Winter in de Biesboschlinie

Van december tot en met februari heerst er winterrust in de Biesboschlinie. Maar dat betekent niet dat er niets te beleven is. Er is voor elk wat wils: een winterwandeling, een speurtocht of opwarmen met een warme chocomel of lunch tijdens een mooie wandeling. We verzamelden alle activiteiten op deze webpagina.

Winterse stadswandeling

Niets is zo fijn als een stevige wandeling op een mooie winterdag. Tijdens deze stadswandeling, loop je je warm langs de meest opmerkelijke plekjes en monumenten in de historische vesting van Woudrichem.

Of boek een rondleiding met één van onze stadsgidsen. Ervaren en enthousiaste gidsen, die al hun hele leven in Woudrichem wonen, vertellen je alle verhalen over het heden en verleden van de vesting en haar bewoners.

Schaatsen in de regio

Hopelijk gaat het dit jaar lukken: schaatsen op natuurijs! Vriest het stevig? Bind dan de glij-ijzers onder op de natuurijsbanen in de vesting in Woudrichem of in Sleeuwijk. Maar laat Koning Winter het afweten? Niet getreurd: dan kun je terecht bij onze overburen in de vestingstad Gorinchem. Daar staat van 16 december 2023 tot en met 7 januari 2024 weer een overdekte ijsbaan op de Grote Markt.

Winterwonderland on Wheels

Een optocht die Andel nog niet eerder heeft gezien. Een hele rij met verlichte voertuigen. Van traktoren tot vrachtwagens, van karren achter auto’s tot auto’s; kortom alles met 4 wielen en een motor helemaal verlicht met een winters thema in een parade van licht door Andel! Het plein bij de Romboutstoren als sfeervol begin- en eindpunt vol winterse belevenissen.

Datum: zaterdag 9 december van 17.00 tot 23.00 uur

Rondleiding op Fort Atena

Wil je meer weten over de geschiedenis van Fort Altena en het prachtige omliggende gebied? Meld je dan aan voor een rondleiding op 2 of 17 december om 14.00 uur. De kosten zijn €4,- per persoon (€2,- voor kinderen t/m 12 jaar). Aanmelden kan door een mailtje met je gegevens, aantal gasten en gewenste datum naar info@fortaltena.nl te sturen.

Vaar of wandel door de Biesbosch

Vaar door de smalle Biesboschkreken met een elektrische (verwarmde) boot terwijl de schipper je gidst, of wandel mee met een gids van Staatsbosbeheer. Biesbosch MuseumEiland organiseert verschillende winterse vaar- en wandeltochten in de Biesbosch. Combineer het meteen met een museumbezoek voor een echt dagje uit.

Kaarsverlichte rondleidingen op Slot Loevestein

Tijdens de kerstvakantie is Slot Loevestein verlicht met kaarsen en worden er kaarsverlichte rondleidingen georganiseerd, mét winterse gerechten! Geniet van warme chocomel of Glühwein rond de vuurkorf, gevolgd door een Oerhollandse stamppot en een rondleiding door het kasteel onder leiding van een professionele gids.

Snertwandeling op Fort Giessen

Op 28 december is er een winterse snertwandeling in de omgeving van Fort Giessen. Tijdens een wandeling van 6 km loop je door het Almbos en de Struikwaard. Ga met een gids op pad of alleen met een routekaart. Na ongeveer 3 km wacht er een kop warme chocolademelk op je. Aan het eind van de wandeling staan heerlijke erwtensoep en glühwein voor je klaar om mee op te warmen.

De wandeling start tussen 13.00 en 14.00 uur en eindigt rond 17.00 uur. We raden goede schoenen of laarzen aan. De kosten zijn €5,- p.p. (ter plaatse te betalen). Inschrijven vóór 20 december via e-mail. Graag vermelden met hoeveel mensen je komt wandelen.

kasteel dussen in kerstsfeer

Kasteel Dussen

Geniet van bijzondere optredens in Kasteel Dussen. Theater voor volwassenen én voor kinderen, kunstlezingen en muziekoptredens: lichtpuntjes op lange, donkere winteravonden.

Klassieke concerten

Het Sleeuwijks Kerkje staat bekend om de kleinschalige concerten. Van aanstormend talent tot beroepsmuzikanten. De goede akoestiek en de kleine, intieme ruimte maken het Kerkje ideaal voor kamermuziek, recitals en soloconcerten. Deze winter zijn er verschillende soorten concerten, waaronder een kerstconcert.

Een kaartje kost €15,- en is via de website te koop. Het is niet mogelijk om een kaartje aan de deur te kopen.

Winter Wonder Woudrichem

Winter Wonder Woudrichem is hét evenement tijdens de wintermaanden in de pittoreske vesting van Woudrichem. Proef allerlei lekkernijen die rondom de kerk, op de Kerkstraat en in de Landpoortstraat te vinden zijn. De vesting is gevuld met kerstsfeer door de geur en warmte van knapperende haardvuren, glühwein en kerstbomen.

Datum: zaterdag 9 december van 16.00 tot 21.00 uur

Eten en drinken

Winterwandelingen vragen om opwarmen onderweg, met warme dranken of een stevige maaltijd. Voor een kop koffie met gebak, of een lunch ga je bijvoorbeeld naar lunchroom Gewoon Ploon. Wil je uitgebreid dineren? Dat kan bij Restaurant de Stroming. Check altijd even de website voor de openingstijden.

Overnachten

In onze gastvrije overnachtingslocaties ben je van harte welkom. De keuze is groot. Slaap in een kruitkelder, een trekkershut of in een luxe B&B. Slaap lekker en tot morgen!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram