Verhalen uit de regio

Prisca Visser is een fotograaf met als voorliefde het buitenleven en de natuur. Voor de Biesboschlinie gaat zij regelmatig op pad om verhalen vast te leggen. Ze neemt je mee door de polders, gaat op bezoek bij ondernemers en natuurlijk het water op! Hier schrijft ze korte stukjes over, zodat jij de verborgen parels in Altena leert kennen. Hieronder vind je alle verhalen over de regio.

Bourgondisch genieten in Altena

Altena was vroeger onderdeel van het Hertogdom Brabant waar aan het hof het bourgondische leven is ontstaan. Het hofleven draaide om luxe en overdaad maar heeft het bourgondische genieten zich aangepast aan het verstrijken van de tijd? Prisca gaat op pad om te ontdekken of het nog terug te vinden is in het dagelijkse leven op Altena.

Met de wind in de rug langs de forten

Prisca maakt een fietstocht langs de vier forten van de Biesboschlinie. Deze forten zijn onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie welke op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan. Achter deze waterlinie gaat een bijzonder historisch verhaal schuil. Naast de inundatie (onderwaterzetting om vijanden te verhinderen), bouwde men een reeks forten. Ieder fort had zijn eigen doel om de linie te versterken.

Terug in de tijd

Prisca ontdekt de verborgen juweeltjes van Altena. Van een klompenmakerij die van generatie op generatie werd doorgegeven, tot een lokaal cafeetje waar de tijd heeft stilgestaan. Prisca neemt je mee op een reis terug in de tijd door de Biesboschlinie.

Biesbosch ontdekkingsreis

De Biesbosch; dat waterrijke paradijs waar we vroeger alleen maar over leerden tijdens saaie topografielessen. Maar achter dat educatieve jargon schuilt een fascinerend verhaal. Zonder een woeste storm en een dijkdoorbraak zou de Biesbosch niet de betoverende plek zijn die het vandaag is. Met nieuwsgierigheid en een avontuurlijke geest, duikt Prisca in het verleden, speurt ze naar de sporen van bevers en brengt ze een nacht door in een hut diep verborgen in de natuur.

Wandelen door Akkers van Altena

Prisca liep een wandeltocht van acht kilometer door het mooie polderlandschap, waar je niet alleen kon genieten van de natuur, maar ook van heerlijke, lokale lekkernijen onderweg. Ze besloot deze culinaire ontdekkingsreis niet alleen vast te leggen met haar camera, maar ook zelf deel te nemen. En handig, ze komt met het OV en beschrijft haar route vanaf het treinstation in Gorinchem tot het busstation bij Sleeuwijk de Tol.

Ontdek Wijk en Aalburg: buffels en historie

Prisca gaat op bezoek bij Buffelgaard Verschure, een buffelboerderij die wordt gerund door Richard en Monique. Ze laten van hun melk diverse producten maken die te koop zijn in het winkeltje en in de boerderijautomaten die buiten in een schuurtje staan. Daarna maakt ze een historische wandeling door Het Wijkerzand.

Vlechtwerk van wilgentenen

Prisca ging op pad om meer te weten te komen over de meest voorkomende boom in de Biesbosch: de wilg! Ze bracht een bezoekje aan het Biesbosch MuseumEiland en leerde daar hoe de mensen vroeger wilgen aanplanten om de lange tenen te gebruiken voor vlechtwerk zoals manden en visfuiken. Ze bezocht de vlechtwerkers in buitenmuseum de Pannekoek en nam een kijkje bij mandenmaker Versteeg uit Wijk en Aalburg.

In de voetsporen van Jan Claesen

Het is een oud volksverhaal en we kennen het allemaal. Hij was trompetter in het leger van de prins, hij had geen geld, hij was geen held en hij hield helemaal al niet van krijgsgeweld. We hebben het natuurlijk over... Jan Claesen!

Wist je dat er een Jan Claesen begraven ligt bij de Romboutstoren van Andel? Dat niet alleen, op zijn grafsteen is duidelijk te lezen dat hij vermoord werd door 'ene van Breda en zijn groep'. Zou het gaan om dezelfde Jan Claesen uit het bekende liedje van Rob de Nijs? Mogelijk! Prisca ging langs bij het graf van Jan Claesen.

In de ban van de Koude Oorlog

Prisca ontdekt de sporen van de Koude Oorlog en krijgt een rondleiding van vrijwilliger Arie Schouten op Fort Altena.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram