Fietsroutes

Met de wind in je neus en de zon in je haren: fiets het avontuur tegemoet in de Biesboschlinie!

Het VVV verzorgde tal van fietsroutes in de kernen en het buitengebied van de gemeente Altena. We zetten ze hier voor je op een rijtje.

Pontjesdagen

Tijdens de Pontjesdagen op 6 en 7 mei kun je een weekend lang je eigen route uitstippelen. Fietsend of te voet ga je door het gebied van Woudrichem tot aan Wijchen. De vele recreatieve voet- en fietspontjes nemen een centrale plek in tijdens deze Pontjesdagen.

De deelnemende ondernemers zorgen voor aantrekkelijke rustplekken en een aantal van hen spelen sympathiek in op dit evenement en bieden wat extra’s waarmee de beleving dat weekend in dit bijzondere gebied nog mooier wordt. Klik op de afbeelding hiernaast om de folder van Boven 't gat te downloaden.

Marianne Vos Fietsroute

Meervoudig Olympisch- en wereldkampioene wielrennen Marianne Vos, heeft Wijk & Aalburg als thuisbasis. Trots op deze inwoner zette de gemeente haar bij iedere wereldtitel haar in het zonnetje. Voor iedere overwinning werd een bank of picknicktafel op een mooie locatie geplaatst. Langs al deze locaties loopt de Marianne Vos fietsroute. Volg haar bandensporen, en vergeet niet onderweg af te stappen voor een heerlijke picknick.

Een Dijk van een fietstocht

Deze fietstocht voert je 99,9 % van de tijd over dijken. Je komt door de historische vestingstad Woudrichem en langs één van de grootste binnenvaarthavens van Europa. Geniet van stoere vergezichten op de aldoor veranderende rivieren. Bezoek Slot Loevestein, het kasteel waar Hugo de Groot uit wist te ontsnappen. Fiets langs eeuwenoude molens en monumentale boerderijen. En niet te vergeten: rust uit en geniet van de gastvrije ontvangst op de terrasjes onderweg. Je startpunt kies je zelf: de fietstocht is een rondje door de gemeente Altena en haar buitengebied.

De paden af, de velden in

Naast Nationaal Park De Biesbosch zijn er in de Biesboschlinie tal van kleinere natuurgebieden te vinden. Zo kunnen planten en dieren zich in en door het gebied verplaatsen, en blijft biodiversiteit bestaan.

Deze fietsroute voert je langs alle natuurgebieden in de Biesboschlinie. Stap tijdens deze tocht eens wat vaker van de fiets af! Sta oog in oog met de waterbuffels in de Biesbosch, spot vogels vanuit speciale hutten, ontdek wat een zwaluwwand is, pluk kruiden voor op je boterham of neem een frisse duik in de rivier. Op deze fietsroute krijg je zeker geen last van zadelpijn. De ‘afstappers’ zijn veel te interessant om aan voorbij te gaan!

Fietsen en verhalen langs de linie

Fiets door het meest zuidelijk gelegen deel van de Hollandse Waterlinie. Een uniek landschap: het grootst aantal bewaard gebleven schuilplaatsen uit WO I in Nederland vind je hier.

Download bij deze fietsroute de izi-TRAVEL app en je trakteert jezelf op tien unieke soldatenverhalen langs de route. Je kunt de app gratis downloaden in je appstore. Waar je maar wilt naar de verhalen luisteren kan ook.

Rondje Boerenland & Fietsen voor je eten

Een fietstocht langs de mooiste boerderijen, geniet van de streekproducten onderweg.

Het mooie van het boerenland is dat de akkers zich elke maand in een andere tooi hullen. De ene keer wuift het koren je goudgeel tegemoet, een paar weken later belooft een lichtgroene waas net boven de klei een rijke maïsoogst. Gastvrije boeren bieden hun producten aan langs de weg of op hun erf. Dat is pas echt puur genieten!

Geen behoefte aan een route maar wel aan lokale producenten? We tippen je graag Fietsen voor je eten Altena. Deze website en Facebookgroep zijn continu op zoek naar de leukste plekjes om fietsend aan je eten te komen. Stippel zelf je route uit en geniet van het lokale aanbod in Altena.

Fietsroutes Puur uit Altena

Puur uit Altena is de naam waaronder een aantal streekproducenten in de gemeente Altena samenwerken. Dit zijn boeren, maar ook andere producenten en samen promoten zij hun producten in de streek. Wil je weten waar alle producten nu precies vandaan komen? En wil je een mooie fietsroute combineren met de beleving van de (h)eerlijke producten die Altena te bieden heeft? Je kunt via vier fietsroutes kennismaken met de diversiteit aan agrarische bedrijven in Altena. Welke route je ook kiest, het is PUUR genieten!

Fortentocht - 70 km door de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Deze fietstocht voert je langs de forten van Altena: het beginpunt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een stevige fietstocht door het grootste rijksmonument van Nederland, en aankomend Unesco Werelderfgoed. Dat is het doortrappen wel waard!

Van Vesting tot Vesting route

Deze fietsroute van 42 km neemt je mee op een tocht door twee provincies. Je fietst van de vesting van Woudrichem naar de vesting van Heusden. Onderweg kom je langs tal van historisch interessante plaatsen en gebouwen. Een sfeervolle route waarin je kennismaakt met al het moois dat het land van Heusden en Altena te bieden heeft. Download de route hier, of haal hem op bij één van de toeristische informatiepunten in de regio.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram