Bierproeverij Woerkumer Bier Gilde

Woerkumer Bier Gilde opent het nieuwe seizoen met hippe brouwerij PopHop

Op 21 september komen de brouwers van PopHop naar de vesting van Woudrichem. De mannen achter deze brouwerij zijn Piër en Peter die al heel lang bevriend zijn. Hun gezamenlijke passies voor kunst, theater, films en vooral muziek sleepte ze door hun midlifecrisis. Maar zonder het genot van (craft) bier hadden ze dit waarschijnlijk nooit gered. Muziek en bier zijn de nimmer ontbrekende ingrediënten in hun leven en daaruit borrelde het concept op van hun uit de hand gelopen hobby: pop-bier brouwen.
Sinds begin 2019 brouwen ze om de week een craft beer. Ieder brouwsel krijgt de naam van een (pop)nummer mee, gebaseerd op de smaak, het biertype of het recept.

Als proevers voor het Biergilde hebben we de heren afgelopen mei tijdens "de week van het Nederlands bier" in Den Haag ontmoet. En eerlijk is eerlijk: we waren onder de indruk van hun bieren. Vandaar dat we met gepaste trots PopHop hebben weten te strikken voor een bierproeverij.

Locatie: Het Arsenaal (onder het Visserijmuseum in de vesting) Kerkstraat 41, 4285 BA Woudrichem

Kosten en aanmelden: de proeverij bestaat uit 5 proefglazen, uitgebreide proefnotitie-formulier en is inclusief bittergarnituur in de pauze, en bitterballen na afloop. De kosten zijn €19,50 per persoon en men kan zich opgeven via info@woerkumerbiergilde.nl. Nadere informatie is te verkrijgen via 06-53206099.
De aanvang op 21 september is om 20:00 uur (ruimte open vanaf 19.30 uur) en de proeverij duurt tot omstreeks 22.00 uur.

Iedere derde donderdag van de maand organiseert het Woerkumer Biergilde een speciaal bier proeverij. Het gilde bestaat uit echte bierliefhebbers en heeft geen winstoogmerk. Het biergilde richt zich op bierliefhebbers die graag kennis over bier wil vergaren, die kennis willen delen en vooral samen willen proeven en genieten.

Expositie Sovak

Atelier Rietveld is een onderdeel van Sovak in Sleeuwijk, waar creativiteit centraal staat. Sovak is een organisatie voor mensen met een beperking.

In het Atelier worden met verschillende materialen en technieken schilderijen, schalen en beelden gemaakt. De kunstenaars die in het atelier werkzaam zijn, laten zich inspireren door kleuren, vormen, thema’s en andere kunstenaars. Ze maken daar vervolgens op hun eigen manier een mooi kunstwerk van. Op basis van behoud van eigen stijl, proberen we hun werk uitleen- en verkoopwaardig te maken.

Aan het atelier zijn ook een kunstuitleen, inlijsterij en winkel verbonden. Door deze activiteiten komen de kunstenaars in contact met klanten. Dit stimuleert hun gevoel van eigenwaarde en het bevordert de integratie in de omgeving.

In het kader van deze integratie zetten wij op 16 september onze deuren open voor een expositie met eigen en lokale kunstenaars. U kunt hier keramiek bewonderen van Lies Kersten. Kleiportretten van Desiree van de Wiel. Tijs Merckens laat zijn beelden zien. Schilderkunst in diverse stijlen van Cor Polak, Heleen de Lange en Lotte Steenbakkers. De kunstenaars van Atelier Rietveld zijn Suzan Visser en Lindert Kraaij.

U bent van harte welkom om deze werken te komen bezichtigen aan Munnikenland 122 te Sleeuwijk van 10:30-15:00 uur.

Groots bezoek aan de Historische Stadshaven in Woudrichem

Woensdag 2 augustus komt de Terra Nova naar de Stadshaven in Woudrichem. De Terra Nova is een historisch vrachtschip en is in 1929 gebouwd in opdracht van de in 1889 geboren Woerkummer Levien Hooglander. Na een leven lang vrachtvaren is het schip nu alweer bijna twintig jaar het vlaggenschip van de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig. Deze vereniging viert dit jaar in Tilburg haar jaarlijkse reünie en de Terra Nova doet samen met nog ruim 20 historische bedrijfsvaartuigen onderweg naar Tilburg de Woudrichemse Stadshaven aan. De schepen arriveren na de middag en zoeken een plaatsje in de haven. ’s Avonds vanaf 19.30 uur zijn geïnteresseerden van harte welkom voor een bezoek aan het schip met een borrel (of iets fris) en historische filmbeelden van de riviervaart. Het schip is te vinden aan de Bol bij de steiger van het veer in Woudrichem.

Terra Nova 1929

Fietsexcursie Noordwaard

Bezoekers van de Biesbosch en het Biesbosch MuseumEiland kunnen zich inschrijven voor een fietsexcursie onder leiding van een Noordwaard-expert. Tijdens een korte presentatie en een fietstocht krijgen bezoekers alle ins en outs over het Ruimte voor de Rivieren project en de topnatuur die daar te vinden is.

De excursie start met een presentatie van twintig minuten in de filmzaal van het Biesboschmuseum. Daarna volgt een twee uur (19 km) durende fietstocht door het gebied. Onderweg vertelt de gids allerlei informatie waardoor bezoekers dit gebied nog beter leren waarderen.

Praktische informatie

Neem je eigen fiets mee, een verrekijker en drinken. Toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking als je zelf kunt fietsen. De fietssnelheid is rustig. Honden toegestaan mits in fietsmand/fietskar.

Prijs: € 12.00 inclusief koffie/thee en wat lekkers + een filmpresentatie in de filmzaal van het museum. Als je het museum zelf wilt zien, dan is de entree ter plekke te voldoen (dit is geen onderdeel van de excursie).

Leeftijd: vanaf 12 jaar

Contact: Boswachter Cynthia van ’t Hoff via biesbosch@staatsbosbeheer.nl

Klik hier om een ticket te boeken.

Bierproeverij Woerkumer Bier Gilde

Woerkumer Bier Gilde sluit af met OLDSKOOL brewery

Iedere derde donderdag van de maand organiseert het Woerkumer Biergilde een speciaal bier proeverij. Het gilde bestaat uit echte bierliefhebbers en heeft geen winstoogmerk.

Het biergilde richt zich ook op bierliefhebbers die graag kennis over bier wil vergaren, die kennis willen delen en die vooral samen willen proeven en genieten.

Brouwer van deze maand

Op 15 juni komt brouwer drs. Dennis Kort van OLDSKOOL brewery uit Eindhoven naar de vesting van Woudrichem. Dennis Kort is een begrip binnen de craftbeer wereld. Door gewerkt te hebben bij onder andere de Texelse Bierbrouwerij en Brouwerij St. Christoffel wordt Dennis vanaf 2008 gefascineerd door bier. Om zijn kennis naast zijn brouwerijwerk te vergroten volgde hij StiBON opleiding. Na het behalen van zijn diploma in Oostenrijk (Doemens) mocht hij zichzelf op 25-jarige leeftijd Internationaal Biersommelier noemen. De een-na-jongste ter wereld des tijds. Dennis heeft een eigen kijk op waar het met Nederlands speciaalbier naar toe moet. Minder kijken naar België en de US en terug naar de Engelse bieren en vooral naar de Duitse biertraditie. Brouwen volgens het eeuwen oude Reinheitsgebot, dus alleen water, mout, gist en hop. Veel hop. Zo was Dennis samen met brouwer Ramses Snoei één van de eerste in Nederland die met vers geplukte (zogenaamde 'natte') hop ging brouwen. Hij heeft meerdere prijzen gewonnen op de Dutch Beer Challenge en kan prachtige verhalen over bieren vertellen.

Locatie Het Arsenaal

Het Arsenaal (onder het Visserijmuseum in de vesting) Kerkstraat 41 - 4285 BA Woudrichem.

Kosten en aanmelden

De proeverij bestaat uit 5 proef glazen, uitgebreide proefnotitie-formulier en is inclusief bittergarnituur in de pauze en bitterballen na afloop.

De kosten zijn € 19,50 per persoon en men kan zich opgeven via info@woerkumerbiergilde.nl.

Nadere informatie is te verkrijgen via 06-53206099.

De aanvang is om 20:00 uur (ruimte open vanaf 19.30 uur) en de proeverij duurt tot omstreeks 22.00 uur.

Bevertocht

Spot bevers tijdens een mooie boottocht door de Biesbosch, georganiseerd door BiesboschMuseumEiland. Combineren met een diner in het museum? Bel: 0183-504009. Natuurlijk ook leuk om te combineren met een museumbezoek.
Tijden en tickets: https://biesboschmuseumeiland.nl/vaaragenda/

Visserijdag Woudrichem

De oude vesting- en vissersstad Woudrichem, bekend als Woerkum, heeft een rijke historie op het gebied van de riviervisserij. Tijdens de visserijdag wanen we ons even terug in de tijd dat bijna alles om visserij draaide in Woerkum.

De vesting heeft vanaf 1362 al visrechten. Tot begin 1900 bestond de bevolking voor een belangrijk deel uit vissers. Zij gingen met hun zalmschouwen de rivieren op en visten er onder meer op zalmen, finten en paling. Dit alles is te zien tijdens de visserijdag. Daarnaast staan er ook andere activiteiten gepland, zoals de altijd spannende en gezellige roeiwedstrijden, die dit jaar weer op de Maas zullen plaatsvinden. Ook zullen de terrassen meedeinen op de muziek van diverse visserskoren die door Woudrichem klinken. Oude ambachten zoals touwslaan, smeden, klompen maken en vele anderen, zullen oud en jong plezieren.

Traditiegetrouw wordt de visserijdag afgesloten met een leuke muziekavond. Kortom, veel gezelligheid!

Jaarmarkt Aalburg 2023

De jaarmarkt in Wijk en Aalburg wordt weer gehouden op de gebruikelijke zaterdag voor Vaderdag. Namelijk zaterdag 17 juni 2023.

Alle activiteiten vinden plaats in en om het winkelcentrum aan de Markt en De Galerij. Als vanouds is er weer een rommelmarkt waar veel mensen op afkomen. Op de Warenmarkt met ruim 100 deelnemende marktkooplui, bedrijven, stichtingen en diverse andere met ruim 80 kramen en 215 meter aan grondplaatsen, is er voor ieder wat wils.

Voor het eerst is er een volledig programma op het Horecaplein. Daar kun je nu de hele dag door genieten van optredens, muziek en een drankje aan de bar. Om 10 uur opent Oefening en Uitspanning de markt. Voor de kleine kinderen is er een leuk kindertheater. Vanaf 14 uur zal Feest DJ Aaike de middag en avond aan elkaar draaien met tussen de diverse optredens Marco Kommers, Willem de Jong, Kaaigezellig en Broer.

Varen met de Oervis

Biesbosch MuseumEiland: een publieksdag omtrent de herintreding van de steur i.s.m. Stichting Ark. Iedereen is welkom om te komen kijken naar de plek waar de steuren zijn uitgezet en er over te leren. Op deze dag is er een lezing over de herintroductie en een vaartocht waarbij we gaan proberen de vissen uit te peilen.

Programma zaterdag 3 juni:

10.30- 11.00 uur lezing in filmzaal
10.30 - 11.15 - 12.30 uur rondvaart
Vanaf 12.30 uur museumbezoek

13.15- 13.45 uur lezing in filmzaal
14.00- 15.15 - 12.30 uur rondvaart
Vanaf 15.30 uur museumbezoek

Adres: Biesbosch MuseumEiland, Hilweg 2, Werkendam

Reserveren: https://biesboschmuseumeiland.nl/vaaragenda/

Deltaconcert

Deze zomer worden de Deltaconcerten voor de tweede keer georganiseerd. In het decor van de delta worden op iconische locaties muziek en natuur samengebracht. Natuur in het algemeen en water in het bijzonder vormen de inspiratiebronnen voor de programmering. Professionals met nationale bekendheid en jonge, talentvolle musici uit de regio zullen daarin een rol spelen. Het belooft een waar spektakel te worden. Het programma ziet er als volgt uit:

23 juni - Deltaconcert Biesbosch (uitverkocht) met Lavina Meijer en Matthijs van Delft

14 juli - Deltaconcert Slot Loevestein met Calefax

2 september - Deltaconcert Unesco Werelderfgoed Kinderdijk met Pynarello

Meer informatie over de verschillende concerten en locaties is terug te vinden via de website: https://www.deltaconcerten.nl/concertagenda/.