Dagje Woudrichem

De vesting van Woudrichem is klein. Perfect om te voet te verkennen. Dwaal door de oude straatjes en langs alle historische hoogtepunten: de Martinuskerk, de molen, de stadswallen, de historische haven en de gevangenenpoort. Wil je wat meer informatie? Ga dan zelf op pad met onze stadswandeling, loop een speurtocht of laat je rondleiden door één van de gidsen van ons Stadsgidsengilde. Ook voor een beklimming van de Martinustoren kun je bij hen terecht.

Woudrichem heeft genoeg te bieden. Dineer op een boot in de haven, slaap in een kruitkelder, of kies voor een knus B&B. In Woerkum kan het.

Beklim de Martinustoren

De Middeleeuwse Martinustoren staat in de vesting van Woudrichem en is maar liefst 34 meter hoog. De toren is elke zaterdag te bezoeken van 1 april tot 10 september, van 13.00 tot 15.30 uur. Ook is er een rondleiding te boeken met de Stadsgidsen van Woudrichem. Bij dit arrangement krijg je een rondleiding door de vesting en beklim je de Martinustoren. Na ruim 190 treden heb je een prachtig uitzicht over de vesting.

Rondleiding met een gids

Wil je alles te weten komen over 'Woerkum'? Boek dan een rondleiding met een ervaren gids, die al zijn hele leven in Woudrichem woont. Hij neemt je mee door de vesting en vertelt je alle verhalen over het heden en verleden van de vesting en haar bewoners.

Visserijmuseum

In 1362 kreeg Woudrichem visrechten. Dat is het begin geweest van een lange geschiedenis als vissersplaats, die tot in de vorige eeuw heeft geduurd.

Een groep enthousiaste inwoners van de stad wilden deze geschiedenis behouden, en begon met het inzamelen van informatie en materialen over de riviervisserij in Woudrichem. Deze verzameling is te bekijken in het Visserij- en Cultuurhistorisch Museum in Woudrichem. Het Visserijmuseum is van april tot oktober geopend.

Slot Loevestein

Slot Loevestein is onderdeel van de vestingdriehoek. Alle locaties in de vestingdriehoek zijn met elkaar verbonden door water. Vanuit Woudrichem kun je met het voetveer of met de grote pont naar Loevestein. Alleen deze vaartocht is al de moeite waard!

Wandel door Woudrichem

Slenter door de oude straatjes van Woudrichem en langs monumentale panden op de Hoogstraat. Vergeet niet de prachtige, eeuwenoude gevels te bekijken. Via de Hoogstraat loop je onder de Gevangenpoort door, de stadswallen op. Deze bieden jou mooi uitzicht op de rivier. Je komt langs kanonnen, de haven, de molen en het huis van Dokter Tinus.

Molen Nooit Gedagt

Korenmolen Nooit Gedagt is gelegen op de Rijkswal van Woudrichem. Leuk om de molen te bezoeken die nog dagelijks wordt gebruikt voor het maken van meel. In de molen is een ruime winkel aanwezig met een groot assortiment. De winkel is geopend van donderdag tot en met zondag (donderdag, vrijdag en zondag van 13 tot 17 uur. Zaterdag van 10 tot 17 uur). Op zaterdag en zondag is de molen ook te bezichtigen.

Speurtocht in Woudrichem

Strik de veters vast, schud de spieren los, haal diep adem, schouders recht, kin omhoog en ... speuren maar! Deze speurtocht heeft een looptijd van 1,5 uur en is leuk om met kinderen te doen, maar ook gewoon voor volwassenen. Vraag hulp aan iemand op straat als jullie een antwoord niet weten. Misschien horen jullie dan wel een interessant verhaal van een echte Woerkumer.

Download de speurtocht via onderstaande knop. Klaar met speuren en benieuwd of jullie een goede speurder zijn? Hier lees je de antwoorden.

Eten en drinken

Na een stadswandeling over de wallen en door de Woerkumse straatjes, is het tijd voor een stevige lunch. Gelukkig kun je daarvoor gewoon in Woudrichem blijven. Lunch op een boot in de haven bij Restaurant de Stroming of De Pannekoekenbakker. Bij Brasserie Zus en Gewoon Ploon kun je heerlijk lunchen én is er koffie en gebak. Voor een uitgebreid diner kun je terecht bij Kruiden en Jasmijn en 't Oude Raedthuys. Op zoek naar wat verkoeling? Haal een ijsje bij IJS & Spijssalon Baks.

Overnachten

Wil je langere tijd genieten van alle historie die de stad Woudrichem te bieden heeft? Boek dan een overnachting in de buurt. Je bent van harte welkom!

Slaap in een kruitkelder, een B&B of op camping De Mosterdpot. Ook kun je je boot aanmeren in de haven van Woudrichem. Slaap lekker en tot morgen!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram