoor je het geluid van het veerpontje dat vaart tussen Gorinchem en Sleeuwijk.

De dijk biedt een levendig schouwspel over de brede uiterwaarden en de rivier. Is het lekker weer, rijd dan door naar Woudrichem. Daar is een waadplaats voor paarden om af te koelen op een warme zomerse dag.

Een ander pareltje tijdens de route is het Almbos, alleen toegankelijk voor ruiters.

In dit bos rijd je naast de aangelegde paden.

Hier klinkt de roep van de koekoek. Even verderop ligt fort Giessen.

Je nadert een ander dorpje, Uitwijk, met zijn dorpsplein en karakteristieke sfeer.

Let goed op je medegebruikers op het fietspad, want op een mooie  zomerdag kan het druk zijn. Hier vind je licht hellende oevers en heel veel groene natuur. Het pad slingert mee met de Alm.

Vanuit Uitwijk kun je verder rijden richting het Pompveld. Een prachtig natuurgebied, dat in het verleden is aangelegd als jachtveld. Nu kun je langs de rand over een brede kade rijden. Het lijkt of de tijd hier heeft stilgestaan, maar schijn bedriegt want hier vinden volop nieuwe natuurontwikkelingen plaats.

Vervolg je route richting Almkerk. Er is onderweg van veel natuurschoon te genieten. Je passeert het nieuwe landgoed Klootwijck en steekt hier de Woudrichemseweg over en rijdt richting de Omloop. In de verte doemt de watertoren van Uppel op.

Rijd je nog verder dan kom je uiteindelijk bij fort Altena uit. Hier kun je  met paard en wagen over de ophaalbrug het fortterrein op en eventueel een verdiende rustpauze inlassen voor mens en dier.

Hiervandaan is het nog een flinke tippel richting de parkeerplaats bij Sleeuwijk. Voor de veiligheid maak je hier gebruik van het brede fietspad, wat loopt langs de rand van het bos.

Aangekomen bij de rotonde kunnen ruiters naar rechts afslaan om daar ter plekke in de bocht een mooie route over boerenland te rijden, tussen de patrijzen door.

Ruiters kunnen hier over een brede grasstrook rijden en aangekomen bij de molen is het een paar stappen verder tot de smalle brug. Hier kun je met je paard over de brug gaan en het water weer oversteken richting Uppel, of je kunt onderweg even afstappen en genieten van het weidse uitzicht aldaar.

Welk rondje je ook kiest, je wordt verrast door de grote verscheidenheid die de gemeente Altena te bieden heeft.

Activiteit: Paardrijden

Afstand: 2km - 60km
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram