« Alle Evenementen

Herfstvakantie op Loevestein

16 oktober 2021 om 10:00 - 31 oktober 2021 om 17:00

Oktober is traditiegetrouw de maand van de geschiedenis, met dit jaar het thema ‘aan het werk’. Loevestein heeft sinds 1358 héél veel verschillende bewoners in en rondom het kasteel gehad. Zij hadden allemaal verschillende beroepen, van kasteelheer tot wasvrouw, alsook een heel aantal ‘vergeten beroepen’ zoals touwslager. Beleef geschiedenis in het echt en ontdek deze herfstvakantie alles over de oude ambachten van Loevestein.

Vakantieverhaal
In de tijd van de Hollandse Waterlinie waren er vooral soldaten op Loevestein. Het was toen heel gewoon om je vrouw en kinderen mee te nemen. En die kinderen moesten ook naar school. Loevestein was in feite een klein dorp met beroepen als schoolmeester, bakker, vroedvrouw en dominee. Tegenwoordig zijn er gidsen in plaats van soldaten en is er geen kasteelheer maar een beheerder. En over 100 jaar? Wat voor beroepen zullen er dan zijn? De professionele gidsen vertellen het vakantieverhaal meerdere keren per dag.

Oude ambachten van 21 t/m 24 oktober
Het thema ‘Aan het werk’ en oude ambachten past perfect bij het decor van ons slot en de vesting. In de Middeleeuwen reisden de touwslager, vlechter en ijzersmid mee met toernooien en trokken ze van stad naar stad. In de vesting kun je van 21 t/m 24 oktober zelf zien hoe zij hun beroep uitoefenden. De Meyden van Loevestein zijn present om je mee terug te nemen naar vervlogen tijden. In het weekend van 23 en 24 oktober laten zij kinderen op speelse wijze kennis maken met middeleeuwse gebruiken en gewoonten: ambachten, dansen, koken en spelletjes spelen. Om naar te kijken of om zelf mee te doen. Ook is de kasteelschutter dit weekend aanwezig om demonstraties en een wapenschouw te geven. Kijk op de website om te zien welke ambachten er op welke dag zijn.

Instaprondleiding
Ga mee met de instaprondleiding en ontdek de historische hoogtepunten uit de ruim 660-jarige geschiedenis van Loevestein. Wie liet het kasteel bouwen en waarom op deze plaats? Het slot is bekend vanwege Hugo de Groot maar welke andere gevangenen zaten in de Staatsgevangenis? Ook ontdek je waarom Loevestein deel uitmaakte van de Hollandse Waterlinie.

De prijs voor de instaprondleiding is exclusief entree. (Museumkaart geldig voor een entreeticket.) Aanmelden en afrekenen van de instaprondleiding kan voorafgaand aan je bezoek bij de receptiebalie. Deze instaprondleiding start in de herfstvakantie dagelijks om 11:30 uur. Meer informatie.

1001 bommen en granaten
In de herfstvakantie kun je ook de 1001 bommen en granaten presentatie beleven. Want Loevestein is meer dan een kasteel. Het is een vesting in de Oude en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Met haar aarden wallen, dubbele grachten, bomvrij onderkomen en het straatje met soldatenhuisjes ademt de vesting nog steeds de sfeer van een achttiende-eeuws soldatendorp. Op Loevestein ga je zelf de vesting ontdekken met een persoonlijke sleutel. De sleutel bevat een chip waarmee spellen kunnen worden gespeeld en verhalen van vroegere bewoners kunnen worden gestart.

Praktische informatie
Loevestein is elke dag open van 10:00 – 17:00 uur. Kijk voor meer informatie en het dag-programma op https://www.slotloevestein.nl/activiteiten/herfstvakantie/.

- Een kaartje koop je online of aan de kassa.
- Het reserveren van een tijdsblok is niet langer nodig.
- Je hebt geen coronatoegangsbewijs nodig om een museum te kunnen bezoeken.

Gegevens

Begin:
16 oktober 2021 om 10:00
Einde:
31 oktober 2021 om 17:00
Site:
www.slotloevestein.nl
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram