Combineer deze tocht met een wandeling over de Deeneplaat; een gebied dat bestaat uit grienden, ruigten en wilgenvloedbossen. Kenmerkend voor de Deeneplaat zijn de vletsloten. Rijshout werd met griendaken afgevoerd door deze brede sloten. Ook kom je hier klepduikers tegen. Dat klinkt wellicht als een inheemse eendensoort, maar dat is het niet. Een klepduiker is een ijzeren buis met een klep die ervoor zorgt dat water bij eb uit de griend kan, maar er bij vloed niet in kan stromen. 

Als je een route vol afwisseling zoekt, dan is dit een aanrader. Omdat de route door smalle kreekjes en over breder vaarwater gaat, krijg je te maken met stroming. Echt een tocht voor de sportieve kanoër. Je kunt voor deze route een dag uittrekken. Even aanleggen om te picknicken kun je op de strandjes en om de benen te strekken is een wandeling op de Deeneplaat een aanrader. In elk jaargetijde is het er verrassend mooi, zelfs op koude, grijze dagen. Er groeien maar liefst zo’n 130 soorten planten. Sommige met prachtige namen, zoals look zonder look,  vogelmelk en reuzenbalsemien. De laatst genoemde komt van oorsprong uit de Himalaya en kan wel drie meter hoog worden. De paarse bloemen bloeien uitbundig in augustus. 

Vroeger kwamen hier veel denen (een kleine zwanensoort). Dat verklaart wellicht de naam Deeneplaat. Tegenwoordig kom je hier knobbelzwanen tegen die op weg zijn naar het warme zuiden. Dit is ook de plek waar de zeldzame noordse woelmuis nog voorkomt. Het is het enige zoogdier in Nederland dat in een geïsoleerde populatie leeft. Ze zijn vooral ’s nachts actief.

Je kunt een kano huren bij Jachthaven Van Oversteeg in Werkendam of bij DOCKS vissershang in Hank. Neem contact op met de desbetreffende partij voor de beschikbaarheid en het huren van de kano.

Deze route sluit aan op De Fortenroute bij het aquaduct bij Uitwijk. Let op bij de oversteek nabij het gemaal in Meeuwen. Hier moet je niet alleen oversteken, maar ook een klein stukje over de weg lopen met je kano/kajak. Na 200 meter ‘klunen’ kun je het water weer op. Watergemaal Hagoort is tegelijk een interessante tussenstop om even van dichtbij te bekijken. Dit gemaal zorgt voor het op peil houden van het water in het achterliggende polderland.

Evenwijdig aan de Bergsche Maas loopt het Noorderafwateringskanaal. Daar begint deze tocht, nabij De Peerenboomse Haven. Het heen-en-weertje schampt en doorkruist de dorpen Dussen, Meeuwen en Babyloniënbroek. Het is een vrij open traject, dwars door de Brabantse polders. Ken je de omgeving van een wandel- of fietsroute? Dan verbaas je je over deze tocht, want je komt op plekjes die anders voor je verborgen blijven. Kenmerkend zijn de prachtige vergezichten. Soms letterlijk tussen de poten van het grazende vee door. Bijna was dit een ‘vergeten’ route, maar gelukkig op tijd herontdekt! Het is een pareltje van een route die zeker niet mag ontbreken in jouw te-varen-routes planning!

Let op: op deze route kun je geen kano's huren en wij leveren helaas geen kano's af op locatie. Niet in het bezit van een eigen kano? Kies dan een route die start bij een punt waar je kano's kunt huren: Jachthaven Van Oversteeg in Werkendam of DOCKS vissershang in Hank. Neem contact op met de desbetreffende partij voor de beschikbaarheid en het huren van de kano.

Overzicht van al onze routes in de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Op deze kaart van de Noordwaard staat het vaarwater aangegeven met nummers. Je kunt een eigen route uitstippelen langs deze knooppunten.

De Noordwaard is een doorstroomgebied. De waterstanden zijn onderhevig aan de toevoer van rivierwater. Bij hoogwater stromen de daarvoor bestemde akkers vol water en zal de stroming sterker zijn. Het is dan aan te raden rustiger vaarwater te kiezen. 

De Noordwaard is een bijzonder gebied dat er door de eeuwen heen heel verschillend uitzag. Van platteland vol kleine gehuchtjes, tot binnenzee na de Sint Elisabethsvloed van 1421. En daarna, via ingepolderd land, naar doorstroomgebied om ruimte te maken voor de rivier. 

Hier kun je de stilte opzoeken en vanaf het water genieten van bijvoorbeeld een kudde grazende waterbuffels of een vissend ijsvogeltje. De kreekjes kronkelen zich door het landschap waardoor het uitzicht telkens verrassend anders is. 

Je bent hier zomaar niet uitgevaren, want er ligt in dit gebied een kleine dertig kilometer aan vaarroute en je hoeft geen ervaren kanoër te zijn om hier op ontdekking te gaan. Houd er wel rekening mee dat er bij de startplaats geen kanosteiger aanwezig is. Hierdoor is het misschien wat lastig om op het water te komen.

Je kunt een kano huren bij Fort Bakkerskil in Nieuwendijk, Jachthaven Van Oversteeg in Werkendam of bij DOCKS vissershang in Hank. Neem contact op met de desbetreffende partij voor de beschikbaarheid en het huren van de kano.

De Gijster is één van de drie spaarbekkens in de Biesbosch. 

Hier wordt water uit rivier de Maas opgeslagen. Het wordt gebruikt voor drinkwater en voor industrie. 

Voor het varen van deze route heb je ervaring nodig. Je vaart een groot deel van de route over rivier de Amer, waar je beroepsvaart tegen zal komen. 

Het leuke van deze route is dat je slechts enkele kilometers verderop door smalle kreekjes peddelt, waar bevers je pad kunnen kruisen. Het water is hier zo helder dat je de vissen naast je kano ziet zwemmen. In de smalste kreken is het soms laveren over en tussen boomstammetjes en overhangende takken door. Dat maakt het contrast met het varen op de rivier alleen nog maar groter en de tocht avontuurlijker. 

In het Slootje van Sint Jan vaar je onder het Bruggetje van Sint Jan door. Toen aan het einde van WO2 het zuiden van Nederland bevrijd was, maar het noorden nog niet, speelde dit bruggetje een belangrijke rol. De bezetter gebruikte de brug om van zuid naar noord te gaan en vluchtelingen gingen juist zuidwaarts. Zij werden geholpen door de linie-crossers die het gebied op hun duimpje kenden.

Het verzet onderschepte in de buurt van het bruggetje veel Duitsers. De linie-crosser Piet van den Hoek (? 2015) uit Werkendam is onderscheiden met de Willemsorde voor zijn aandeel in het verzet bij de eenheid Partizanen van de Biesbosch. Een rondje Gijster is een route vol contrasten en juist dat maakt deze tocht zo bijzonder.

Let op: kom je met je eigen kano of sup, start dan vanaf de kanosteiger voor de parkeerplaats van Jachthaven Vissershang. Je hoeft dan dus niet de trap op.

Je kunt een kano huren bij Jachthaven Van Oversteeg in Werkendam of bij DOCKS vissershang in Hank. Neem contact op met de desbetreffende partij voor de beschikbaarheid en het huren van de kano.

Het rondje om Almkerk is 12 km varen, maar wil je echt niets missen, neem dan de route naar Giessen ook nog even mee en vaar van fort naar fort!

De route over de Alm gaat langs opmerkelijk erfgoed en ligt tussen Fort Altena en Fort Giessen. Op de driesprong van de watertjes, nabij het pittoreske dorpje Uitwijk, passeer je een aquaduct. Dit, inmiddels gemeentelijke monument, werd in de jaren 60 van de vorige eeuw aangelegd om twee peilgebieden te kunnen scheiden. Hier is een botenoverzet aangebracht, zoals ook noordelijk van Fort Altena bij Uppel. Met een botenoverzet werd een onderhoudsboot over de stuw getakeld. Voor je kano heb je iets dergelijks niet nodig, maar het is wel bijzonder om een zeldzaam landschapselement als dit op deze tocht maar liefst twee maal tegen te komen. 

Nog even terug naar het aquaductje: het gaat er op dit kruispunt maar net om welke kant je op wilt varen. Je tilt je kano in de juiste vaargeul en kun je route vervolgen. De route volgt voor een groot deel rivier de Alm, die in de Romeinse tijd aftakte van de Waal.

Op de stroomrug zijn Romeinse artefacten teruggevonden. Vanaf de middeleeuwen was de Alm een zijarm van de Maas. De Alm staat tegenwoordig niet meer in directe verbinding met de grote rivieren.

Je start bij Fort Altena en kunt dwars door de polder tot vlakbij Fort Giessen varen. Beide forten maken deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie; een 85 kilometer lange linie met 45 forten, 6 vestingen en 2 kastelen. Het is het grootste rijksmonument van Nederland waar ook Fort Steurgat, Fort Bakkerskil, Slot Loevestein, Fort Vuren en de vestingsteden Woudrichem en Gorinchem deel van uitmaken.

Je bent van harte welkom in de brasserie op vrijdag, zaterdag en zondag van 10.30 tot 17.00 uur.

Let op: op deze route kun je geen kano's huren en wij leveren helaas geen kano's af op locatie. Niet in het bezit van een eigen kano? Kies dan een route die start bij een punt waar je kano's kunt huren: Jachthaven Van Oversteeg in Werkendam of DOCKS vissershang in Hank. Neem contact op met de desbetreffende partij voor de beschikbaarheid en het huren van de kano.

Overzicht van al onze routes in de Nieuwe Hollandse Waterlinie

De Doolhof is een wilgenvloedbos in het hart van de Biesbosch. Het is alleen over water te bereiken. In de winter waan je je in een mysterieus moeras.

Een wilgenvloedbos -zoals de Doolhof- is niet alleen in Nederland, maar in heel Europa, zeldzaam te noemen. Ze ontstaan door verwildering van een griend waaruit hout gehakt werd dat werd bewerkt tot bijvoorbeeld stelen voor gereedschap of werd verwerkt in zinkstukken die onder andere werden afgezonken om erosie aan dijken te voorkomen. Voor dat laatste werd vooral rijshout gebruikt; de tenen en twijgen van wilgenhout.  

Je zou je kano kunnen verlaten voor een wandeling door het wilgenvloedbos, maar kijk uit dat je niet verdwaalt. Het is er ruig en zompig. In de donkere poelen hangt de geur van rottende boomstronken. Je bevindt je hier in de grienden des doods. Een ruig stuk Biesbosch waar de natuur de baas is. Maar, o, wat is het hier mooi! Lissen, balsemien, mossen, varens, paddestoelen, kruiden. Je kijkt je ogen uit. In dit gebied kun je zomaar een vos tegenkomen, of een lepelaar, terwijl er ook reeën en ratten rondsnuffelen. 

Vogelliefhebbers komen hier net zo graag als de vrolijke fluiters zelf. Binnen de Biesboch is dit een uniek stukje natuur dat je in alle rust kunt ontdekken.  De Doolhofroute gaat grotendeels door smalle kreekjes. Voor de hele route en de wandeling mag je gerust een dag reserveren, want er is genoeg te zien en het gebied verdient het om er rustig de tijd voor te nemen. Al is het alleen maar omdat je dan nóg meer kans hebt om een zeldzame vogel te spotten of een bever tegen te komen.

Let op: kom je met je eigen kano of sup, start dan vanaf de kanosteiger voor de parkeerplaats. Je hoeft dan dus niet de trap op.

Je kunt een kano huren bij Jachthaven Van Oversteeg in Werkendam of bij DOCKS vissershang in Hank. Neem contact op met de desbetreffende partij voor de beschikbaarheid en het huren van de kano.

Deze tocht is aan te raden als kaartlezen niet je sterktste kant is. Verdwalen is onmogelijk en dat terwijl je toch het ultieme weg-van-alles gevoel ervaart.

Wanneer je nog niet zoveel kano-ervaring hebt, is dit heen-en-weertje echt iets voor jou. Je kunt er rustig varen en bent gemakkelijk een halve dag onderweg. Je start bij Fort Bakkerskil en al peddelend tussen rietkragen en langs een nostalgisch hand-trekpontje ga je zuidwaarts. Je vaart langs eilandjes, buurtschapjes, weideland en door een jungle-achtige sloot in één van de zijarmen van de Bakkerskil. Laat je hier niet tegenhouden door overhangende takken, maar vaar onder het overwoekerde bruggetje door tot aan de griendwerkershut. Dit plekje is de kers op de taart. Zulke spookjesachtige en stille plekjes moet je met een lantaarntje zoeken, maar deze verklappen we graag. Hier kun je even de benen strekken en uitrusten.

Het heen-en-weertje op de Bakkerskil is een prachtige route voor echte natuurliefhebbers. Hoewel het watertje door de Oostwaardpolder stroomt, ervaar je ook hier de Brabantse jungle. Maak vooral de uitstapjes in de dode armen die op de kaart zijn aangegeven. Die halverwege de tocht brengt je op een sprookjesachtige plek waar je ook nog eens in alle rust kunt afmeren en picknicken.

Je kunt een kano huren bij Jachthaven Van Oversteeg in Werkendam of bij DOCKS vissershang in Hank. Neem contact op met de desbetreffende partij voor de beschikbaarheid en het huren van de kano.

Overzicht van al onze routes in de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Je vaart in een gebied vol kronkelende kreekjes en leuke zandstrandjes. Het is écht een aanrader voor beginnende kanoërs.

De Aakvlaai is een relatief nieuw recreatiegebied aan de rand van de Biesbosch. Eind vorige eeuw is het aangelegd ten behoeve van de watersport. Je vindt er vooral veel kreekjes, strandjes, aanlegsteigers en eilandjes.  Omdat de Aakvlaai direct aan de Biesbosch grenst kun je hier zomaar een bever tegenkomen of grote watervogels als lepelaars en zilverreigers.

Hoewel de route niet veel kilometers telt, kun je gemakkelijk een dag doorbrengen in de Aakvlaai. Als je even uit wilt rusten, zoek je een rustig plekje op een strandje. Je kunt, in combinatie met je vaartocht, ook een wandeling maken in het gebied. Zonder te verdwalen kun je hier eenvoudig van de route afwijken. Je komt altijd weer op een punt uit dat je herkent. Markante punten zijn bijvoorbeeld de aan de overzijde van de rivier gelegen koeltorens van de Amercentrale, de restanten van boerderij De Steen van Kloosteroord en het wrak van een tjalk. In de Aakvlaai krijgt de natuur vrij spel, waardoor de flora en fauna in het gebied ieder jaargetijde voor afwisseling zorgen en een vaartocht elke keer weer verrassend is.

Het wrak van de tjalk aan de ingang van de Aakvlaai is grotendeels overwoekerd. Het schip is 20 meter lang en werd vroeger ingezet voor het verschepen van riet, biezen en wilgenhout. Volgens overlevering is de tjalk op deze plaats terecht gekomen toen het werd ingezet om een gat in de dijk te dichten. Tijdens de aanleg van de Aakvlaai is het schip gevonden.

Let op: kom je met je eigen kano of sup, start dan vanaf de kanosteiger voor de parkeerplaats. Je hoeft dan dus niet de trap op.

Je kunt een kano huren Jachthaven Van Oversteeg in Werkendam of bij DOCKS vissershang in Hank. Neem contact op met de desbetreffende partij voor de beschikbaarheid en het huren van de kano.

De Wandel- & Vaarroute is een tocht die je brengt in twee vestingsteden en in twee provincies. Je bezoekt het Noord-Brabantse Woudrichem en het in Zuid-Holland gelegen Gorinchem. Deze twee vestingsteden zijn door de eeuwen heen met elkaar verbonden geweest. Ondanks de brede Merwede die de steden scheidt. Of misschien wel dankzij die rivier.

Woudrichem en Gorinchem maken zowel deel uit van de Oude als de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In deze steden is het haast onmogelijk om te verdwalen. Wijk dus gerust van de route over de stadswallen af en slenter door de idyllische straatjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Daarna zoek je de vestingwal weer op om je route te vervolgen.

Als tegenhanger van het stedelijke nemen we je op deze route ook mee over de Groesplaat, een uiterwaard tussen Sleeuwijk en Oudendijk. Bij hoogwater stromen deze uiterwaarden vol en geven ruimte aan de rivier. Tref je tijdens deze wandeling hoogwater, loop dan tussen knooppunt 57 en 67 over de dijk.

Als kers op de taart steek je tijdens dit tochtje twee keer rivier de Merwede over. Het varen is een belevenis op zich,  omdat de pont niet recht heen en weer vaart, maar stroomaf- op opwaarts de rivier op moet om je naar de overkant te brengen.

Kijk voor het actuele vaarschema op: www.riveer.nl

Startpunt Gorinchem: Buiten de Waterpoort, Gorinchem

Startpunt Sleeuwijk: Hoekeinde 24, 4254 LN Sleeuwijk

Startpunt Woudrichem: Waterpoort, Woudrichem

Starten doe je nabij de op- en afstapplaatsen van de veerponten. We tippen de veelzijdige horeca in Woudrichem en Gorinchem. Kom je met de auto? Let dan op, want in Gorinchem betaal je parkeerkosten. In Woudrichem kun je vrij parkeren en is parkeerplaats Schapendam aan te raden. In Sleeuwijk is Restaurant Boven de Rivieren een fijn startpunt waar je ook vrij kunt parkeren.

Eigenlijk is dit een verwenroute voor alle zintuigen! Je geniet van de stilte in de natuur en de bedrijvigheid in de stad. Je voelt de wind door je haren op het water en dat alles smaakt naar meer!

Overzicht van al onze routes in de Nieuwe Hollandse Waterlinie

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram