« Alle Evenementen

Kano Avontuur Biesbosch – Weekend

16 juli 2021 - 3 september 2021

Nationaal Park de Biesbosch is een prachtig stuk Nederlandse deltanatuur. En wat is er mooier dan deze ‘Hollandse zoetwater jungle’ te ontdekken vanuit een kano. In de zomer van 2020 organiseert Delta Safari een serie kanoweekenden en -midweken in de Biesbosch. Met een gids trek je er op uit en vaar je een mooie route door het gebied, dat het thuis is voor onder andere de bever, de visarend, de zeearend en ijsvogels. Overnachten doen we in tenten.

Weekend

De weekenden beginnen op vrijdagmiddag op het ‘Delta Safari Basiskamp’ op een camping midden in de Noordwaard. Hier staan een aantal al ingerichte tenten op jullie te wachten. De eerste avond maken we kennis met elkaar en met de kano’s (basisinstructie kanotechniek). Rond de schemering maken we een wandeling naar het visarendnest in de buurt. Onderweg zien we misschien dan al de eerste bever.

Op zaterdagochtend stappen we in de kano’s en begint ons avontuur pas echt. We varen eerst een stuk door de Noordwaard, een gebied dat pas sinds een aantal jaar is omgetoverd van landbouwpolder naar doorstroomgebied. Het is een open omgeving die ’s winters bij hoog water in de rivieren onder water kan staan. Nu in de zomer is het groen en heeft het zich al ontwikkeld als een prachtig kanogebied. Omdat de kreken smal en ondiep zijn, komen we hier bijna geen andere (motor)bootjes tegen. Het lijkt wel of we het gebied voor onszelf alleen hebben.

In de loop van de dag varen we de oorspronkelijke Brabantse Biesbosch binnen. Omdat sinds de jaren zeventig de wilgen bijna niet meer worden geknot, is een groot deel van de Biesbosch uitgegroeid tot een groene jungle. Dit is ook het territorium van de Zeearend. Ergens verstopt in dat wilgenwoud heeft de zeearend zijn nest. Met een beetje geluk zien we hem een keer boven de kreek vliegen.

Aan het eind van de middag komen we aan bij de Vischplaat. Dit is de enige boerderij die nog actief is op een eiland in de Biesbosch. En wij hebben het geluk dat de boer op het eiland een kleine camping heeft, waar we kunnen overnachten. Na aankomst gaan we eerst de tenten op zetten. Daarna is het tijd om even te luieren, te zwemmen of het eiland te verkennen. ’s Avonds stoken we de barbecue op, met vlees van de boerderij waar we overnachten. Lokaal uit de Biesbosch dus. Voor vegetariërs zorgen we natuurlijk voor een alternatief.

Tijdens de schemering kunnen we nog even in de kano stappen om op zoek te gaan naar bevers. Maar soms is dat niet eens nodig en zien we ze al vanaf de steiger bij de Vischplaat zwemmen.

Zondagochtend breken we na het ontbijt ons kampje weer op en varen we de natuur weer in. Vroeg in de ochtend is het nog rustig op het water en hebben we de meeste kans om nog bevers, reeën of leuke vogels te zien. Via een andere route dan op de heenweg varen we in de loop van de dag weer terug naar ons startpunt in de Noordwaard.

Verblijf en maaltijden

We verblijven beide nachten op een kleine camping in de Biesbosch. Alle basisvoorzieningen zoals een toilet en een warme douche zijn gewoon aanwezig. Ons kampje op de tweede camping is wel wat verder lopen vanaf de toiletten (ongeveer 300 meter). De eerste nacht slapen we in wat grotere tenten die al voor je klaar staan als je aankomt. Op de tweede slaapplek moeten we zelf ons tentje nog opzetten. Deze zijn daarom wat kleiner. Op de eerst camping slaap je op een bed, op de tweede zijn veldbedden aanwezig. Je moet wel zelf een slaapzak meenemen. Vanaf het diner op vrijdagavond tot en met de lunch op zondag, zijn de maaltijden inbegrepen. We nemen de maaltijden wel zelf mee in de kano, dus verwacht geen haut cuisine. Op zaterdagavond gaan we barbecuen met lokale producten van de Biesboschhoeve.

Voor je eigen spullen krijgt iedere deelnemers een waterdichte ton. Stop hier vooral de zaken in die je droog wil houden. Verder is er in de kano genoeg ruimte om extra tassen mee te nemen.

Kano- en kampeerervaring is niet nodig. Je krijgt de eerste avond een basisinstructie. Voor de kanotochten is een normale conditie voldoende. We varen per dag (zaterdag en zondag) ongeveer 15 kilometer. Alleen met veel wind kan het kanoën wat meer inspanning kosten. De groepen bestaan uit maximaal 10 tot 12 personen. We hebben vijf Canadese kano’s waar we de tocht mee varen.

Corona-maatregelen

Het is op dit moment nog niet duidelijk welke regels er nog gelden in juli en augustus. We houden dit natuurlijk goed in de gaten. We hebben wel al een aantal zaken afgesproken.

  • In het geval het weekend of de midweek niet door kan gaan, krijg je sowieso je betaling terug.
  • Alleenreizenden hoeven geen binnentent te delen met een andere deelnemer. De extra kosten voor alleen gebruik van een binnentent vervallen. Mogelijk gebruiken we een aantal extra tenten om dit mogelijk te maken. Gezinnen en stellen kunnen wel gewoon een tent of binnentent delen.
  • We nemen voldoende zeep, hygiënische doekjes en handgel mee om zo voldoende hygiene te kunnen garanderen. We overleggen met de camping-eigenaren hoe de sanitair gebouwen gebruikt kunnen worden.

Data 

De weekenden worden gehouden van 9 juli tot en met 22 augustus. Vertrek is steeds op vrijdagmiddag en het weekend duurt tot zondag aan het einde van de middag.

Kosten

De deelnamekosten voor een Kano weekend in de Biesbosch is € 250,- per persoon. Kinderen tot en met 12 jaar betalen € 175,-.

Het kano avontuur eindigt op zondagmiddag rond 16:00 uur. U kunt er voor kiezen om nog een nacht langer in de Biesbosch te blijven tegen een kleine meerprijs. Maaltijden en begeleiding zijn dan niet meer inbegrepen. U ontvangt vooraf informatie over de mogelijkheden in de omgeving.

Dit reisaanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op www.sto-garant.nl/downloads. Kosten zijn €12,- per boeking.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram