Winter in de Biesboschlinie

Van december tot en met februari heerst er winterrust in de Biesboschlinie. Maar dat betekent niet dat er niets te beleven is. Er is voor elk wat wils: een winterwandeling, een speurtocht of opwarmen met een warme chocomel of lunch tijdens een mooie wandeling. We verzamelden alle activiteiten op deze webpagina.

Winterse stadswandeling

Niets is zo fijn als een stevige wandeling op een mooie winterdag. Tijdens deze stadswandeling, loop je je warm langs de meest opmerkelijke plekjes en monumenten in de historische vesting van Woudrichem.

Winterwandeltochten

Wandelsportvereniging Wandelvreugd organiseert maandelijkse winterwandeltochten. Elke tweede zaterdag van de maanden december, januari, februari en maart vinden er wandelingen plaats bij Proeflokaal den Dijk in Wijk en Aalburg. De inschrijfkosten zijn vanaf 3,50 euro.

Moonlight Shopping in Werkendam

Op vrijdag 16 december van 18.00 tot 22.00 uur is het centrum van Werkendam geheel in klassieke kerstsfeer omgetoverd. Kom shoppen en geniet ondertussen van muziek, straattheater, proeverijen, en vooral oer- en oud-Hollandsche gezelligheid!

Schaatsen in de regio

Hopelijk gaat het dit jaar lukken: schaatsen op natuurijs! Vriest het stevig? Bind dan de glij-ijzers onder op de natuurijsbanen in de vesting in Woudrichem of in Sleeuwijk. Maar laat Koning Winter het afweten? Niet getreurd: dan kun je terecht bij onze overburen in de vestingstad Gorinchem. Daar staat van 17 december 2022 tot en met 8 januari 2023 weer een overdekte ijsbaan op de Grote Markt.

Winterwonderland Andel

Kom zaterdag 17 december van 19.00 tot 23.00 uur een winterwandeling maken. Andel is magisch versierd met lichtjes en zit die avond vol verrassingen. Laat je verwonderen!

Rondleiding op Fort Atena

Wil je meer weten over de geschiedenis van Fort Altena en het prachtige omliggende gebied? Meld je dan aan voor een rondleiding op 18 december om 14.00 uur. De kosten zijn €3,- per persoon (€1,50 voor kinderen t/m 12 jaar). Aanmelden kan door een mailtje met je gegevens, aantal gasten en gewenste datum naar info@fortaltena.nl te sturen.

Vaar of wandel door de Biesbosch

Vaar door de smalle Biesboschkreken met een elektrische (verwarmde) boot terwijl de schipper je gidst, of wandel mee met een gids van Staatsbosbeheer. Biesbosch MuseumEiland organiseert verschillende winterse vaar- en wandeltochten in de Biesbosch. Combineer het meteen met een museumbezoek voor een echt dagje uit.

Kaarsverlichte rondleidingen op Slot Loevestein

Tijdens de kerstvakantie is Slot Loevestein verlicht met kaarsen en worden er kaarsverlichte rondleidingen georganiseerd, mét winterse gerechten! Geniet van warme chocomel of Glühwein rond de vuurkorf, gevolgd door een Oerhollandse stamppot en een rondleiding door het kasteel onder leiding van een professionele gids.

Snertwandeling op Fort Giessen

Op 28 december is er een winterse snertwandeling in de omgeving van Fort Giessen. Tijdens een wandeling van 6 km loop je door het Almbos en de Struikwaard. Ga met een gids of alleen op pad. Na ongeveer 3 km wacht er een kop warme chocolademelk op je. Aan het eind van de wandeling staan heerlijke erwtensoep en glühwein voor je klaar om mee op te warmen.

De wandeling start tussen 13.00 en 14.00 uur en eindigt rond 17.00 uur. De kosten zijn €4,- per persoon. Inschrijven vóór 20 december via mail. Graag vermelden met hoeveel mensen je komt wandelen.

kasteel dussen in kerstsfeer

Kasteel Dussen

Geniet van bijzondere optredens in Kasteel Dussen. Theater voor volwassenen én voor kinderen, kunstlezingen en muziekoptredens: lichtpuntjes op lange, donkere winteravonden.

Klassieke concerten

Het Sleeuwijks Kerkje staat bekend om de kleinschalige concerten. Van aanstormend talent tot beroepsmuzikanten. De goede akoestiek en de kleine, intieme ruimte maken het Kerkje ideaal voor kamermuziek, recitals en soloconcerten. Deze winter zijn er verschillende soorten concerten, waaronder een kerstconcert.

Een kaartje kost €15,- en is via de website te koop. Het is niet mogelijk om een kaartje aan de deur te kopen.

Ontmoet Hugo & Jacoba

Maak een historische wandeling door Woudrichem. Tijdens de wandeling ontmoet je Hugo de Groot en Jacoba van Beieren. Ze vertellen je in geuren en kleuren over hun leven en over hun invloed op de geschiedenis. Een leuk uitje voor het hele gezin!

Ontmoet Hugo en Jacoba op 14 & 29 januari, 11 & 26 februari en 11 & 26 maart. Alle data van 15.00 - 16.30 uur.

Snertwandeling in Woudrichem

In de wintermaanden organiseert het Gidsengilde Woudrichem een aantal snertwandelingen. Tijdens de wandeling loop je met een gids door de historische vestingstad. Je hoort bijzondere verhalen van heden en verleden.

De wandeling start met een winters opwarmertje en eindigt bij Brasserie Zus met zelfgemaakte erwtensoep. Wandel mee op 22 januari, 19 februari en 19 maart. Alle data van 14.00 - 16.00 uur.

Op stap met de wasvrouw

Op de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (inmiddels Werelderfgoed!), verbleven er behalve mannen, ook één vrouw: de wasvrouw. Aan de was van die soldaten (328 man) had ze een hele klus! Op Fort Altena ga je met haar op stap. Je hoort, ziet en proeft hoe het leven op de forten anno 1880 was en laat je de bijzonderste plekken van Fort Altena zien. Tijdens de rondleiding krijg je een smakelijke versnapering.

De rondleidingen beginnen om 14.00 uur op 18 december, 22 januari en 4 maart. De kosten zijn €6,- per persoon. Meld je aan (uiterlijk 1 dag van te voren) via mail of stuur een appje naar 06-54733819.

Eten en drinken

Winterwandelingen vragen om opwarmen onderweg, met warme dranken of een stevige maaltijd. Voor een kop koffie met gebak, of een lunch ga je bijvoorbeeld naar lunchroom Gewoon Ploon. Wil je uitgebreid dineren? Dat kan bij Restaurant de Stroming. Hier vind je een overzicht met alle restaurants in de buurt. Check altijd even de website voor de openingstijden.

Overnachten

In onze gastvrije overnachtingslocaties ben je van harte welkom. De keuze is groot. Slaap in een kruitkelder, een trekkershut of in een luxe B&B. Slaap lekker en tot morgen!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram