« Alle Evenementen

Kano Avontuur Biesbosch – Midweek

12 juli 2021 - 9 augustus 2021

Nationaal Park de Biesbosch is een prachtig stuk Nederlandse deltanatuur. En wat is er mooier dan deze ‘Hollandse zoetwater jungle’ te ontdekken vanuit een kano. In de zomer van 2020 organiseert Delta Safari een serie kanoweekenden en -midweken in de Biesbosch. Met een gids trek je er op uit en vaar je een mooie route door het gebied, dat het thuis is voor onder andere de bever, de visarend, de zeearend en ijsvogels. Overnachten doen we in tenten.

Midweek

De midweken beginnen op maandagmiddag op het ‘Delta Safari Basiskamp’ op een camping midden in de Noordwaard. Hier staan een aantal al ingerichte tenten op jullie te wachten. De eerste avond maken we kennis met elkaar en met de kano’s (basisinstructie kanotechniek). Rond de schemering maken we een wandeling naar het visarendnest in de buurt. Onderweg zien we misschien dan al de eerste bever.

Op dinsdagochtend stappen we in de kano’s en begint ons avontuur pas echt. We varen eerst een stuk door de Noordwaard, een gebied dat pas sinds een aantal jaar is omgetoverd van landbouwpolder naar doorstroomgebied. Het is een open omgeving die ’s winters bij hoog water in de rivieren onder water kan staan. Nu in de zomer is het groen en heeft het zich al ontwikkeld als een prachtig kanogebied. Omdat de kreken smal en ondiep zijn, komen we hier bijna geen andere (motor)bootjes tegen. Het lijkt wel of we het gebied voor onszelf alleen hebben.

In de loop van de dag varen we de oorspronkelijke Brabantse Biesbosch binnen. Omdat sinds de jaren zeventig de wilgen bijna niet meer worden geknot, is een groot deel van de Biesbosch uitgegroeid tot een groene jungle. Dit is ook het territorium van de Zeearend. Ergens verstopt in dat wilgenwoud heeft de zeearend zijn nest. Met een beetje geluk zien we hem een keer boven de kreek vliegen.

Aan het eind van de middag komen we aan bij de Vischplaat. Dit is de enige boerderij die nog actief is op een eiland in de Biesbosch. En wij hebben het geluk dat de boer op het eiland een kleine camping heeft, waar we kunnen overnachten. Na aankomst gaan we eerst de tenten op zetten, waar we twee nachten in verblijven. Daarna is het tijd om even te luieren, te zwemmen of het eiland te verkennen.

Tijdens de schemering kunnen we nog even in de kano stappen om op zoek te gaan naar bevers. Maar soms is dat niet eens nodig en zien we ze al vanaf de steiger bij de Vischplaat zwemmen.

Woensdag stappen we na het ontbijt in de kano’s. Vroeg in de ochtend is het nog rustig op het water en hebben we de meeste kans om nog bevers, reeën of leuke vogels te zien. Omdat we nu midden in de Biesbosch starten, kunnen we een heel ander stuk van het gebied ontdekken. In het hart van de Biesbosch gaan we op zoek naar een aantal kreken die weinig worden bevaren en waar je even vergeet dat je ‘gewoon in Nederland’  bent.

Donderdagochtend breken we na het ontbijt ons kampje weer op en laden de kano’s weer vol met onze bagage. Via een andere route dan op de heenweg varen we in de loop van de dag weer terug naar ons startpunt in de Noordwaard. Na drie dagen in de groene jungle, zien we de open vlakte van de Noordwaard weer met hele andere ogen.

Thema

Natuurlijk besteden we tijdens alle tochten aandacht aan alle facetten van de Biesbosch natuur; de vissen, de vlinders, de bevers, de libellen en de vogels. Maar tijdens een aantal midweken nemen we een extra gids mee met speciale kennis van één van die soortgroepen.

De vertrekdata voor de midweken in de zomer van 2021 zijn op dit moment nog niet bekend.

Verblijf en maaltijden

We verblijven drie nachten op twee kleine campings in de Biesbosch. Alle basisvoorzieningen zoals een toilet en een warme douche zijn gewoon aanwezig. Ons kampje op de tweede camping is wel wat verder lopen vanaf de toiletten (ongeveer 300 meter). De eerste nacht slapen we in wat grotere tenten die al voor je klaar staan als je aankomt. Op de tweede slaapplek moeten we zelf ons tentje nog opzetten. Deze zijn daarom wat kleiner. Op de eerste camping slapen we in een bed, op de tweede zijn veldbedden aanwezig. Vanaf het diner op maandagmiddag tot en met de lunch op donderdag, zijn de maaltijden inbegrepen. We nemen de maaltijden wel zelf mee in de kano, dus verwacht geen haut cuisine. Op woensdagavond gaan we barbecuen met vlees van de boer waar we kamperen, rechtstreeks uit de Biesbosch. Voor vegetariërs zorgen we natuurlijk voor een alternatief.

Voor het vervoeren van je eigen spullen krijgt iedere deelnemers een waterdichte ton. Berg hierin vooral de zaken op die je droog wil houden. Verder is er in de kano genoeg ruimte om extra tassen mee te nemen.

Kano- en kampeerervaring is niet nodig. Je krijgt de eerste avond een basisinstructie. Voor de kanotochten is een normale conditie voldoende. We varen per dag (dinsdag en donderdag) ongeveer 15 kilometer. Op woensdag is de afstand variabel en aan te passen aan de weersomstandigheden en de wensen van de groep. Alleen met veel wind kan het kanoën wat meer inspanning kosten. Groepen bestaan uit maximaal 10 tot 12 personen. We hebben vijf Canadese kano’s waar we de tocht mee varen.

In dezelfde periode worden er ook weekenden georganiseerd. Deze duren één dag korter en starten op vrijdag. Zie elders op onze website voor prijzen en data van de weekenden.

Corona-maatregelen

Het is op dit moment nog niet duidelijk welke regels er nog gelden in juli en augustus. We houden dit natuurlijk goed in de gaten. We hebben wel al een aantal zaken afgesproken.

  • In het geval het weekend of de midweek niet door kan gaan, krijg je sowieso je betaling terug.
  • Alleenreizenden hoeven geen binnentent te delen met een andere deelnemer. De extra kosten voor alleen gebruik van een binnentent vervallen. Mogelijk gebruiken we een aantal extra tenten om dit mogelijk te maken. Gezinnen en stellen kunnen wel gewoon een tent of binnentent delen.
  • We nemen voldoende zeep, hygiënische doekjes en handgel mee om zo voldoende hygiene te kunnen garanderen. We overleggen met de camping-eigenaren hoe de sanitair gebouwen gebruikt kunnen worden.

Data

De volgende data staan gepland voor de midweken; 12 juli, 26 juli en 9 augustus. We verzamelen op maandagmiddag en keren op donderdag aan het einde van de middag terug op het startpunt. De Midweken in juli worden begeleid door Marko Oudenaarden (Delta Safari en Biesboschbewoner), de tocht van 9 augustus wordt begeleid door Albert de Jong (medeschrijver ‘Avifauna van de Biesbosch’ en werkzaam bij Sovon).

Kosten

De deelnamekosten voor een Kano midweek in de Biesbosch is € 325,- per persoon. Kinderen tot en met 12 jaar betalen € 250,-. Bij twee of meer kinderen overleggen we even over de indeling van de tenten en kano’s.

Het kano avontuur eindigt op donderdagmiddag rond 16:00 uur. U kunt er voor kiezen om nog een nacht langer in de Biesbosch te blijven tegen een kleine meerprijs. Maaltijden en begeleiding zijn dan niet meer inbegrepen. U ontvangt vooraf informatie over de mogelijkheden in de omgeving.

Dit reisaanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op www.sto-garant.nl/downloads. Kosten zijn €12,- per boeking.

Gegevens

Begin:
12 juli 2021
Einde:
9 augustus 2021
Site:
http://www.deltasafari.nl/reizen/kano-avontuur-biesbosch-midweek/
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram