Persbericht: de Biesboschlinie: rust en ruimte in de Nieuwe Hollandsche Waterlinie

Persbericht

19 januari 2021

Rust en ruimte, stoere forten, vestingen en Brabantse gastvrijheid: dat is de Biesboschlinie. De Biesboschlinie ligt op de grens van Noord-Brabant, Zuid-Holland en Gelderland. Het gebied, met Woudrichem als bekendste stad, is omgeven door rivieren en vormt zo een eiland. De regio biedt voor elk wat wils. De natuurliefhebber vindt er tal van natuurgebieden - waaronder de Biesbosch - en ook de cultuurliefhebber kan zijn hart ophalen in de forten en vestingen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Wandelen door de Waterlinie
In de Biesboschlinie ligt het zuidelijkste deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze verdedigingswerken zijn genomineerd voor de Unesco-Werelderfgoedstatus. De regio huisvest maar liefst 4 forten, 2 inundatiesluizen, tientallen kazematten én de vestingstad Woudrichem. De beschikbare wandelroutes zijn ideaal om dit erfgoed en hun omgeving te ontdekken.

Forten en vestingen
In ‘het land van Altena’ zijn 3 van de 4 forten open voor publiek. Elk heeft zijn eigen karakter: van bed & breakfast of museum tot educatiefort. Ook de vesting van Woudrichem is een bezoekje waard. Tussen al deze historie liggen uiterwaarden, rivieren, boezems en bossen om heerlijk in te wandelen.

 Kazematten
De Nieuwe Hollandse Waterlinie loopt dwars door de Biesboschlinie. Van Woudrichem tot Werkendam liggen de kazematten als een ketting door het landschap. Hun oorspronkelijke functie als groepsschuilplaats hebben ze verloren, maar ze staan niet alleen maar in de weg. Inmiddels worden ze bijvoorbeeld ingezet als vogelkijkhut of als overwinterplaats voor vleermuizen. Een aantal kazematten zijn toegankelijk voor publiek, bijvoorbeeld de koepelkazemat bij Fort Altena. Loop de wandelroute ‘Rondje Fort Altena’ en bezichtig de koepelkazemat onderweg.

Overvaren
Wie maar geen genoeg kan krijgen van de Waterlinie, vindt in de Biesboschlinie ook de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan Gorinchem of Slot Loevestein. Vanuit Woudrichem varen verschillende ponten, waaronder een voetveer, rechtstreeks naar deze vestingen.
Laat de drukte achter je, en kom genieten in de Biesboschlinie! www.biesboschlinie.com


linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram