Fort Altena

Fort Altena, het fort aan de Uppelse Dijk

Fort Altena dateert van 1847-1850 en is daarmee het oudste van de vier Brabantse forten in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het is ook het enige torenfort van deze vier forten.
De toren van Fort Altena dankt zijn naam vooral aan de ronde vorm, niet aan zijn hoogte. Hij bestaat uit 2 lagen: een kelder en een begane grond. De muren zijn ‘bomvrij' en bijna 2 meter dik, als bescherming tegen artillerie-inslagen. Ironisch genoeg waren deze muren bij oplevering al ingehaald door ontwikkelingen in de wapenindustrie. Écht bomvrij zijn ze dan ook nooit geweest.

In 1878 werd het fort flink verbouwd en uitgebreid tot drie keer zijn oorspronkelijke grootte. Het veranderde ook van naam: voortaan heette het ‘Fort aan den Uppelschen Dijk’.

Het torenfort van Fort Altena, HenkvD, CC BY-SA 3.0 NL, via Wikimedia Commons

Beleef Fort Altena!

Fort Altena is één van de natuurpoorten van Brabant. Je vindt er ruime parkeergelegenheid, horeca (een brasserie) en informatie over de natuur, cultuur en recreatieve routes. Een ideaal startpunt om de natuur en cultuur van de Biesboschlinie te ontdekken! Het fort verzorgt daarnaast outdooractiviteiten en is  beschikbaar als locatie voor evenementen, vergaderingen en bruiloften.

Wandelen

Verken het fort en de omgeving met de wandelroute Rondje Fort Altena

Fietsen

De Fortentocht van 70 km voert je langs Fort Altena en de andere forten in de Biesboschlinie.

Praktische informatie

Fort Altena ligt vlak aan de A27, en is ook met openbaar vervoer goed bereikbaar. Voor openingstijden en reserveringen verwijzen we graag naar de website van het fort.

Adres:
Tol 8
4251 PX Werkendam
0183 - 30 13 29
info@fortaltena.nl

Fort Altena tijdens de Wereldoorlogen

Nederland mobiliseerde tijdens beide wereldoorlogen, en dat betekende dat het Fort op volle sterkte bemand was. Tot gevechten is het er echter nooit gekomen; De Eerste Wereldoorlog ging op de mobilisatie na aan Nederland voorbij, en in de 2e Wereldoorlog werd de capitulatie getekend voor er een schot bij het fort was gelost. Tijdens de bezetting waren wel regelmatig Duitse soldaten op het fort gelegerd. Verder werd het vooral als (munitie)opslag gebruikt.

In de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog werden een groot aantal groepsschuilplaatsen (kazematten) in de linie gebouwd. Eén daarvan is nu in gebruik als vogelobservatiepunt. Deze koepelkazemat kan je bezoeken, en ligt op loopafstand van Fort Altena.

koepelkazemat werkendam

Na de Tweede Wereldoorlog

Na de Tweede Wereldoorlog deed het fort dienst als interneringskamp voor NSB’ers en andere Nederlanders die als ‘fout’ werden gezien vanwege hun handelen tijdens de oorlog. In februari 1949 was het één van de laatste kampen die werden gesloten.

Vestingwerk van geen klasse

In 1951 werd de Nieuwe Hollandse Waterlinie opgeheven als verdedigingswerk, en kreeg Fort Altena de status ‘vestingwerk van geen klasse’. Het bleef in bezit van het Rijk, en werd onder andere gebruikt als opslag voor munitie en voertuigen en voor schietoefeningen. In de jaren 1980-’92 werd het fort gebruikt door een Nederlandse stay behind-organisatie.

Rijksmonument, cultureel erfgoed, recreatie- en vergaderlocatie

In 2001 kreeg het Fort aan den Uppelschen Dijk Rijksmonumentstatus. In 2003 werd het eigendom van Brabants Landschap, dat het ook zijn oude naam ‘Fort Altena’ weer teruggaf. Sindsdien wordt het Fort geëxploiteerd als Brasserie, als ruimte voor ‘events’ en vergaderingen en als basis voor allerhande activiteiten, van escaperoom tot kanotocht. De afspraak is daarbij dat het fort behouden blijft als cultureel erfgoed.

Fort Altena
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram