5 jaar Altena

De gemeente Altena bestaat vijf jaar en dát mag gevierd worden! We ontwikkelden, in samenwerking met lokale organisaties, een mooi boekje met vijf nieuwe routes speciaal voor het eerste lustrum. Een route voert je langs het oorlogsverleden in de regio, een andere brengt je langs ondernemers die heerlijke streekproducten aanbieden. Er is een wielerroute, kabouterroute voor kinderen en een 'Toerist in eigen streek'-route.

Maak kennis met onze weidse polderlandschappen, slingerende dijken, waterrijke uiterwaarden, havens, Biesbosch, monumentale panden en de gezelligheid en rijke historie van 21 dorpskernen.

Klik op de afbeelding om het routeboekje te bekijken.

Toerist in eigen streek

Ontdek de verborgen schatten

Nederland ontdek je met de fiets! Maar gek genoeg doen we dat alleen als we andere regio’s bezoeken. Thuis gebruiken we de fiets vooral functioneel: op weg naar school, werk of voor de boodschappen.

Laat je verrassen en speel voor toerist in je eigen gemeente! Bezoek de klompenmaker, ontdek waar hij zijn hout vandaan haalt en geniet van het prachtige landschap waar je doorheen fietst. Je krijgt gegarandeerd een hele nieuwe kijk op je woonomgeving.

Kabouterroute Almbos

Speur mee en zoek de klompjes van de kabouterkinderen

Op een dag was kabouter Klompenmaker hard aan het werk met een grote bestelling kabouterklompjes in allerlei vrolijke kleuren. Het was kabouterschoolvakantie en zijn kinderen verveelden zich. Hij maakte wat extra klompjes en besloot een leuke route uit te zetten in het bos voor zijn kinderen en hun vriendjes, zodat ze iets leuks te doen hadden. De route gaf hij aan met de vrolijk gekleurde klompjes en bij elke stop verzon hij een opdracht. De opdrachten waren leuk en leerzaam voor de kabouterkinderen, die moeten tenslotte heel goed kunnen rennen, bomen herkennen en veel over de omgeving weten. De kinderen hebben de hele vakantie heerlijk in de natuur gespeeld, en kabouter Klompenmaker kon eindelijk zijn werk afmaken.

De kaboutervakantie is voorbij, maar de route is er nog steeds, voor een volgende vakantie. En goed nieuws, de kinderen in Altena mogen de route het hele jaar ook gebruiken. Doe je mee?

In samenwerking met Brabants Landschap.

Zichtbaar verleden

Sporen van de Tweede Wereldoorlog

Altena is onderdeel van Unesco Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. In het landschap zijn de forten, de vesting van Woudrichem en de vele kazematten duidelijk zichtbare sporen van een militair verleden. Maar wist je dat de Tweede Wereldoorlog ook een stempel heeft gedrukt op het landschap? Veel minder zichtbaar, maar als je het eenmaal weet, kan je er niet omheen. Tijdens deze fietstochten ontdek je de minder opvallende sporen van de oorlog, en maak je kennis met persoonlijke verhalen die zich hier hebben afgespeeld. Leer over liniecrossers en Merwedegijzelaars en wist je dat er in Altena diverse vliegtuigen zijn neergestort in de oorlog?

Smakelijke streek

Proef de maaltijd van morgen

Het eiland Altena is rijk aan natuur en cultuur, maar heeft daarnaast een bloeiend platteland, met een grote en innovatieve landbouw- en agrofoodsector. De gemeente is samen met deze sector op weg naar ‘de maaltijd van morgen’. Die is gezond geproduceerd, duurzaam geteeld en komt zonder verspilling van de boer naar jouw bord. Tijdens deze fietstocht maak je kennis met al het mooie wat onze boeren te bieden hebben - zowel mooie streekproducten als prachtige landschappen. We tippen je daarnaast enkele initiatieven, waar je de maaltijd van morgen kunt zien, proeven én beleven.

Wielrenner bij Molen de Hoop

Ronde van Altena

Fantastisch fietsen

Een wielerroute langs alle 21 kernen van de gemeente Altena. Toer over dijken, door dorpjes en dwars door de polder, langs de vesting en door de Biesbosch. Spreek af met vrienden, fiets gezellig samen, tank bij op een terrasje en geniet van alles wat onze mooie gemeente te bieden heeft.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram