« Alle Evenementen

Altena Poetry Slam

27 januari om 19:00

Eerste Altena Poetry Slam in Xinix

In poppodium Xinix wordt op vrijdag 27 januari de eerste Altena Poetry Slam gehouden. Acht deelnemers nemen het tegen elkaar op, zij hebben voorafgaand drie workshops gevolgd. Een jury bepaalt wie de beste Altena Poetry Slammer 2023 wordt. 

De Altena Poetry Slam is een samenwerking tussen stichting Poëzie Land van Altena, Bibliotheek Cultuurpunt Altena en poppodium Xinix. Ter voorbereiding op de eerste Altena Poetry Slam werden drie workshops Poetry Slammen gegeven in de Werf in Woudrichem. Bij Poetry Slam draag je in drie minuten je favoriete, zelfgeschreven tekst voor, de voordrachten vinden plaats als lezing of als performance met poëzie, prozagedichten, proza, korte verhalen, columns, statements of slamgedichten. Tussen de voordrachten speelt de band ROES. Verder zijn er optredens van dichter Marieke van Leeuwen en Monique Hendriks, Nationaal Slam Kampioen 2021. 

De deelnemers zijn Noëmy van der Meijs, Karen Heerema, Coen Willemse, Francy de Jong, Erica van Vugt, Erika Destercke en Dirk Tolenaars. De jury bestaat uit Marieke van Leeuwen, Frans Buijserd en Marian van der Wal. Altena Poetry Slam 2023 is een gezamenlijk project van Bibliotheek CultuurPuntAltena, Xinix en Stichting Poëzie Land van Altena. 

Kaarten voor de avond in Xinix zijn €12,50. Deze zijn te bestellen via de ticketservice van Xinix: xinix.nl/agenda-item/altena-poetry-slam.

Een poetry slam (naar Engels, to slam is smijten, slaan) of poëzieslag is eigenlijk een kruising tussen literatuur en sport. Enkele slamdichters, kortweg ‘slammers’, gaan op een podium (vaak in een club of café) een wedstrijd met elkaar aan. Binnen een bepaalde korte tijd en in een paar rondes dragen de dichters hun gedichten voor. Het publiek en/of de jury bepaalt wie de beste is. Bij poetry slam is zowel de inhoud als de voordracht belangrijk. Uiteindelijk gaat het maar om één ding: het publiek enthousiast maken. Er zijn veel verschillende soorten dichters actief als slammer: absurdistische, geëngageerde, hermetische, experimentele, klassieke, cabareteske en rapachtige dichters, sonnetenschrijvers en klankdichters.

Gegevens

Datum:
27 januari
Tijd:
19:00
Site:
https://xinix.nl/agenda-item/altena-poetry-slam/
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram