Fort Giessen na 1951
Na het opheffen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in 1951, kreeg fort Giessen een functie als opslagplaats voor munitie. In de jaren die volgden namen overwinterende vleermuizen er ook hun intrek.
In 1972 droeg de overheid het fort over aan Brabants Landschap, dat het fort later ook ter beschikking stelde aan de natuurbeschermingsvereniging Altenatuur en de Archeologische vereniging Het land van Heusden en Altena.
Bij overdracht verkeerde het fort in erbarmerlijke staat. Kelders waren ondergelopen, de vloeren waren slecht en de elektrische installatie was hard aan renovatie toe. De leden van de verenigingen werkten samen met Brabants landschap hard aan het leefbaar maken van het gebouw, waarna het langzaamaan zijn huidige functie kreeg als educatie- en natuurfort.
Renovatie
In 2016 is Fort Giessen grondig gerenoveerd. Het metselwerk is hersteld en de daken zijn weer waterdicht gemaakt. Verder is de huisvesting voor de vleermuizen verbeterd. Als laatste is er meer aandacht gekomen voor de Eerste Wereldoorlog: binnen is een expositieruimte ingericht, en buiten is een park met aangrenzend wandelpad aangelegd, ter nagedachtenis aan deze oorlog.
Tijdens de renovatie is de hele aarden deklaag afgegraven. Hoe dat eruitzag, zie je in onderstaand filmpje.